Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Винаги ще имаме сили да градим мостове!

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Винаги ще имаме сили да градим мостове!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Винаги ще имаме сили да градим мостове!" Това е ясното послание, което настоящият кмет на Велико Търново Даниел Панов и кандидат за четвърти мандат отправя към обществеността в старопрестолния град. Търсенето на баланс, диалогът и намирането на най-правилните решения е отличително за управлението на Панов, вижда се и по време на ежедневните му срещи с хора от различни квартали на града и в населените места от общината. 

„През целия мандат, който изтича сега, кметовете бяха единствената стабилна опора на държавата и гражданите. Всеки който го е забравил или не смее да го признае - или не разбира от държавно управление, или е нечестен с хората, с които се среща случайно в дните на кампанията“, коментира Панов.

Той подчертава, че две години общините бяха притиснати да управляват без приет държавен бюджет, бяха подложени на натиск от проверки по всички направления, неоснователно обвинявани и обиждани. „Къде са резултатите от тези проверки? Колко от кметовете са пристъпили закона? Мълчание. В условията на тежки кризи, без ясна перспектива и без средства, кметовете успяват да осигурят баланс и спокойствие за гражданите. И ние искахме динамично развитие и мощни инвестиции, защото през последните години преди кризата, бяхме свикнали да разчитаме на подкрепата на правителството, на партньорство и вслушване в реалните проблеми. 

Нека онези, които поведени от собствените си амбиции за власт, поведоха държавата по спиралата на непрестанни избори, сега не търсят прикритие в руините, на онова, което разрушиха сами“, казва Даниел Панов.
Панов припомни: 

„Като премиер Бойко Борисов подкрепяше общините, без значение дали кметът от ГЕРБ, БСП или друга партия. Работил съм и с премиерите Орешарски, проф. Близнашки, проф. Герджиков, Марин Райков, Донев, Янев. Никой от тях не си позволи да пренебрегва кметовете и да омаловажава потребностите на общините. 

Тези, които чуват само своя глас, сега се опитват да излъжат хората, че са готови да чуят техния. Те не желаят да ни чуят, а да ни използват. Това е маркетинг. Отговорността на управлението не е бърза продажба, а уверени и осмислени стъпки, особено на терена на толкова кризи и грешни решения“.

Даниел Панов бе категоричен, че независимо от трудностите при справянето с тези кризи, кметовете успяха да докажат и защитят ключовата роля на общините като най-стабилната власт в държавата, която ежедневно решава проблемите на своите общности.

„Зависимостта ни като общини от държавните субсидии ни държи в клопка. Когато държавата е слаба и неразумна, първо и на-остро страдаме ние. Ние страдаме заедно с нашите съграждани. Защото вместо да реализираме плановете си за развитието на общините, свиваме разходите, пестим от инвестиции и се опитваме да помогнем на все по-обедняващите хора, на все по-трудно преодоляващите самотата и бедността наши съграждани, на притиснатия бизнес и общата несигурност“, продължава Панов.

Следващите му думи са призив за размисъл към всички великотърновци:

„Знаете ли колко ще ви струва водата от януари? А тока от юли? Колко пари ще ви трябват, за да ходят децата на училище? Колко ще коства да се излекувате? Аз също не зная с колко пари ще разполага общината от следващата година. Не знае никой, защото за пореден път бюджета ще бъде приеман след законовите срокове. Сметката за какво ще ни останат пари, след като платим тока за уличното осветление, отоплението на детските градини и училищата, заплатите на социалните работници и учителите – ще можем да я направим едва в края на годината. От остатъците ще мислим за инвестиции и за развитие. 
Нека не обричаме Велико Търново на разрухата, която завладява държавата! Ние винаги ще мечтаем за мостове, които ни свързват и ни правят по-силни. Ние винаги ще имаме сили да градим мостове, защото разумът е по-силен!“.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи