Дания и Нидерландия са против на Украйна да се предостави статут на кандидат за член на ЕС

Дания и Нидерландия са против на Украйна да се предостави статут на кандидат за член на ЕС

Европейската комисия планира да препоръча предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Препоръката, която трябва да бъде обсъдена и приета от еврокомисарите, ще дойде с условия, свързани с върховенството на закона и законодателство за борба с корупцията на 17 юни.

Окончателното заключение на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от страните от ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят този въпрос на среща на върха в Брюксел на 23-24 юни.

Някои страни от ЕС не са съгласни на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат. Например според Блумбърг Дания и Нидерландия са против, а Германия предлага да се даде на Украйна някакъв условен статут на кандидатка.

Дания казва, че Украйна не изпълнява достатъчно добре критериите, свързани със стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и уважението и защитата на малцинствата. Киев ще трябва "фундаментално да подобри законодателната и институционалната си рамка", за да напредне във всички тези сфери, се казва в дипломатическа нота, цитирана от агенцията.

Копенхаген смята, че Украйна "като цяло е на много ранен етап" по отношение готовността си да поеме задълженията на членството в ЕС и да установи функционираща пазарна икономика или да стане конкурентна на единния пазар.

Украйна е на 122-о място сред 180 страни в миналогодишната класация за корупция на Transparency International.

На 9 юни Олга Стефанишина, заместник министър-председател на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, заяви, че седем държави от ЕС "са изразили предложения за някакъв друг формат", различен от статута на кандидат за членство в ЕС.

"Имаше много различни предложения, но всъщност има три основни държави, които не искат да дадат зелена светлина на Украйна днес", каза Стефанишина, като отказа да назове имената на тези държави.

Украинският президент Володимир Зеленски подаде официална молба за членство на страната в ЕС в края на февруари, след началото на войната. През април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на украинския президент въпросник за членство в ЕС по време на посещението си в Киев.

Европейската комисия ще обсъди в понеделник становищата си по исканията на Украйна, Грузия и Молдова за получаване на статут на кандидати за членство в ЕС, съобщи вчера говорител на комисията. Той добави, че се предвижда приемането на становищата да бъде гласувано следващия петък - седмица преди следващото заседание на Европейския съвет.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    10 Юни 2022 12:44ч.

    И все пак ще получат някакъв статут, най малкото за да пикае газ ботоксовото джудже Хуйло! Смърт на рашизма, слава Украина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смърт на нацизма на САЩ и и ЕС, те отрекоха Де. Бъдещето принадлежи на Русия и Китай. Забършете лигите на Бай Дън и Борел, срешете рижата коса на Борето. Скоро ще се свърши.

    10 Юни 2022 14:07ч.

    Докато получи статут бивша Усрайна, току виж ЕС се разпаднал на съставните си части. Вероятно брюкселските зелки ще започнат да се усещат, че хохлите не са им нужни грам. Русия ще спечели и тази война. Слава на Русия с вас сме братушки! И този път народът е с вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна може да нанесе силен ответен удар на Нидерландия

    10 Юни 2022 13:03ч.

    ако направи легални дрогата и проституцията, та да ѝ посегне на туризма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туризъм

    10 Юни 2022 13:33ч.

    От така наречените туристи са пропищяли всички цивилизовани държави. На никой не му трябват навлеци. Само оси.рат и опи.кават, а файда йок. Туризмът е отживелица, виртуала ще бъде новият туризъм. Ако не го щете , ще ви го набият. Виртуала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 13:38ч.

    Както на тебе ли ти го набиха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидец

    10 Юни 2022 14:09ч.

    Искаш го нали? Целия либерстки педерастки …? Ела ми седни, скопена свиньо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    10 Юни 2022 13:32ч.

    Украйна и до ден днешен няма ясно определени граници. Как точно ще стане членка на ЕС? Или вещицата Урса ще прави заклинания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хорър

    10 Юни 2022 14:11ч.

    Тя вече прави, вуду магии на вагини. Толкова си може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    10 Юни 2022 13:45ч.

    Е слава Богу има и здраво мислещи политици в Европа! Малко са? но ги има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато започне процедурата...

    10 Юни 2022 14:55ч.

    ...две трети от Украйна ще е вече част от РФ. А Лвов и Ровно ще са воеводства в Полша, така че ще са в ЕС. Просрахте държавата си хохоли, оказахте се толкова тъпи, че няма да имате държава "Украйна" . Или в Русия, или в Полша !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи