ДАНС проверява договор на ДКК, има опасения за щета от 50 млн. лв.

ДАНС проверява договор на ДКК, има опасения за щета от 50 млн. лв.

Венцислав Димитров и Иван Зангочев от ръководството на ДКК на пресконференция в София.

Държавната агенция "Национална сигурност" проверява договор за прехвърляне на вземания на Държавната консолидационна компания (ДКК). Има опасения, че с този договор Министерството на икономиката може да бъде ощетено с 50 млн. лв.

Изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров сигнализира за липсващи документи от архива на дружеството, които са решаващи по водещ търговски спор за плащане на 75 милиона лева.

Държавното дружество купува за 25 милиона лева задължения и очаква да спечели от сделката 50 милиона, които обаче след изчезването на анексите към договорите, може да се превърнат в минус за компанията и за принципала - Министерството на икономиката, обясни Венцислав Димитров.

"Купувачът купува едно съществуващо правоотношение, което е със счетоводни записвания. Счетоводните записвания са тези, които дават яснота, че някой е получил тези пари и някой ги дължи на някой друг. Две трети е отстъпката.

Отстрани погледнато, това е една много изгодна търговска сделка. Ако гледаме строго погледнато договора за заем или за кредитното отношение, там е посочен един падеж - датата хикс, която е 5 години плюс нещо си. Изтичайки тези 5 години на падежа, длъжникът казва: "Да, аз ти дължа тези пари, но не, няма да ти ги платя, защото са изтекли 5 години".

 

Източник: БНР

Коментари

 • Марк МЕТА Шикългрубер

  08 Sep 2022 13:38ч.

  Про100Кирчо ще е първият МП влязъл в затвора. Примката се затяга и около вратлето на как' К.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проверяват, проверяват

  08 Sep 2022 14:19ч.

  И само с проверките ще си останат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  08 Sep 2022 16:48ч.

  Айдеее, още не проверена информация!!! Скъсахте се да дискредитирате с клевети БСП и Корнелия, НО сигурно ще има подобаващ отговор!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  08 Sep 2022 20:02ч.

  Аз на прърво четене се сещам за няколко десетки афери, със щети за милиарди и десетки милиарди. За тях всички знаят, ама никой няма желание да се занимава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи