Делото "Дебора" в задънена улица, 12 съдии поред си правят отвод

Делото "Дебора" в задънена улица, 12 съдии поред си правят отвод

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съдиите в Стара Загора масово бягат от делото "Дебора"

Делото "Дебора" се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в Стара Загора и едва ли ще се гледа от Районния съд в града, макар че обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен там на 15 декември. Масово районните съдии си правят отвод и не искат да се занимават със случая. Това показа проверка на "Сега" в електронните регистри. Досега са се отвели 12 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова (вижте по-долу кои са останалите). Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая - районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Какви са тези "други обстоятелства" обаче е неизвестно. "Сега" изпрати вчера писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос.

Делото "Дебора" вече се "джурка" сред гражданските съдии и те също се отвеждат. Вчера делото беше разпределено на съдия Неделина Минчева, като жребият е теглен между общо петима магистрати. Днес обаче и тя е намерила повод да се отведе. Поредният съдия, посочен от системата е Александър Георгиев. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 - 9 наказателни и 11 граждански. 

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите. 

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Съдиите, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева и Неделина Минчева.

Източник: segabg.com

Заглавието е на "Гласове"

 

 

Коментари

  • КОСТОВА

    03 Яну 2024 15:52ч.

    12? Дванайсет съдии си направили отвод?Какви "смели" магистрати. Какви "блюстители" на справедливостта и правото. Предположение. Ако обект на това зверство не беше Дебора, а някой Петър примерно. Нарязан от приятелката си. Ако жертвата беше от мъжки пол? Ще ви кажа какво щеше да стане. Първо- извършителката щеше да бъде разнищена от "обективните медии". И "к...а" щеше да е най- любезния етикет, който щяха да й лепнат. Защото журналята тъдява не се интересуват от истината- а от истината, която им върши работа и продава. Тяхната истина. След което никой нямаше да се вълнува защо евентуалната извършителка е нарязала Петърчо. Защото е луда, кучка, пачавра и тъй натам. Така, както внушаваха, че Дебора всъщност е проститука, СПРАВЕДЛИВО наказана от сутеньора си. И накрая някой чевръст съдия щеше да приключи делото за има- няма няколко дни. С дебела присъда. Ето това щеше да стане. Ако жертвата беше мъж. Отвод. Мамини сладки. А после никой не ми вярва като кажа, че в тая територия нямате жената за човек. И насилието над жени се ТОЛЕРИРА от цялото "общество". Пожелавам на съдиите с отводите, ако имат дъщери- да преживеят същото. Искрено им го желая. Мухльовци. Моля, админът да НЕ трие коментара ми в името на "свободното слово и добрите нрави"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    03 Яну 2024 17:14ч.

    Укротете за секунда праведния си гняв, почитаема, пък белки осъзнаете, че отводите са точно заради купищата подобни рече-и-отсече мнения и коментари от всякакви "експерти" по наказателно правораздаване. Никому от съдийската вегетативна система не му се рискува да бъде одумван и, евентуално, професионално разкостен от цялото джендър-равноправно воинство. Това е резултатът от прекаляването с присъдите в аванс - в крайна сметка пак няма реални присъди, защото никой не иска да работи под прицел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петров

    03 Яну 2024 17:18ч.

    Костова, хайде да не захващаме темата за половете, защото аз досега не съм чул или видял където и да е, да има споменат случай за насилие (особено психическо) от жена над мъж. С обратното ми проглушиха ушите, да не говорим за ония кретени на Запад с ME TOO. Там всяка алчна коза, се сеща за "насилие" над нея преди 20+ години с надеждата да вземе някой $. Относно темата с нарязаното момиче, истината е, че наистина нашите съдии са абсолютно корумпирани мишоци. Те са истинските виновници за ситуацията в страната, повече дори от 240те престъпници в Парламента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А после никой не ми вярва като кажа, че в тая територия нямате жената за човек."

    03 Яну 2024 17:48ч.

    А мъжа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СТАЛИНКА

    03 Яну 2024 20:13ч.

    17:14 много точно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    03 Яну 2024 17:30ч.

    Корумпираните съдии ги е страх, че ще излязат на бял свят досегашните им машинации, а честните (да се надяваме, че ги има) ги е страх за живота им и от отмъщението на сутеньорската мафия - затова всички се крият. Какво сложно има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сложно е да си отговорим например

    03 Яну 2024 17:52ч.

    Защо косата на потърпевшата е поостригана само от лявата страна на главата. Защо порезните рани са само по предната повърхност на тялото и крайниците, как няма нито една защитна по длани и пръсти? Ако целта е била "обезобразяване", как няма нито една рана на лицето. Какви са тия 30-см праволинейни разрези, без жертвата да трепне, камо ли да оказва съпротива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какъв е намекът ви?

    03 Яну 2024 19:43ч.

    Сама си ги е направила, за да набеди доброто момче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    03 Яну 2024 20:01ч.

    наркоманите понякога проявяват агресия спрямо себе си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: И какъв е намекът ви? 03 Яну 2024 19:43ч.

    03 Яну 2024 20:20ч.

    Защо директно хвърляте обвинения в намеци, при положение че се изброяват факти? Но фактите не пречат, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм прокурор или съдия.

    03 Яну 2024 23:08ч.

    Фактите не ме интересуват, защото замърсеният ми с какво ли не ум може да ги тълкува грешно. Същото се отнася и за умовете на другите. Реагирах само на коментара, защото жестокостта е много характерна за отношенията в нашата страна. Също и от жени към жени и най-често се проявява в отровни думи. Затова страната ни е такава, каквато е, всичко друго тъмно и грозно се привлича от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова

    03 Яну 2024 19:45ч.

    Няма кандидати да оформят съдебно присъдата издадена вече от медийните проститутки и другите митутки. Изглежда митутските и правните доказателства за обвиненията съществено се различават, а се иска и някой с тога да си изцапа ръцете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Яну 2024 20:16ч.

    Явно всички са купували дрога в дискотеката където са се подвизавали страните по делото !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    04 Яну 2024 0:05ч.

    Има нещо гнило в делото щом толкова съдии си правят самоотвод. И гнилото май е шумът който вдигнаха НПО-тата предварително. Съдиите май не искат да се поддават на политически натиск. Аз ги разбирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    04 Яну 2024 7:01ч.

    след като случаят диана димитрова не проработи, залагат на този, а просто следствието, прокуратурата и съдът трябва да си гледат работата, но как да стане, като се месят кои ли не

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи