Държавата спешно изкупува зърното от нашите производители

Държавата спешно изкупува зърното от нашите производители

Припомняме, че на 2 март министърът на земеделието обяви, че страната ни разполага със запаси от зърно за 2 години, което гарантира спокойствие на пазара

 

Държавата ще изкупи зърното от нашите производители, докато запълни резерва с необходимото количество за изхранване на населението. Едва след това ще позволи на зърнопроизводителите да изнасят останалите количества. Това решение е взето на днешното заседание на Консултативния съвет по зърното, на което бяха обсъдени осигуряването на продоволствието на населението и проблемите пред сектора.

 

"В рамките на срещата се стигна до позицията държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи необходимите за задоволяване на нуждите на българското население количества. По този начин земеделските производители ще могат да реализират своята продукция, а от друга страна българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас. Предстои да бъде уточнен механизмът, по който държавата да закупува зърното", гласи съобщение на пресслужбата на Министерски съвет

 

Не се съобщава какво количество и на какви цени ще бъде изкупено зърното от държавата. Разговорите по темата ще продължат на работна среща в Министерството на земеделието за уточняване на детайлите по налагащите се действия, посочват от МС.

 

В края на срещата министър-председателят Кирил Петков е подчертал, че "правителството има за цел да подпомогне българските земеделци, така че те да могат да произвеждат не само суровини, но и продукти с висока добавена стойност". Петков е призовал представителите на сектора да подават активно сигнали, ако имат информация за злоупотреби и нелоялни практики.

 

Преди два дни зърнопроизводители се оплакаха от негласна забрана да се изнася зърно, след като два натоварени кораба бяха блокирани на пристанището. Тогава земеделският министър Иван Иванов отрече да има забрана. В четвъртък на среща на агроминистрите на ЕС той призова: "С оглед на осигуряването на продоволствената сигурност на целия ЕС, при най-песимистичен вариант на развитие на ситуацията на пазарите, страната ни смята, че следва да се предприемат мерки за спиране на експорта за определен период от време на някои основни суровини от ЕС към трети страни с изключение на Украйна".

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    04 Март 2022 17:51ч.

    България няма да има проблеми с хляба. Произвежда много пшеница. Само едно не разбирам. Защо в магазините цената на брашното е доста висока, а и хляба не е евтин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да бързат за си продават житото,

    04 Март 2022 18:01ч.

    щом в страната няма недостиг, имат сметка да изчакат, може цените да се повишат. При всички случаи няма да намалеят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Март 2022 18:08ч.

    Бедна ви е фантазията какви цени ви очакват. Санкции спрямо Русия? Борсата в Англия се срина. Изразено в пари, загуби 250 милиарда паунда, само за ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е първото разумно нещо

    04 Март 2022 18:49ч.

    От това правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простия

    04 Март 2022 19:12ч.

    А защо да не направим един друг прочит на новината - евро-атлантическите ни "партньори" ще трябва да се подпомагат скоро, независимо че не ядат по таково количество хляб, както при нас. Солидарност, все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи