ДАНС започна проверка в БДЖ заради поръчките към Вагонно-ремонтния завод в Дряново

ДАНС започна проверка в БДЖ заради поръчките към Вагонно-ремонтния завод в Дряново

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Български жп завод, който произвежда уникални вагони, затваря врати заради двегодишно безхаберие на БДЖ

Държавна агенция "Национална сигурност" е започнала проверка на договорите за изработка на нови вагони за БДЖ от завода в Дряново. Причината е, че предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои служители.

Пред "Гласове" от завода обвиниха БДЖ за неизпълнение на договореностите. Ангажиментът на ДАНС към железниците е, тъй като те са част от Националната сигурност.

В съобщение да медиите от БДЖ отрекоха обвиненията на ръководството на завода, като посочват, че има договор от 2021 г., приключил през април 2023 г., но той не е изпълнен, въпреки че са били изплатени 7 милиона лева за предаването на 15 вагона.

„През 2021 г. стартирахме договора и наистина тогавашното ръководство осигури в бърз порядък да се изплати сумата по аванса. В рамките на много кратък срок от време, в порядъка от 8 месеца, ние разработихме техническа и технологична документация, която позволява изработването не на 15, а на 100 вагона, заяви управителят на завода Валери Димитров в ефира на Нова телевизия.

През декември същата година показахме прототипа, но възложителят не присъства. Впоследствие се стигна до забавяне поради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, тъй като ние внасяме продукти, които в България не се произвеждат”.

„Единственото, което поискахме от БДЖ, е да се промени графика, тъй като имаше забавяния. Не сме искали да се увеличава цената или нещо друго”, добави той. И заяви, че ще бъде започната процедура срещу БДЖ.

Източник: "24 часа", novini.bg

 

 

 

 

Коментари

 • ?????

  23 Ное 2023 19:40ч.

  Кво да ги проверяват? Да им дават някакъв медал че чак сега фалират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  23 Ное 2023 21:45ч.

  Дават се милиарди за стари Страйкъри, дето ще "живеят" 5 часа, ако влязат в битка (при това в градска среда). А години наред се съсипва железопътния транспорт! Навсякъде по света железопътния транспорт е част от Националната сигурност и е ДЪРЖАВЕН. Както пощите! Само из някакви мафиотски държави от Латинска Америка, Африка и джунглите тези отрасли се котролират от пиратите. Е, някой явно има интерес да си купи БДЖ, и за какво му е да произвеждаме вагони и локомитиви? Ще купи втора ръка такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тия ръждиви кунистически железарски въжделения.

  23 Ное 2023 21:50ч.

  Сега имате банани и синя демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  23 Ное 2023 23:11ч.

  ДАНС да не се чешат, а да попитат защо пощенските марки ще се печатат в чужбина под предлога "по-евтино"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи