ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

Снимка: БТА

Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Това сочи доклад на Държавната агенция "Национална сигурност", публикуван на сайта на Министерския съвет.

В доклада на ДАНС се твърди, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност. В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани. 

Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. 

В доклада пише още, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • добро утро

    10 Юли 2023 18:00ч.

    Ама за това се говори и акцентира от започване на военните действия. Точно за това за никой здравомислещ човек нямат обяснение безумните действия на продажното и нефелно козяшко правителство, което по никакъв начин не прилича на българско, напротив работи упорито и усилено срещу българите и държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    10 Юли 2023 18:04ч.

    Те си носят отговорността! Я какъв хубав празник стана 1 февруари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ли щяхме да правим без мъдростта на ДАНС

    10 Юли 2023 18:02ч.

    Никога не бих допуснал, че войната може да обхване други държави. Че кога се случвало такова чудо!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Юли 2023 18:20ч.

    и аз не вервам. апцалутно! вервам на сивото мишуе, на натагарения и на присъдружните им камикадзета. пък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    10 Юли 2023 18:13ч.

    Изрезки от вестници и пропагандистки сайтове се свеждат до знанието на освирепелия народ, белким се подлъже по каубойската мечта за световна хегемония,чрез прокси-войни. "Но пасаран,брат ми!"- извика Митко бомбата, насред Париж в сериала "На всеки километър"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    10 Юли 2023 18:15ч.

    Ами това ще ви го каже (съвсем безплатно!) всяко дете от детската градина, което на вечеря внимателно слуша какво си говорят майка му и баща му! Повече иновации камаради, вземайте пример от литовския ДАНС: те вече имат стратегически разработки как да победят Китай и да установят пълен контрол върху югоизточна Азия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Юли 2023 18:29ч.

    Може ли да светнеш простолюдец като мен, как точно литовският лилипут ще бие китайския великан? А имат ли план "Дека ке ги копат?", като ги победят? Литва обявява война на Китай. Китайските военни обсъждат ситуацията: - Колко са тия литовци? - Три милиона… - И в кой хотел са отседнали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    10 Юли 2023 18:41ч.

    Тука случаят се оказа по-заплетен и напълно криминален: литовците тайно били преписали плановете на македонците как да си върнат исконната майчина територия Австралия - незаконно окупирана от англосаксите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Юли 2023 8:45ч.

    Отседнали при макетата в Алекс дъ грейт в Скопска бановина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    10 Юли 2023 18:21ч.

    Ооо... нееее... гротеската "Национална сигурност в България" - започва да придобива трагичен характер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сеирите

    10 Юли 2023 18:23ч.

    У нас ще почнат с пристигането на русите още в молдова...никакъв дунав...дойдат ли там моментално ново правителство начело с банкянския миндил,с партийна бкп книжка у ръка..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ефрейтор доц. Карачибук

    10 Юли 2023 18:31ч.

    Въпросният доклад на ДАНС е писан от ChatCPT. Финалната му редакция е дело на прочутия полк. проф. Тагарев, изобретател на българското свръхоръжие "Йерихонска валдхорна". Изсвирването с нея на "Голо Дайчово хоро" се равнява по мощност на взрив, от атомна бомба като тази в Нагазаки - около 10 kt.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    10 Юли 2023 19:03ч.

    да уточним само - валдхорна или дудук?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАЙ БУЙ

    10 Юли 2023 18:34ч.

    Къв е проблемът? Важно е, че ядреното оръжие идва от братския руски народ! С удоволствие ще пукна. Това ми е детската мечта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът?

    11 Юли 2023 11:02ч.

    Смъртта, ако дойде, ще е заради любимия ни Запад. Винаги е било така. Историята БИ ТРЯБВАЛО да учи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даже въпросът е не дали

    10 Юли 2023 18:35ч.

    А Кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • б@си ДАНС-а

    10 Юли 2023 18:36ч.

    Ако наистина тия неща ги пише в това, дето разправят, че било доклад, аз можех да им напиша по-добър, а че и доста по-верен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алоис "Алойзи" Ирлмайер

    10 Юли 2023 18:51ч.

    Дедо Ви Ирлмайер Ви казва , че има опасност ТСВ да пламне точно на Балканите , ама не е сигурен . По скоро ще пламне некъде по молдовско или сръбско , че там са само цигании . България остава встрани от откачалките от изток и запад . Обаче според него , острова и германистан и големи части от европа ще отидат зян . Ама кой както си го надроби .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Параграф22

    10 Юли 2023 18:52ч.

    Значи , Посолаството сглобява правителство,назначавава Тагаренко,който открито работи за една от воюващите страни,изнасяме оръжия и техника за една от воюващите страни,настаняваме на територията си щабове,работещи за една от воюващите страни и в един слънчев ден службите за сигурност стигат до великото заключение,че може и други страни да бъдат въвлечени в този конфликт! Явно жълтопаветният планктон е проникнал навсякъде,включитено и службите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    10 Юли 2023 18:55ч.

    Този доклад на ДАНС е истинско прозрение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДАНС,

    10 Юли 2023 18:57ч.

    да не преписват от Държавния департамент, а да се занимават с проблемите, които се отнасят до България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    10 Юли 2023 19:21ч.

    Тези направо ме разсмяха. Първо, ДАНС по идея е създаден и работи като аналог на американското ФБР. Някой да е чувал ФБР да изготвя доклад по глобалната сигурност и заплахите на САЩ. Тогава трябва да закрият Държавния департамент, ЦРУ и всички ведомствени външни разузнавания от типа на АНС, военното и т.н. Такъв доклад за България трябва да се изготвя от Националната служба за разузнаване и от Военното разузнаване към МО. ДАНС вместо да си решава задачите по контраразузнаването и да лови чуждите шпиони ( а не само руски) тръгнало да анализира сигурноста в региона и Европа. В България всеки разбира от всичко, но не и от това за което му плащат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2023 19:29ч.

    Въъъъйййй ка са стреснах, сиги нема да мигнем от уплах! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то е ясно, че е така

    10 Юли 2023 19:36ч.

    Първо, щом има война между две страни, а трети непрекъснато се намесват /както България го прави/, много е ясно, че войната може да обхване и нея. Така че, просто да спрат да се намесват нашите подлоги от правителството. Второ, ако се промени геополитическата ситуация, единствените, дето ще пострадат, са продажните елити като този у нас, които ще останат без мангизи, кражби, далавери, покровители за всичко изредено, а вероятно ще се сдобият и с някой обвинения в национално предателство. Така че, опасност има за тях, а не за народа и държавата. А за тях изобщо не ми пука, даже обратното - време е да си понесат заслуженото за 30 години грабеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Юли 2023 19:53ч.

    Руснаците съобщиха, че украинците са атакували кримския мост с ракетите С-200, т.е. това оръжие може да се използва и като нападателно, а украинците искат да им го предадем. По-този повод руската армия си поставя за цел да неутрализира всички налични С-200, скоро разполагат украинците! https://m.tsargrad.tv/news/kiev-posylaet-signaly-nato-udary-s-200-po-krymu-rostovu-i-kaluge-tolko-nachalo_822207

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С-200, т.е. това оръжие може да се използва и като нападателно...

    10 Юли 2023 21:02ч.

    Модифицирали са ракетите за използване срещу наземни цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пишат според инструкция от САЩ

    10 Юли 2023 20:20ч.

    Многократно се казваше: НАТО няма да участва във войната, но … не изключват отделни държави от НАТО да го направят. И тези държави ще са от Източна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото от САЩ ще им наредят да го направят!

    10 Юли 2023 20:43ч.

    САЩ не си цапат ръчичките с подробности! Те използват чужда жива сила, украинската, полската, ония от прибалтийските държавици и те вдигнали крак да се подковават! Нашенските ястреби влечуги и те същите! Тия хора къде им е акълът! Та и те самите лично нищо няма да спечелят от своя слугинаж! Що за пасмина са тия? ....... Тръгнал вчера Кирчо да сравнява Левски със зеленски, после оня дърт кретен Паси, явно т едно място са инструктажите за безмислици! ............ Превратът 2014 година в Украйна предизвика отделянето на Донецк и Луганск и на връщането на Крим към Русия. А комедиантът Зеленски тръгна на световно шоу да ни убеждава, че са напданати ей така, без нищо! Зеленски предизвика войната, Зеленски си подложи задника на англичани и американци! Зеленски е тъпото чудовище днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ САЩ не си цапат ръчичките”

    10 Юли 2023 20:48ч.

    Цапат ги, но само когато са сигурни, че имат шанс да победят. Правят го против изостанали и бедни държави. НИКОГА на са воювали против силни държави, като Иран или Северна Корея. Да не говорим за Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    10 Юли 2023 20:48ч.

    Британското разузнаване. Справки Боян Чуков ТВ7 2015г. Строят се хъбове за втечнен газ, северен поток ще бъде взривен, подготвя се Окрайна за война с Русия. Ще воюват Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, и България. Има го записа в тубата, и в моите компютри ако бъде изтрит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До професионалните военни

    10 Юли 2023 21:12ч.

    Всичко ще стане горе долу така: Една вечер преди края на работния Ви ден, ще получите заповед за сбор, тревога или както там му викате. Ще ви качат на автобусите Ви и Камионите Ви и ще Ви подкарат на североизток. Ще пътувате най малко два три дни и изморени и скапани ще ви кажат чакайте малко. В този момент във вашия лагер ще прилети нещо , след което няма да имате спомен дори как се казвате и даже от къде сте и защо сте дошли. Онези , които им викат 300, ще имат късмет да отпътуват обратно,разбира се кой без крак, без ръка /без нещо друго ще сте 200 и пак ще отпътувате насам, новече без късмета. Тези които оцелеят ще имате психически проблеми и ще си спомните че не за това сте мислили като сте станали военни. Късмет !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те това

    10 Юли 2023 21:18ч.

    ДАНС са го чули от ораторите в походите за мир. ?Нали уж участниците в тях си измисляха опасността, взривяваха обществения несъществуващ консенсус по въпроса какво точно става с Украйна и къде сме ние в цялата геополитическа схема.И сега изненадващи новини А имахме и неясните уверения на Тагаренко, че не е точно така, както...Виж ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност

    10 Юли 2023 22:38ч.

    ако обхванат с хирургическа точност войнолюбците от Българския (пък и от ЕС) политически уж 'елит' ще бъде добре. Тези като магарев, денков, евроатлантическата пасмина - пп-дб особено. Но уви- при такова развитие ще плащат всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, ей

    10 Юли 2023 22:51ч.

    Чудна работа - ДАНС успяват да душат из Африка, Централна Азия и къде ли не, но в същоте време не забелязват, че родните ни политици се хвалят, че изпълняват заповеди на чуждо посолство и работят за чужди интереси - и че това е пряка заплаха за националната ни сигурност? Защо ни е тоя ДАНС всъщност, та им плащаме тлъстите заплати, щом не виждат какво става под носът им?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой знае ли

    11 Юли 2023 4:06ч.

    Президентът защо досега не е свикал Съвет за национална сигурност? От какво се страхува? Никога повече генерал за президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Юли 2023 8:42ч.

    ДАНС и те като кристалина най-накрая откриха топлата вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато двама се карат, …

    11 Юли 2023 10:57ч.

    виновен е по-умният, когато двама се бият, виновен е по-силният. Тази максима се потвърждава и сега от фактите - виновно е НАТО. НАТО не е отбранителен съюз, а инструмент на САЩ за сплашване, агресия и световно господство. Плановете за Украйна в НАТО, в частност, е отвратителна и безотговорна форма на агресия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи