Дървеници завладяха Париж и цяла Франция

Дървеници завладяха Париж и цяла Франция

Ако се съди по информациите на местни, но също и на чужди медии, дървениците са навсякъде в Париж и в цяла Франция.  В столицата те са в киносалоните и театрите, в ресторантите и кафенетата, в хотелите и апартаментите, в метрото и крайградските влакове, в автобусите, на терминалите на летищата, в куфарите и в дрехите на пристигащи във Франция.  И всичко това поражда все по-ескалираща психоза не само у французите, но и у онези, които планират пътуване до Франция, или пък у онези, които ще участват в олимпийските игри в Париж догодина, а също и у организаторите на голямата спортна проява.

Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните сгради и на големите булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета. Париж е космополитният град, който всеки си мечтае да посети поне веднъж в живота си. Той е начело на редица класации за предпочитана туристическа дестинация за самотни туристи, за семейства или за младоженци. Париж е бил декор и на много игрални филми и сериали. А догодина ще бъде и домакин на летните Олимпийски игри, за които подготовката кипи с пълна пара.

Но в последно време Париж се превърна в епицентър на медийното внимание по един коренно различен повод. Всъщност за цяла Франция се говори по същия повод не само във френските медии, но и в чуждeстранните. И този повод едно създание с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско наименование cimex lectularius, по-известно сред широката общественост като дървеница. Ако се съди по информациите на местни, но също и на чужди медии, дървениците са навсякъде в Париж и в цяла Франция.  В столицата те са в киносалоните и театрите, в ресторантите и кафенетата, в хотелите и апартаментите, в метрото и крайградските влакове, в автобусите, на терминалите на летищата, в куфарите и в дрехите на пристигащи във Франция. И всичко това поражда все по-ескалираща психоза не само у французите, но и у онези, които планират пътуване до Франция, или пък у онези, които ще участват в олимпийските игри в Париж догодина, а също и у организаторите на голямата спортна проява.

"Франция е обхваната от страха от дървениците в момент, в който се готви за домакинството на Олимпийските игри", пише Асошиейтед прес. "Паника около дървениците във Франция”, посочва Франс прес. "Паниката се разпространява с нарастване на случаите на разпространение на дървениците преди Олимпийските игри през 2024 г.”, отбелязва Би Би Си, "Никой не е защитен от дървениците”, добавя Си Ен Ен  -  това са само малка част от заглавията на статиите относно дървениците във Франция, в частност в Париж, които се тиражират в авторитетни френски и чужди медии.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други насекоми, склонни също да предизвикват подобна психоза, като например бълхите или комарите. Дървениците се хранят с човешка кръв. И притежават едно уникално качество, за което хората само могат да си мечтаят. Дървениците са способни да останат живи месеци, ако не и година, без да се хранят, посочва Асошиейтед прес. Без обичайната им прехрана – кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появата на плячка. Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и те отново се впускат в обичайното си занимание – смучене на човешка кръв, разказва френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици редом с дървениците и заради тях се превърна също в истинска медийна звезда. Почти всяка френска или чужда медия, която пише за дървениците във Франция, цитира този специалист, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница "Медитеране” в южния френски град Марсилия.

"Днес ние имаме истинско нашествие на дървеници в медиите”, коментира пред Асошиейтед прес Беранже по повод потока от информации за дървениците, който залива медиите. "Това не е проблем, свързан с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв”, казва ентомологът Беранже. "Независимо дали живеете на сметище или в палат, за дървениците е едно и също”, допълва той.

Преди около месец френски медии съобщиха за дървеници в парижки киносалони, след което постепенно медиите бяха залети с информации за поява на дървеници къде ли не. Така дървениците станаха "любима тема” не само на медиите, но и по терасите на френските ресторанти и кафенета или сред пътниците в градския транспорт. Франс прес съобщи и за евакуирано спешно отделение на болница в Северна Франция и за две опразнени училища в Южна Франция заради появата на дървеници. Не всички сигнали за дървеници обаче се оказват истина. Така например френската железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) заяви, че в последните седмици е получила 37 сигнала за дървеници във френски влакове и нито един не се е оказал истина след щателна проверка. Подобен извод е направила и парижката компания за градски транспорт Ер А Те Пе (RATP) , която е проверила метровлаковете на Париж след подадени над десет сигнала в последно време и не е открила дървеници.

"Дървениците не са вектор на болести, но те са нещо, което изтощава физически и нервно хората”, казва Паскал Дьолоне, паразитолог и ентомолог от Националния университетски център в Ница, цитиран от Франс прес. Той визира това, че ако човек се окаже с дървеници у дома си, ще му коства доста физически усилия да се отърве от тях. А след това дълго време у него остава и страхът да не се повтори бедствието. Но дори и да няма човек дървеници в жилището си, при четенето на всички медийни информации за тях, той е обхванат от непрестанно чувство на безпокойство и винаги е нащрек, което също е изтощаващо психически. "И ако тези вредители пораждат такова безпокойство, то е защото проблемът касае всеки, независимо от възрастта и социалния статус. Той засяга както богатите, така и бедните”, посочва Дьолоне, цитиран от Франс прес. "Що се касае за разпространението на дървеници във Франция, това е една реалност, която е трудна за отричане”, добавя той „От пет-седем години сме свидетели на експоненциално увеличаване на огнищата на зараза с дървениците”, посочва експертът. Той обаче допълва, че не само Франция е засегната от това увеличение. Първите засегнати от него страни са били англоезичните държави, като например Австралия по времето, когато Сидни беше домакин на летните Олимпийски игри през 2000 година. В САЩ увеличението на случаите на огнища на дървеници се наблюдава от около 15 години. В тези страни бяха  положени огромни усилия за възпиране на разпространението на гадинките, добавя специалистът. "За сравнение у нас (Франция) има крещящ недостиг на точни данни за еволюцията на дървениците”, допълва Дьолоне и критикува управляващите за закъснението в действията по въпроса.

Дървениците се превърнаха в проблем, за който на година се харчат милиони и изкореняването на който не е лесна задача, коментира Си Ен Ен.  Но това не е единственият проблем например на Париж. Столицата е известна с популацията си от плъхове. Броят им нарасна със стачката през пролетта на сметосъбирачите, протестиращи срещу пенсионната реформа. Тогава дълго време купища с боклуци се трупаха по парижките улици за голямо удоволствие на плъховете. После пък изникна проблемът с информациите за нечистите води на река Сена, а организаторите на Олимпийските игри в Париж имат намерение да използват реката за някои от плувните състезания по време на тях. С разрешаването на проблемите с плъховете и с мръсните води на Сена кметицата на Париж, социалистката Ан Идалго натовари заместника си Еманюел Грегоар, разказва Си Ен Ен.  Именно той е бил натоварен и с мисията да поплува в река Сена през юли, за да покаже на хората, че водите й не са мръсни, посочва медията. Сега според информациите именно Грегоар е бил този, който е започнал да умолява премиерката на Франция Еманюел Борн да организира силен правителствен отговор на бедствието с дървениците, отбелязва Си Ен Ен. Очевидно Борн се е вслушала в призивите му, защото за днес тя организира междуведомствено заседание по темата, посочват Асошиейтед прес и Франс прес.

Според експерта Беранже проблемът с дървениците е доста преувеличен в случая с Франция, посочва Би Би Си. Британската медия откроява в публикацията си три фактора за разпространението на дървениците и за глобализацията на проблема. На първо място са контейнерната търговия и туризмът. На второ място е това, че след изтребването на дървениците след Втората световна война с мощни, но и вредни за хората препарати, оцелелите от това масово изтребление насекоми са станали много по-устойчиви на инсектицидите, а днешните дървениците са техни правнуци и следователно в много случаи са още по-устойчиви на препаратите, с които сега ги третират специализираните фирми.

Третият фактор за появата на повече дървеници на повече места, колкото и да е изненадващ, е намаляването на популацията на хлебарките. Хлебарките са естествен хищник на дървениците. Но хлебарките са намалели, защото жилищата днес са по-чисти благодарение на изобилието от почистващи препарати на пазара. Но това не значи, че съвършено чисто жилище не може да се зарази с дървеници, които "се движат заедно с хората, в хотелите, в обществения транспорт”, припомня от своя страна експертът Беранже.

Дървениците по-рано през седмицата нахлуха и във френския парламент, но не като физическо присъствие, а  под формата на оживени дебати какво да се прави във връзка с този проблем, посочват Франс прес и Си Ен Ен. Любопитното беше, че тези дебати показаха и разделение по въпроса по партиен признак. Представители на радикалната левица "Непокорна Франция” и на Социалистическата партия препоръчаха проблемът с дървениците вече да попада в обхвата и на застраховките на жилищата и когато се наложи третиране на едно жилище за дървеници, застрахователите да покриват разходите. А представители на крайната десница и по-твърдолинейни представители на десноцентристите пък свързаха увеличаването на дървениците с увеличената имиграция във Франция. Такова мнение изрази например лидерът на депутатите от "Републиканците” в Националното събрание  Оливие Марлейкс. Според него първите, които са подали сигнал за масирано присъствие на дървеници във Франция, са били служители на асоциация от центъра за административно задържане на имигранти в Роаси, посочва френската медия Ар Ем Се. Представители на левицата и на радикалната левица се възмутиха от подобни изводи. Според депутата Адриен Клуе от "Непокорна Франция” важна роля в разпространение на дървениците играе, както той се изрази "еърбиенбинизацията”, тоест отсядането на туристи в жилища за краткосрочно отдаване под наем от типа на тези предлагани в платформата Ер Би Ен Би.

Връзка между имиграцията и дървениците направи миналия петък и френският журналист и коментатор Паскал Про, водещ на емисията "Часът на професионалистите” по канала Си Нюз. Про е възприеман като последовател на крайнодесния полемист Ерик Земур и е известен и като негационист на климатичните промени. Срещу него е имало и сигнали за проява на омраза към негови колежки. В предаването си от миналия петък Про заяви, че проблемът с дървениците може да е свързан с имигрантите, защото те нямат същите хигиенни условия, като условията на френска територия. "Има много имигранти в този момент във Франция. Тези хора може би донасят дървениците, защото те живеят на улицата, защото може би нямат достъп до всички услуги като другите хора?”, каза той. Тогава неговият събеседник в студиото Никола Ру дьо Безийо, собственик на фирмата "Догдетектор” и на сайта "Бедбъгс”, специализирани в борбата с дървениците, му припомни, че това изобщо не е вярно и че дървениците нямат връзка с хигиената, защото проблемът може да засегне абсолютно всеки. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Леля Фанка

    06 Окт 2023 17:06ч.

    Бъдещето на Европа - дървеници, болести, карантини, престъпност, безработица, извращения, делюзии, апология на мрачни патологии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Окт 2023 17:19ч.

    Те не стават ли за ядене?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стават, стават

    06 Окт 2023 22:35ч.

    На второ място са по протеини след хлебарките! ......... Дървенохлебаркохляб ......... мммммм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Окт 2023 12:27ч.

    Бе и ас тъй си помислих - френцка франзела и коричка с наръсени печени дървеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Окт 2023 17:19ч. Те не стават ли за ядене?

    07 Окт 2023 13:41ч.

    Стават, как да не стават - насекоми.ком

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    06 Окт 2023 17:36ч.

    И в София е пълно с дървеници, но те са т.н ,,Смрадливки", не пият човешка кръв, като се почувстват застрашени пускат нЕква гадна смрадня и изглеждат много гнусно. Уж живеят по дърветата, ама като наближи зимата предпочитат софийските апартаменти за зимуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HEXAGONE

    06 Окт 2023 17:36ч.

    Уникална глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    06 Окт 2023 17:49ч.

    Така е, гнилия капитализъм ще го изядат дървениците. В светла и чиста Массква няма никакви насекоми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Окт 2023 17:55ч.

    "Така е, гнилия капитализъм ще го изядат дървениците. " И плъховете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Окт 2023 17:49ч. Така е, гнилия капитализъм ще го изядат дървениците. В светла и чиста Массква няма никакви насекоми.

    07 Окт 2023 13:46ч.

    Дървениците в Париж могат да се конкурират само с плъховете там. Положението е катастрофално! Неолибералната кметица на града му разказа играта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    06 Окт 2023 18:49ч.

    Екстра, сега освен бургери с щурци, ще има и с дървеници - менюто се разраства, творчески.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данте

    06 Окт 2023 20:33ч.

    Дървениците разпространяват коремен тиф до размерите на пандемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиф може ..........

    06 Окт 2023 22:38ч.

    Важното е, че "не са вектор на болести".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събраха

    06 Окт 2023 20:35ч.

    Франсетата събраха всичката гняс от бившите си колонии. Тц

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монблан

    06 Окт 2023 20:36ч.

    Изтървали са ги от цех на хранителната промишленост... Сега франсетата ще има да гладуват, завалиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе аз четох друго

    06 Окт 2023 22:40ч.

    Че съставката за инсектицида се правела в Русия и поради санкциите франсетата не я внасят. Заместителят, обаче не бил толкова ефикасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нас са ни налазили тагарици.

    07 Окт 2023 1:33ч.

    Нема отърване от тая стръвна напаст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както обикновено, много приказки, а най-важното липсва:

    07 Окт 2023 5:56ч.

    Поради санкциите фръзите са спрели вноса от Русия на основна съставка, без която използваните срещу дървениците инсектициди са неефективни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи