Държавният секретар на САЩ през 1993 г. предупредил за риска от конфликт между Русия и Украйна

Държавният секретар на САЩ през 1993 г. предупредил за риска от конфликт между Русия и Украйна

Бившият държавен секретар на САЩ Лорънс Игълбъргър предупредил в меморандум своя наследник Уорън Кристофър през януари 1993 г. за риска от въоръжен конфликт между Русия и Украйна, като нарича този сценарий най-опасен, макар и не най-вероятния, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на текста на разсекретен документ, публикуван от Архива за национална сигурност - американска обществена изследователска организация към университета "Джордж Вашингтон".

Игълбъргър, който беше ръководител на Държавния департамент по време на управлението на Джордж Буш, предупреждава своя наследник Кристофър, че ще се сблъска с международна система, която "претърпява революционно приспособяване" след края на Студената война, която има "както историческа възможност за изграждане на нов международен ред, така и сериозен набор от предизвикателства, които трябва да бъдат управлявани“. Сред трите основни потенциални проблема той посочва възможна ескалация на конфликта на Балканите, "провал на реформите в Русия и връщане към някаква форма на авторитарно управление", както и заплахата от глобална рецесия.

"Други потенциални проблеми включват въоръжен конфликт между Русия и някоя от държавите в нейната периферия, като конфликтът с Украйна не е най-вероятният, но със сигурност е най-опасният сценарий", предупредил американският дипломат. Сред другите потенциални опасности Игълбъргър посочва и "ерозия на ангажиментите на Украйна, Беларус и Казахстан да се придържат към неядрен статут".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи