Държавна фирма поема "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево"

Държавна фирма поема "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавна фирма ще извършва дезинфекцията на влизащите превозни средства от Турция през ГКПП "Капитан Андреево".

Днес частната фирма, извършваща тази дейност, ще получи предизвестие за прекратяване на договора. Той изтича на 12 март 2023 година. Това съобщи пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, който извърши рутинна проверка на лабораториите на границата, цитиран от БТА.

Министърът подчерта, че волята и на президента е била държавата да влезе в собствеността и на т.нар. "златен гьол". Ще бъде направена нарочна фирма, която ще се управлява поне от 5 институции, сред които Министерството на транспорта, НАП, Национална служба "Полиция", подчерта Гечев.

По думите му така цялата държава ще стои монолитно на границата. "Златният гьол" работи, когато има епидемична обстановка и заплаха от болести и експертите смятат, че е удачно дезинфекцията да продължи, каза министърът. Размерът на таксите ще остане същия - 5 лева на лек автомобил, 25 на тежкотоварен. Всички приходи ще влизат в държавата. Държавата работи по цялостна програма по отношение на разширяване на пунктовете, съобщи Гечев и допълни, че се разработва пускането на хранителен контрол на влизащите стоки чрез жп транспорта.

 

Снимка: БТА

Само и единствено държавата работи на границата и частни фирми не са обработвали нито един товар и камион, подчерта Гечев, помолен да коментира дейността по фитосанитарния контрол. По думите му с новата държавна лаборатория, позиционирана в София Тех парк, капацитетът се е удвоил, ако до момента са обработвани по 25-30 проби, сега са двойно.

 

Снимка: БТА
Фитосанитарният контрол на границата ще бъде отделен в цялостен нов поток. Изчистихме обществената поръчка за изграждане на държавна лаборатория от свързването й с конкретни помещения, коментира Гечев.

Тя ще бъде пусната в края на тази, началото на другата седмица.

Опитали сме се да е подобрена и усъвършенствана, като поръчката е за цялостно оборудване за четири тандема, каза министърът. По думите му в момента гръцки лаборатории правят референтните проби. За това е важно ние да направим нормално функционираща лаборатория, за да заработи като референтна, каза още той.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • CMEXXX

    10 Яну 2023 22:36ч.

    Да благодарим на тиквата и компания и за златния гьол! Едно от великолепните му далавераджийски решения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи