Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия „Демографската картина – цената на неравенствата“

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия „Демографската картина – цената на неравенствата“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вицепрезидент, комисар, евродепутати и експерти ще предложат решения и конкретни мерки за Бюджет’2024 на 6 октомври

„Нужна е социална промяна сега – докато все още е възможна. Демографията трябва да стане приоритет“, предупреждават левите в ЕП

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ на 6 октомври, от 10.00 часа, в София Ивент Център (Мол „Парадайз“, ет. 3). Входът е свободен.

Социалистите посочват в поканата за събитието, че демографската трансформация е оценена от Групата на Прогресивния алианс на С&Д в ЕП като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа, с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход.

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители.  Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века страната ни ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто.

„Голяма част от мерките, които днес въвеждаме, са временни и палиативни. Нужни са задълбочен дебат и всеобхватна промяна в общественото мнение, кардинални хоризонтални решения в бюджета, икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е темата да стане приоритет на ниво президент, министър-председател и Народно събрание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни стратегия за справянето с демографската катастрофа, така че всяко следващо правителство да следва начертания път, за да я има България. Въпрос на избор е да направим социална промяна сега – знаейки, че е спешна и плашеща, но все пак – още възможна.“, категорични са българските социалисти в ЕП.

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, Сергей Станишев и Петър Витанов, а с видеообръщения ще се включат заместник-председателят на ЕК за демокрация и демография Дубравка Шуица и вицепрезидентът на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Рована Плъмб. Елена Йончева ще обобщи първата част и ще представи своите коментари.

Като основен говорител в дискусията е поканен  доц. д-р Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, а демографската прогноза до 2040 г. ще бъде представена от гл. асистент д-р Борис Казаков от БАН. За икономическите, социалните, регионалните и информационните неравенства ще говорят Антоанета Иванова – председател на УС на Национална мрежа за децата, Цветелина Пенкова – член на ЕП, Димитър Бранков – съветник на председателя на БСК, Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, както и социологът Чавдар Найденов.

На форума се очаква да бъдат предложени решения за демографските проблеми пред страната, както и конкретни мерки в Бюджет’2024 в областите здравеопазване и образование от Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“, д-р Мефтуне Шефкетова – ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда, д-р Александър Кобаков – началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „Света София“, проф. д-р Милена Георгиева – Института по молекулярна биология, БАН, Христо Монов – Дружество на психолозите в България, Йорданка Бенова-Ананиева – заместник-кмет на община Бургас и Стефан Кръстев – заместник-кмет на община Перник.

Модератори на втория и третия панел в петък ще са Калоян Паргов и д-р Таня Андреева. Димитър Ганев ще представи социологическо проучване по темата, проведено през месец септември от Изследователски център ТРЕНД.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    02 Окт 2023 16:12ч.

    Преливане от пусто в празно и трупане на някакъв безсмислен актив. България след 1990 г. постепенно влезе в демографска крица. Днес е в КАТАСТРОФА, благодарение на "далновидната" политика на инсталираните във властта - и тук, и там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    02 Окт 2023 17:03ч.

    Наближават евроизборите и тези решиха да се активизират. Избраха си донякъде важна тема, но неинтересна за българите. Важното според станишевчетата е да има медийно внимание. Спомням си, че тези същите брояха колко пъти в Програмата на БСП се споменавала думичката "работник". И аз питам, това ли е най-важното за тези евросоциалисти? Народът мизерства, по пътищата на България протестиращи и бъдещи безработни. Как един човек без работа ще помисли за увеличаване на популацията? Дачков, задай им този въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    02 Окт 2023 17:41ч.

    Ако погледнем като циници: Значи тези хорица ни приканват да се размножаваме. Хубаво. Но има два варианта: Ставаме като циганско гето и живеем на социални помощи или създаваме поколение, което няма да иска да живее в една бедна и изостанала страна и ще се появи на трудовия пазар в богатия запад. Та кой въпрос решават на българите тези папагали? В Брюксел се подготя реформа в ЕС, където ще има три категории страни и граждани. Ясно къде ще бъдем ние. Това ще се коментира ли в тази дискусия? Или това не интересува джендърчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е възможно

    02 Окт 2023 18:33ч.

    всички нива на управление, у нас и на наднационално ниво, усилено да провеждат геноцид с кадифени ръкавици, вече 34 години, и това да не даде логичен резултат в настоящия демографски колапс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smopenue

    03 Окт 2023 10:55ч.

    Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи