Дарина Григорова: На фона на западното промайданско единомислие Русия е даже либерална

Дарина Григорова: На фона на западното промайданско единомислие Русия е даже либерална

"На фона не толкова на България, колкото на западноевропейското единомислие в една посока, строго политкоректна и промайданска, Русия е даже либерална в момента. Все още в интернет могат да се срещнат "Ехото на Москва" - в YouTube има свои предавания, частични. Телеканал "Дождь" сам се отказа". Това коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ руското общество е мобилизирано и "всички предположения, че ще има вътрешен метеж срещу Путин, се оказаха напразни". "Не мисля, че има проблем с елита в Русия, защото отдавна там върви национализация на елита с връщане на капитали в Русия, още преди 10 години Путин ги предупреди, че това трябва да го направят. Има изтичане на одиозни личности, което само радва обществото. Разбира се, част от интелигенцията е свръх критична и свръх уплашена, което е разбираемо, но далеч не е обществото като цяло. Рейтингите на Путин са много високи и въпреки всички трудности и въпреки високата цена - и от двете страни, руското общество очаква пак победа. То няма да претърпи поражение, по никакъв начин. ... Руското общество е обединено въпреки класическата опозиция на интелигенцията".

Според проф. Дарина Григорова икономиката на Русия е в добро състояние въпреки санкциите, които Западът ѝ налага: "Икономическият блицкриг се провали. Той удря по ЕС, защото той е обвързан много повече с Русия, отколкото САЩ".

Тя подчерта, че България може като Унгария да има нюансирана политика спрямо Русия: "За това се иска политическа воля и чувство за достойнство, което липсва. Политическият ни елит, който в момента е в изпълнителната власт, е копие на Зеленски и можем да очакваме същите неща - както от Зеленски. Нещата са сериозни и особено с военно-техническата помощ, а това е военно-техническо съучастие на България, ние сме на границата да бъдем въвлечени в този конфликт. Цяла Източна Европа е под този удар". 

"Русия ще попречи Украйна да стане Афганистан за ЕС, което се прави в момента с тази оръжейна подкрепа и политика на демократите", смята проф. Григорова.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "12+3" можете да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • ивайло

    10 Май 2022 13:50ч.

    Дарина ,ти си доблестна жена ! Слава Росии !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • николов-

    10 Май 2022 14:13ч.

    какъв метеж? кви пет копейки? то не остана жив опозиционер там. всичко е убито или затворено....либерални. глупостите на путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив

    10 Май 2022 14:20ч.

    Напротив, няма по-одиозни,злобни и отвратителни от руските либерасти. И повечено са НЕруснаци - хохоли,хазари,арменци,грузинци - все номенклатурчето и марокански скакалци от съветската епоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    10 Май 2022 14:50ч.

    Няма, има само гъзомийници на Путята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опс

    10 Май 2022 15:12ч.

    Ех, майна ли си, или пу....майна- не знам . Но по добър в гъзолизането от теб - нема майна, нема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Май 2022 14:19ч.

    Всеки нормално мислещ човек по света, отдавна е разбрал мотото на САЩ: One Life, We prevent from living it ! А ЕС е в ролята на коминочистач на световния Циклоп, поради липса на всякакъв друг капацитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукигек

    10 Май 2022 14:23ч.

    товСи от коя страна на барикадата е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ Си

    10 Май 2022 14:37ч.

    е барикадата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    10 Май 2022 14:43ч.

    сърдечен поздрав на професорката ! Още има хора с непромити мозъци и висок морал ! Това ми дава надежда за бъдещето на цивилизацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    10 Май 2022 14:49ч.

    Страна с две държавни телевизии, които по цял ден потварят глупостите на Путята, без опозиция, без опозиционни медии от която избяга всичко читаво, само с вътрешни полети... Тая бих я пратил в едно руско село за 6 месеца да и се избистримозъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xoxo

    11 Май 2022 17:38ч.

    То пък европейските държави с +10 тв канала все едно не бълват само проукраински новини под диктовката на Америка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарина Григорова: На фона на западното промайданско единомислие Русия е даже либерална

    10 Май 2022 14:57ч.

    Невероятно, но факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    10 Май 2022 17:24ч.

    Защо да е невероятно? Западното промайданско единомислие е логичен резултат на упадъка на западната цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    10 Май 2022 15:00ч.

    Дарина искрено и неподправено симпатизира на ... културното и историческо явление Русия. Това е валидно още далеч преди времената, когато Русия е разбрала и забелязала Дарина. Какво по-естествено нещо от това да си демонстрираш симпатията. Вие какво предлагате - Кремъл да стане миноритарен акционер в дружествата на сорос и само да участва в увеличението на капитала с кеш?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    10 Май 2022 15:05ч.

    Що за идиот логика е това?! Т.н. либ запад е опсал цялата Земя със стр-ри, които пропов всевъзможни извратености, а в двойното им дъно си прокрадват корист интереси. И това е право запазено само за тях?? Дори и тук многократно е ставало дума, че проповяд от запада идеи и начинът, по който те се пропаган и реализират все по подозрително и дразнещо започна да прилича на т.н. комунизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    10 Май 2022 15:10ч.

    Кое ви се струва неприемливо като теза?! Че пътуването с влак д оКиев се е превърнало в тест за принадлежност към правата вяра. Хора, това е детинско и безкрайно глупаво в същността си. Зеленски иска натовски войски, а не двулични западни чиновници. Зеленски е един артистичен глупак, който вероятно няма и поврх представа от история, не подозира, че всички големи бели започват така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    10 Май 2022 15:18ч.

    Или може би предполаг, че в целия многообр руски елит, вкл. огромния (и научен) апарат, обслужв руския елит, не подозират за огромния и неописуем риск, който носи със себе си тази война. И въпреки всичко я предприемат!!! Не вярвайте, никой не го очаква от нас, но само допуснете като теор. конструкт, че войната е безалтернатив. От друг страна Зеленски си къса дрехи на сцената, а Арестович суфлира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    10 Май 2022 15:18ч.

    Руският народ е сплотен като един зад своя президент и това е проява на либерализъм? Или може би фактът, че журналисти от спряното от властите Ехото на Москва все още публикуват в Ютуб? А Новая газета, тя сама се спря, никой не я е карал. И емигриралите, направили са го по собствено желание. Всъщнот, либерализмът не беше ли нещо много лошо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авторката не твърди че Русия е либерална държава

    10 Май 2022 15:34ч.

    Тя просто обръща внимание, че е по-либерална в сравнение със западноевропейския догматизъм.. Тоест, ако Русия е недемократична, то сравнен с нея Колективния Запад е откровено тоталитарен. Анадънму

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей,анадънму

    10 Май 2022 15:40ч.

    А кажи защо ЕС стана от кремълската уста Колективен Запад?Въпрос с повишена трудност за червени циментови глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото

    10 Май 2022 15:42ч.

    Директивата е такава Който не е с нас е против нас? Неутралитета е забранен. Кое не е ясно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    10 Май 2022 17:31ч.

    Да добавя, че съвременната версия на либералната идеология е извратена до неузнаваемост. Днес все повече понятия придобиват не само нова конотация, но често и съвсем ново значение. Например, национализмът вече поголовно се клейми като реакционна, радикална, крайна идеология и все повече се отдалечава от първоначалното си значение на родолюбие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има две положения

    10 Май 2022 15:37ч.

    Или добре я захранват от Кремль или си има тъпкач-руснак.Просто е учудващо за тази кифла на тези години.Ами достойна наследничка на професорката с руско самосъзнание Искра Баева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По тази логика

    10 Май 2022 15:44ч.

    Кирчо и Кокорчо са със северомакедонско самосъзнание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    10 Май 2022 15:46ч.

    Браво, респектиращи либерални ценности демонстрираш, колега! Искаш ли място в института на Кръстев във Виена? Търсят се подготвени и автентични хора! Ако трябва простичко да охарактеризирам мирогледа ти, то животът се състои от плюскане и секс! О-оо, това е много, много интересен поглед върху нещата. Твърде странно, че вече отдавна не ми е хрумвало

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искра Баева поне е интелигентна

    10 Май 2022 16:08ч.

    И не се излага така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайде стига

    10 Май 2022 20:45ч.

    Напротив, много се изложи напоследък с тая уклончива позиция на абстрактен хуманист, макар че е интелигентна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с това "интелигентен"

    11 Май 2022 10:34ч.

    Не малко интелигентни в България, в Русия, по света са продажни като Баева. На 9-ти май й казах, че БСП е предателска партия, а тя бодро ми отвърна, че не е от БСП! "Но сте историчка и е добре да го знаете!" Тя сигурно го знае, но си трае, защото интереса клати феса. Конформизмът е отпечатък на лицето й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салазар

    10 Май 2022 16:17ч.

    Слава на Бога че се намери и една доблестна и интелигентна жена в България, която да каже истината, без да се страхува за своето работно място и обществено положение !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    10 Май 2022 16:18ч.

    Руската икономика се освободи от чуждестранна капиталова зависимост. Няма страшно, когато Русия не е част от т.нар. международна икономика. Тогава се връщаме от псевдовиртуална - към реална икономика. Балансът за здрава икономика - по-малко паразитни капитали, необезпечени със стоки и услуги. Онова, което служи на хората, то е хрематистика (по Аристотел), не икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • - Не знам!

    10 Май 2022 16:53ч.

    А защо Лавров го каза това за Хитлер?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фашизмът е еврейско отроче, те искат да са глобално (абстрактно) тотални

    10 Май 2022 19:16ч.

    Не так давно, г-н Зеленский выкатил России довод, который казался безупречным: «О какой нацификации может идти речь, если я Еврей?». На это последовал известный ответ С.В. Лаврова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Библия. Мойсей към народа на Израил. Второзаконие, глава 7:1

    11 Май 2022 10:47ч.

    1 Когато Господ твоят Бог те въведе в земята, в която отиваш да я притежаваш, и изгони много народи от пред тебе, хетейците, гергесейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците, седем народа по-големи и по-силни от тебе,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Библия. Мойсей към народа на Израил. Второзаконие, глава 7:2

    11 Май 2022 10:49ч.

    2 и когато Господ твоят Бог ги предаде на тебе та ги поразиш, тогава ги изтреби, като на Бога обречени; да не правиш договор с тях, нито да ги пожалиш;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • илюзията на прозападното богатство и защо Русия е рахат в това отношение

    10 Май 2022 17:05ч.

    Петър Чобанов: "Кризата ще доведе до спукване на балони. Няма страна, забогатяла от чуждестранни инвестиции"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    10 Май 2022 17:09ч.

    Изтекоха клипове от масови демонстрации и сблъсъци в западния свят, заставащи зад руската кауза. Хората започнаха да изкукват от обедняването. В нашите казионни медии - пълно мълчание! Народите са с Русия, ала правителствата от назначенци на САЩ, напук на волята на народите си, диктаторски игнорират преобладаващите народни настроения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слушах я при Волгин

    10 Май 2022 17:34ч.

    Сега я и видях. Никаква изненада! Изглежда както и говори - зомбирана путинистка - Волгин се държеше като много любезен мисир! БНР - смях и сълзи (главно сополи)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пример за несвободна медия

    10 Май 2022 17:46ч.

    Ето ви красноречив пример за англоамериканска профашистка цензура. Дотук със свободата на информация в т.нар. "свободен демократичен свят": https://blitz.bg/svyat/skandal-ruski-diplomat-pokaza-kakvo-e-napravil-zelenski-na-9-may-i-preksnakha-intervyuto-po-skynews-video_news884965.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    10 Май 2022 18:11ч.

    Петър Чобанов: "Кризата ще доведе до спукване на балони. Няма страна, забогатяла от чуждестранни инвестиции"-по-точно не може да бъде казано. Щом толкова вият и се зъбят означава едно-противника яко ломи и мачка.. и необратимо приближава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2022 20:00ч.

    т.нар. запъдъ (запъднъ европъ и сашт)е мръсна прикъзкъ (който е пропуснал" Пътуване до края на нощта" дъ я прочите за дъ се отърве от илюзии и халюцинаци по него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моме, питай

    10 Май 2022 20:52ч.

    Егор Поляков и Александра Мирошникова от лента.ру колко либерална е Русия. Най-прясната проява на либерализъм, де. Да не посочвам и други

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях в залата

    10 Май 2022 21:32ч.

    Добре че са те, че една сведуща българска професорка да разбере що е либерализъм и как Русия не отговаряла на измислените им международни стандарти, базиращи се на наглосаксонски опорки. Веднага й издавай командировъчно и грант да отиде и да ги пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сухо е..., колега

    10 Май 2022 23:41ч.

    Grau, theurer Freund, ist alle Theorie, Und grün des Lebens goldner Baum. Една девойка възкреси легендарния виц за Рабинович с празния лист на Червения площад. Пък професоркота нека си теоретизира. Apropos, докога, о Гласове, ще режете NewLine/LineFeed, че един стих не може дапостнеш като хората?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • europe

    10 Май 2022 23:36ч.

    Да, бе, да, обичат само да живеят на Запад и да карат яхти, а да- и да ползват техните банки. Защо професорката не каже защо толкова богаташи от елитна Русия, вкл. интелигенция, си купуват имоти и се застояват на Запад. Айде, холан- приказки за лека нощ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврорайхът

    11 Май 2022 9:29ч.

    Тоя банален въпрос е от сорта: защо толкоз много мухи кацат по меда, или как така ла*ното е толкоз обичано от по-зеленските от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всезнайко

    11 Май 2022 9:58ч.

    Банален, но истинен ! А сега развей червеното знаме със сърп и чук, както го направиха на Червения площад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и двете са анахронизми

    11 Май 2022 11:15ч.

    Завист ли прозира в поста, или укор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до професорката

    11 Май 2022 10:05ч.

    https://www.ploshtadslaveikov.com/putin-narechen-karvav-diktator-v-ruski-propaganden-sajt/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи