Държавата най-сетне прати дрехи на украинците - от конфискувани стоки

Държавата най-сетне прати дрехи на украинците - от конфискувани стоки

По морето отново назрява бедствие, а местата в хотелите са на свършване
 

Държавата най-сетне се включи в доброволческите усилия за покриване на неотложните нужди на украинските бежанци у нас. До този момент оправданията са, че правителството няма начин да изпраща директно храна, дрехи и други належащи продукти на бягащите от войната у нас. Заради това седмици наред вода, бисквити, кроасани, детски пюрета, памперси, превръзки и пр. се доставят по граничните пунктове и най-натоварените хотели с усилията на хиляди доброволци от цялата страна. Сега към дарените от тях продукти ще добавят конфискувани стоки. Новината идва на фона на поредна бедствена ситуация с хилядите бежанци, настанени в морските ни хотели. Там вече идват и сигнали, че местата се изчерпват.

Статистика

Днес - 15 април, изтича срокът, в който хотелите могат да получат по 40 лв. на ден за настанени украинци без временна закрила. С други думи, до днес всички украинци, подслонени в хотели от хуманитарната програма на правителството, трябва да имат регистрация за такъв статут.

След критичните дни по-рано, този проблем изглежда е решен с всеобщи усилия - на ГКПП "Дуранкулак" бяха увеличени точките за регистрация, мобилни екипи правят регистрация в големите хотели по морето. Все още има проблеми - например потокът от украинци през Силистра секна, тъй като на тамошния пункт не правят регистрация за временна закрила, което доведе до много напрежение на "Дуранкулак".

Според статистиката 51 291 украинци са настанени в хотели по програмата за 40-те лв. Броят им значително нарасна след обновяването на данните - допреди дни бяха 39 646 души. Въпреки че много хора тръгнаха да се връщат към Украйна от другите страни на първа линия като Полша например, у нас потокът не намалява. От 72 588 души към 9 април, установените у нас са се увеличили на 84 570 души. Временна закрила вече имат 71 060 украинци, т.е. може да се предположи, че в голяма степен настанените в хотели са вече регистрирани.

Горещи точки

Според сведения на бежанци и доброволци, във Варна местата отново са на изчерпване. "В момента съм в бежански център гр. Варна, за да регистрирам бежанци. Сега в 12.40 няма свободни места. От сутринта 8.00 са настанени около 160 човека. И сега няма места. Тук са огромно множество чакащи хора", пише Рита Остробрама в един от форумите за взаимопомощ вчера.

В същото време във форумите усилено започват да се рекламират хотели в Пампорово и други планински курорти, т.е. започва преориентирането на бежанците от морските към зимните курорти, тъй като началото на летния сезон чука на вратата и някои хотели по морето са броени дни до първите резервации. Щабът сериозно възнамерява да премести бежанците от морето към планините за летния сезон, като засега не е споделял как смята да организира тази мащабна операция.

Пред бедствие

"Като цяло на Сл. Бряг е страшничко и все по ще става. Явно държавата - това сме ние, буквално, преносно и всякак", писа вчера Виктория Костова-Иванова в драматично включване във форума Проект#ЗАДОБРОТО. Там в 4-звездния хотел "Мелиа" има настанени 2600 бежанци. "Много ги е срам, но са в безизходица. Трябват им памперси, пюрета, лекарства и какво ли не", пише Виктория от името на своя позната украинка там.

"Прозвънила съм БЧК, Каритас, Центъра в Бургас (защото Сл. бряг е към тях), говорила съм с “държавата” на два пъти - тя няма как да се включи за тия разходи. Другите - няма с какво да се включат и те, каквото имали - давали на момента, който се дореди от опашката и това е", разказва ходенето по мъките Виктория. Следва списък от спешни нужди, които един хотел не може да покрие - бебешки пюрета, каши, адаптирани млека, детски пасти за зъби и шампоани, дамски превръзки, валидол, обувки и дрехи за всякакви размери.

Куриерски неволи

За пореден път доброволческите усилия са затруднени от невъзможността да се намери достъпен начин за изпращане на дарения от други части на страната. СПИДИ организира безплатни пратки от София до Дуранкулак с посредничеството на ситуационния център в "СофтУни" на бул. "Александър Малинов". Някои онлайн магазини доставят безплатно на място във Варна и в Бургас. Като цяло обаче разходите за доставките от различни части на страната остават твърде високи и принуждават гражданите да се самоорганизират с подготовка на общи палети и споделен транспорт.

В помощ на Агенция "Митници"

Конфискувани от Агенция „Митници“ неакцизни стоки на стойност 39 4750 лв. ще бъдат предоставени в помощ на хора, бягащи от войната в Украйна и потърсили временна закрила у нас. Помощта се предоставя на Министерството на труда и социалната политика след създадена организация с Министерството на финансите и Агенция „Митници“.

Стоките са отнети в полза на държавата от митниците и представляват бебешки, детски, дамски и мъжки дрехи, обувки, спално бельо, хавлиени изделия и други артикули от първа необходимост. Те ще бъдат разпределени и предоставени на лицата, потърсили временна закрила у нас. 

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е дал съгласие за безвъзмездното прехвърляне на правото на собственост върху тези вещи на социалното министерство съгласно Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му,  който се прилага за стоки на стойност над 10 000 лв.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Състрадаващ

    15 Апр 2022 11:11ч.

    Крайно време беше... Че иначе как ще се чувстват добре в аудитата и мерцедесите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    15 Апр 2022 11:16ч.

    Хайде стига с тези украйнски бежанци, във България има ужасно много хора в нужда, български граждани за които, държавата не си мърда пръста. Вземете на тях им помогнете първо, за бежанците след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи