Даниел Вълчев: Васил Терзиев ще трябва да търси подкрепа от ГЕРБ или от БСП. Няма ли опасност да дойде Путин?

Даниел Вълчев: Васил Терзиев ще трябва да търси подкрепа от ГЕРБ или от БСП. Няма ли опасност да дойде Путин?

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Тези избори протекоха не като състезание на програми, а преимуществено преминаха в това да плашим и разгневяваме хората по възможно най-елементарния начин". Това коментира пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш вицепремиер в периода 2005 - 2009 г. 

"Тезата на спечелилия кмет на София беше, че ако остане ГЕРБ, те ще продължат да ни крадат, а ако дойде Ваня Григорова - Путин ще се настани и ще ни вземе в казармата. При това положение не знам защо въобще търсят подкрепа от ГЕРБ или БСП. Това не е ли опасно? Ако ги подкрепят БСП, няма ли Путин да дойде? Ако ги подкрепят ГЕРБ, няма ли "моделът ГЕРБ" да се завърне? Как обяснявате това нещо въобще. В публичното говорене и в политиката човек трябва да внимава какво говори", коментира той. 

Според него ПП-ДБ са провели неправилна политика. Кандидат за столичен кмет в лицето на Борис Бонев щеше да е много по-успешен, изказа мнението си проф. Вълчев. Той е категоричен, че далеч преди изборите да са решени е трябвало да се започне да се изграждат мостове.

Според него накрая вероятно ще се получи същото като на национално равнище:

"Хората, които смятаха, че г-н Пеевски въобще не трябва да стъпва в парламента, сега са се накачулили около него и правят това, което той им каже. А тези, които смятаха г-н Борисов да го вкарват в затвора, сега разчитат на него да направи съдебна реформа. Що за ситуация е това?".

За него Делян Пеевски е феномен. Той стои много стабилно от гледна точка на политическа тежест, подчерта проф. Вълчев.

В интервю за предаването "12+3" той прогнозира, че в Столичния общински съвет вероятно пак ще се получи някаква сглобка, нещо ще се натъмани. Това не е класическо правене на политика, където казваш какви са твоите принципи и програми. Това ще бъде нещо нетрайно и според него и не много почтено, изказа мнението си той. 

Объркахме се кой управлява и кой носи отговорност за това, което се случва в страната, каза проф. Вълчев относно поисканата от ПП-ДБ оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Той се надява да има някаква мярка в ексцентричността в политическия живот. 

"Едно е да имаш приятел, който да е по-особен, друго е той да бъде от интерес за определен тип медицински специалисти". 

Българската държава няма силите да смени ръководството на тази федерация, но защо продължава да я финансира, попита проф. Вълчев. Според него държавата има начини да реши тази ситуация. 

Как е възможно вътрешният министър да каже, че нищо не се е случило онази вечер, попита също Даниел Вълчев. Случиха се важни неща, констатира той и добави, че онази вечер е станало ясно, че българските сили за сигурност не са подготвени за такъв тип безредици. 

Връщаме се в онези години на безвремие - към средата на 90-те години, в които никой не спазва правилата, не е ясно кой трябва да ги наложи, не е ясно и кой носи отговорност, коментира той. 

По думите му без да имаме яснота с този бюджет кои политики ще постигнем, ние продължаваме да теглим международни кредити. 

"Да ги изтеглиш, за да ги изядеш, да ги изхарчиш, няма смисъл. Тези пари ще трябва да ги връщат нашите деца". 

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Даниел Вълчев за предаването ''12+3'' може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Тарильома

    20 Ное 2023 15:03ч.

    Има информация, че Путин и той това си мисли- дали да не прескочи до София да му уреди проблема на кмета с избора на предател на ОС, нали е наше момче, от ДС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е сега?

    20 Ное 2023 15:10ч.

    Нали бил в морозилника? Изберете си най-после една версия, че ставате смешни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ддд

    20 Ное 2023 15:31ч.

    И не само е умрял няколко пъти, ами е и смъртно болен от не знам колко време и е в кома също. Ужас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Ное 2023 15:29ч.

    Русия така или иначе ще дойде, защото там.. доктрината за националната и сигурност, и оня Ултиматум от декември 21ва , кото никой от вас не устройва....та яжте си гевреците докато можете, щото и вие, и другите и третите тогава сте аут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия няма да дойде в България

    20 Ное 2023 16:20ч.

    не защото не иска, а защото ще си е отишла, докато дойде време руският ботуш да стъпи на българска земя. Спомнете си как СССР не доживя световната революция, а се спомина безславно, победен в Студената война. Спомнете си и за краха на Руската империя през 1917 - 1918 г. Путин няма да е вечен, валутните резерви на РЦБ не са безкрайни, а битката за власт и хаосът в Кремъл след падането на диктатурата на ВВП, чукат на вратата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    20 Ное 2023 16:34ч.

    Тая световна революция коя година е била? Нещо май съм пропуснал. А СССР и досега си съществува в лицето на Русия. Тя никога не го е напускала, а и в ООН така се води.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    20 Ное 2023 16:36ч.

    Мечтите са безплатни. Русия ще направи каквото си поиска и когато си поиска. Източният блок преживя катарзиса си и Русия ги бие подред с техните правила. Идва ред на Запада за катарзис, но там агонията ще е дълга и шумна и включва много войни. Никой не пуска баницата доброволно. Като добавим и климатичните промени, сгромолясването ще е епично и "игрите на глада" тепърва започват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Що за ситуация е това?".

    20 Ное 2023 16:27ч.

    Пеевски - премиер, Борисов - президент. Бабикян да събира запъртъци, вмирисана риба и развалени домати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фон Крякаян фон Юрдек

    20 Ное 2023 17:22ч.

    С удоволствие чета анализите на проф. Витанов. Препоръчвам ги на Вълчо, за да разбере за юрдеците дето ППДБ ги изловиха на гола кука. Макар че на голата кука с надпис Путин, ловят всички балъци в така грешно наречения цивилизован свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Ное 2023 17:22ч.

    Казано е - Не споменавай всуе името Господне. И с просташки подбуди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    20 Ное 2023 17:36ч.

    в българската политика няма принципи, в неговата тройна коалиция също нямаше принципи, правеха каквото им наредеше ДПС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само Асен Агов може да уточни

    20 Ное 2023 17:56ч.

    в един отбор сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи