ДАНС: Коментарите на Петков са некомпетентни и подвеждащи

ДАНС: Коментарите на Петков са некомпетентни и подвеждащи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавна агенция "Национална сигурност" влезе в открит конфликт със съпредседателя на ПП Кирил Петков и дори го нападна след негово изказване. 

В разпространена официална позиция, ДАНС обинява Петков, че е изказал „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на ДАНС“.

Пред "Нова ТВ" тази сутрин Петков каза, че могат да бъдат направени структурни реформи в службите. И даде пример с ДАНС, в която имало около 2200 служители в момента.

"Разпределени са по странен начин, стар начин, и няма ясни методи за оценяване на отделните служители колко са ефективни и колко не са. Има доста субективен фактор в тяхната оценка - мотивира се Петков. - Ние искаме да направим така, че тези служби да имат отчетност, да имат ясно поставени цели, тези цели да се оценяват и като се оценяват, да достигат до всеки служител на ДАНС и хората, които са най-добрите, да бъдат промотирани, а не тези, които са най политически угодни или във времето са били във взаимодействие под някаква форма с недържавни органи".

Освен това Петков критикува ДАНС, че се е забавила с изгонването на предстоятеля на руската църква в София и на други двама свещеници заради шпионска дейност. 

"За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха - каза Петков. - Днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, но той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин - реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби".

Петков каза също така, че българските служби "винаги работят вследствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи", като това по думите му "не е нормално".

Реакцията на ДАНС закъсня само с няколко часа:

"... За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти.

Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори.

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България".

Всъщност за случая с предстоятеля на руската църква Змеев пръв съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той също критикува службите за сигурност, когато разкри на 16 септември, че Македония го е обявила за персона нон грата за шпионаж, а в България той се подвизава необезпокояван 5 години.

Атанасов използва случая да поиска отново да бъдат слети Държавнва аженция "Рзузнаване" (ДАР) и военното разузнаване.  

Чак онзи ден ДАНС най-сетне реагира на случая и експулсира не само предстоятеля Змеев, а и още двама служители на руската църква. Храмът бе затворен за посетители от руската православна църква.

Източници: БГНЕС, segabg.com

 

 

Коментари

  • джони инглиш

    23 Sep 2023 22:54ч.

    Целият този лигав боклук Киро тъпото е некомпетентен. Но пратете тати с гнусната слагаческа физиономия да го защити. Такова фатално и противно недоразумение като тъпака киро България не е имала в историята си;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пред "Нова ТВ" тази сутрин Петков каза, че могат да бъдат направени структурни реформи в службите.

    24 Sep 2023 11:40ч.

    Най-важната структурна промяна е да се сложи на Кирил татко му за шеф на ДАНС, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "в България той се подвизава необезпокояван 5 години"

    23 Sep 2023 23:01ч.

    какво значи това "подвизаване", това речник на специалист ли е? Направил ли е нещо против нашата сигурност и закони? Това е важното, не литературни съчинения и кирчова ала-бала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То в България кой ли не се подвизава

    24 Sep 2023 3:43ч.

    Боксъна се подвизава вече има няма двайсетина години, що "подвизи" е натворил на наш гръб. Така и не разбрах какво е прегрешението на Змеев, освен че Атанасов бил казал нам кво си,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във Великобритания обвинените в шпионаж в полза на Русия български граждани са задържани, а..

    24 Sep 2023 11:47ч.

    ...тук със същите обвинения са изгонени от държавата, което не значи ли, че всъщност това нашето е обикновена политическа акция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Sep 2023 23:09ч.

    Да попитам секретния ДАНС на който Кирил Петков, предполагам и татко му им знаят и кътните зъби. Откъде ви знаят и кътните зъби тези хора и какви са те че да им лижете всякакви части на телата им?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Църквата е затворена от нашенци

    23 Sep 2023 23:17ч.

    Да чакаме изгонените свещеници да оставят вратите отворени ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Sep 2023 23:40ч.

    имам въпрос: в близко бъдеще Лена Бориславова ще разреши ли ДНК тест на бебето си? Едно невнимателно движение и…вече си баща... I watch you!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори и спрелият часовник

    23 Sep 2023 23:45ч.

    показва точното време два пъти в деноношието. Дори и най-големият патологичен лъжец, казва някои истини, когато "се изпусне". На ПростоКировите тъпотии е трудно да се издържи, но ако се насилим и четем, какво пак е изтърсил крацавецът, ще разберем, че: "За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България". С други думи не ДАНС (каквато беше информацията в началото), а ЧУЖДИТЕ СЛУЖБИ са спомогнали за изгонването на "шпионите". Познайте до два пъти, кои са "чуждите служби". Затова ДАНС скача срещу ПростоКиро, че отново лъже. Невероятно, но факт: този път той казва истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държава на маите няма, но има техни генетични следи

    24 Sep 2023 0:42ч.

    Таймерче, ти си заблуден или наивен! Предлагам открито и директно - приеми тези твърдения и се покай! В другата хипотеза отиваме директно към заключението, че си един окаян глупак. Т.н. чужди служби са тези на РСМ. Службите на РСМ обявиха отец Васиан за персона нон грата без да посочат никакви доказателства. Дори не посмяха да излязат с твърдение, че имат доказателства, но понеже са велики и тайни, обяснения не дължат никому. Знаем как е! Чистосърдечно и простовато си признаха, че имат единствено подозрения. Дори не направиха опит да обяснят/изрекат, след като назначението на Васиан е в София, какво точно отношение има той към РСМ. Ти, наивно глупаче, не знаеш ли кой е подшушнал, насърчил и възложил на службите на РСМ да влязат открито в това активно меропритие. РСМ е една подигравка, тя не е била, не е и няма да бъде държава! Обаче, България беше държава, а това открито не се нрави на "партньорите", които систематично работят за нейното унищожаване. Целта е да остане една територия, на която съществуват някакви активи и инфраструктура, годни за подходяща потреба! Е, неизбежно ще останат и генетични следи, но в процес на изчезване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваша милост,

    24 Sep 2023 1:34ч.

    или не си прочел, какво съм написал, или не рабираш от сарказъм, или имаш някакъв друг проблем. Чети по-бавно преди да пишеш бързо. Яд ме е, че и интелигентни хора, като теб, бързат първо да напсуват, а сетне да се разберат с останалите. Тук аудиторията (за щастие) е доста по-изискана и се очаква по-многопластово мислене. Не бързай с формулировките си, преди да разбереш смисъла на написаното от мен. Мисля, че сравнението с разваления часовник в началото е достатъчна подсказка за това, което мисля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинение за таймера

    24 Sep 2023 2:32ч.

    Таймер, ИЗВИНЕТЕ! Мислех, че внушавате за РСМ. РСМ е просто инструментът. Дали сте две опции :)) Аз съм също обект на чест "приятелски" огън. Вече първо стрелям, после чета :((((( старателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъди здрав!

    24 Sep 2023 4:11ч.

    "Двете опции" са всъщност пародия на израза "познай до три пъти" еди-що си. Трябваше може би да напиша "познайте до един път"... По-леко с "приятелския огън"! Да не вземем да изтрепем първо "нашите", преди още да сме срещнали истинския неприятел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пази куче да те лае

    24 Sep 2023 0:21ч.

    ДАНС сигурно имат достатъчно данни, за да изгонят Киро, но явно чакат да мине 5 годишен период.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    24 Sep 2023 1:19ч.

    Ъхъ. Имат данни които могат да си ги наврът където си поискат или където им каже Галя от посолството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-скоро

    24 Sep 2023 0:27ч.

    ДАНС трябва да обнародва данни за обвръзките и взаимодействията на десетки действащи български политици и държавници със западни секретни служби, чуждоправителствени институции, западни нпо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Sep 2023 0:37ч.

    просто кирчото е едно голямо плямпало и нищо повече! Всъщност цялото правителство е от празни кратуни, но заели стойка Г пред Посолството! Хюмне да си в днешно време!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повечето там

    24 Sep 2023 0:46ч.

    Са деца и внуци на бивши БКП функционери, които са изпратени да учат на запад, за да ги подготвят за новото време. Затова искат да заличат историята, защото ако се запази ще излезнат наяве връзките и основанията за тяхната "висока" образованост, пребиваването им в чужбина и великия им бизнес. Парите на социалистическа България са инвестирани в тези мухоморки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невнятен, невменяем, неадекватен...

    24 Sep 2023 1:36ч.

    Направете му от ДАНС един тест за нещо, което би го хванало в скалата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    24 Sep 2023 1:48ч.

    Какви тестове, какви пет лева? Радев да каже защо го измисли. Въпреки че след поздравите на Байдън за Радев и световно неизвестния продавач на изсушено кисело мляко Кирил Петков всичко е ясно. Това е техния нов кучи син с татко Петко като съветник. Да са ни честити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пробита сигурност

    24 Sep 2023 1:48ч.

    За руските служби разбирам да имат интерес. Но как службите на англия, франция,сащ и да не ги изброявам " другите партньори" имат информация за България ако не работят на терен! Всичките ни партньори не получават информация от службите ни, а от агентура си и служителите си. За съжаление част от политиците са агенти, но малка защото повечето нищо не стават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    24 Sep 2023 1:52ч.

    В Историята Бюро Военна Информация(РО1, ВР...) винаги е било към генщаба. Да не се бърка с политическата полиция(ро2, вкр), макар Бакалов да се опита да го разсипе. ДАНС е друг франкенщайн, продукт на мерене ма пишки между Станишев и Шадраван пиш,както иджудже Атанасов изведнъж от ченге на дс се събудил демократ и при Бонев възроди следене и подслушване, маследено от цвък-ухото.Целият напън е да унищожат последното останало от някога славна армия, сливайки ги с ченгетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    24 Sep 2023 3:51ч.

    Кирчо, татин, я намали тягата и върви да видиш чедото си....ДАНС си знаят работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Службите за сигурност са имунната система на една държава

    24 Sep 2023 7:23ч.

    Същите бяха заразени със СПИН, умишлено от хора, които бяха част от системата.. Сега берем плодовете.. Тялото е обречено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи