Даниел Лорер: Мантрата за по-евтиния газ от "Газпром" не е вярна

Даниел Лорер: Мантрата за по-евтиния газ от "Газпром" не е вярна

"Мантрата, че газът от „Газпром“ е по-евтин не е вярна в наши дни. А когато посредници могат да осигурят по-добра цена те могат да се изпозлват, това са нормални пазарни механизми. Ние сме подозирани постоянно в корупция, защото такова усещане се е изградило в хората заради непрозрачното управление последните 12 години. Всички договори ще бъдат видими за обществеността. Надяваме се обществото да вижда, че настоящето управление не крие договори зад гърба си". Това каза министърът на иновациите Даниел Лорер в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Иска ни се да има по-отговорно поведение на партиите в коалицията и парламента. Този тип дебат като днешния в парламента не е продуктивен и не води доникъде. Струва м се дребнав на фона на трудното ни ежедневие“, добави Лорер.

По думите му България отговаря на нуждите на Украйна така, както тя ги е заявила. "Ако един ден Киев заяви нови нужди, ние ще ги предадем на българския законодател. Президентът Зеленски счита премиера Кирил Петков за приятел, което е показателно. Моето усещане е, че правителството няма да падне заради темата Украйна", каза още той.

Обстановката е изключително напрегната заради войната в Украйна. България изпрати делегация при президента Зеленски и за мен е тъжно, че БСП не намериха сили в себе си да се присъединят към нея. Това коментира в "Още от деня" министърът на иновациите Даниел Лорер.

Да заемаш позиция против изпращането на оръжия, когато седиш в мирна София е едно, но когато видиш истинското човешко страдание, когато наистина усетиш войната и почувстваш мъката, смятам, че те щяха да имат една различна позиция, допълни той.

Президентът Зеленски изключително много оценява тва, което България прави за Украйна, убеден е Лорер. Премиерът Кирил Петков е считан от Зеленски за приятел, той изказа нуждите на Украйна в момента и българският парламент прие решение да ги осъществи. Ако някой ден заявят различни нужди, ние отново ще ги представим пред българския законодател, каза Лорер.

Според него, правителството няма да падне заради тази тема, но тя в момента не стои на дневен ред и трите останали партии в коалицията ясно са изразили желанието за изпращане на военна помощ в Украйна.

Министър Лорер коментира и днешните спорове в парламента относно предстоящото въвеждане на еврото и състава на парламентарните комисии. И по отношение на еврото, и по отношение на комисиите, на нас ни се иска да имаме едно по-отговорно поведение. В момента защитата на българската икономика и граждани е от първостепенна важност и този тип дебат в парламента не е продуктивен и ми се струва дребнав на фона на нашето трудно всекидневие.

Близо половин милиард лева помощи за малки и средно компании са планирани в министерството на иновациите, подчерта Лорер. Той е категоричен, че кабинетът винаги подхожда с изключителна грижа - и към икономиката, и към гражданите. Наистина са се разгорели страстите по време на срещата с превозвачите, но диалогът продължава, категричен е Лорер. Страните от балканския регион може да договарят общи доставки на природен газ

По темата със спрените доставки на руски газ, той обясни:

Българската консумация на газ е сравнително малка в европейски мащаб и аз съм уверен, че ние ще успеем да осигурим необходимите количества на много подобна цена на тази, която плащахме досега. Мантрата, че газът от "Газпром" е по-евтин не е реална и не е вярна в наши дни. Всички договори за газ и за други активи, които правителството преговаря, ще бъдат видими за обществеността.

На въпрос дали фирмата "МЕТ" трябва да продължава да бъде посредник за доставката на газ, той заяви:

Важно е самата държава да купува по прозрачен начин и процедура. Цената е основен фактор и когато посредници могат да предоставят по-добре цена, разбира се, че ще бъдат използвани.


Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Е те затова лорерите

    05 Май 2022 19:52ч.

    са любимци на всички народи по всички континенти във всички епохи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Май 2022 19:54ч.

    "Мантрата, че газът от „Газпром“ е по-евтин не е вярна в наши дни." Това са просто думи хвърлени в медийното пространство. Ще поживеем (?), ще видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както знаем от "Синьо лято"

    05 Май 2022 20:02ч.

    Посредникът е говно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мустафата си направи сепуко

    05 Май 2022 20:02ч.

    С кастинга си за това правителство. Ще остане като голяма черна точка в българската история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yes sir!

    06 Май 2022 1:55ч.

    Целокупно намразихме американците. Вече простотии като "Аз съм българче" с американски акцент (отвратително кощунство) и баница от Козяк само разпалват повече омразата. Тя и затова Хероинята не смее да се покаже вече публично. А из София се придвижват само с бронирани коли и с ескорт. Приятели и партньори ли? Омразни кръвопийци са тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    05 Май 2022 20:04ч.

    Цената е последното нещо, което има значение. Запада трябва да процедира с Русия на Путин както процедира с Иран. Контролиран внос на горива от Русия, но при строго определени условия - цени на едро за целия ЕС /на нивото на китайските/, репарации за Украйна, оттегляне на орките от Украйна и пр. Безкомпромисно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Май 2022 20:06ч.

    Ти наистина си идиот. Когато хляб се продава на една цена в ЕС, тогава мисли за газ на една цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът ти доживява последните си дни

    05 Май 2022 20:18ч.

    А с него и ти лично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв стратег загуби Западът

    05 Май 2022 21:02ч.

    когато не ти организира въздушен мост, да те изнесе като ГеМето в куфар. Досега НАТО щеше да е до Тасмания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Май 2022 20:04ч.

    Ще се разбере следващата седмица, когато Булгаргаз обяви цената за месец май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Май 2022 20:18ч.

    "цени на едро за целия ЕС /на нивото на китайските/, репарации за Украйна, оттегляне на орките от Украйна и пр. Безкомпромисно." Иначе? Кво ще стане? Няма да купуват газ, нефт и въглища? Ще си нахлузят 66-ти пакет санкций?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западната цивилизация няма бъдеще

    05 Май 2022 20:19ч.

    Година е много

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ламби

    05 Май 2022 20:19ч.

    Лорер говори несвързано и объркано. В икономиката няма мантри, затова опитът му да конфигурира такава, като контратеза на корупционите им практики е несъстоятелен. Покажи договора с въпросния доставчик и обяви цените. Всичко друго са третокласни глупотевини, които това правителство произвежда в изобилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Май 2022 20:26ч.

    Ми те нали имаха подготвени екселски таблици (мерки) за прекратяване на достафките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладки приказки с нулева отговорност

    05 Май 2022 20:33ч.

    Вместо да куткудяка за мантри да беше обявил "put" опция напр. 20 евроцента за кубически метър газ и да видим дали ще се намери някоя негова филма да я изпълни... Щото ако обяви същото но 3 евра за кубик - веднага ще се мамерят поне 100 донора от бизнеса , които да осигурят нужното количество за неговото Лорерово публично опичане на чеверме напр. на стадион "В.Левски"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Мантрата, че газът от „Газпром“ е по-евтин не е вярна",

    05 Май 2022 20:34ч.

    както и това, че е Български министър. Мести въздуха от т. А до т. Б. Прелива от пусто в празно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ЛорелЧО,

    05 Май 2022 20:52ч.

    кът не са водени преговори с Газпром за подновяване на договора, кът как си разбрал, че посредниците ша постигнат по-ниска цена от цена на Газпром, която въобще не е договаряна и не съществува освен в къдравата ти семитска главичка бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    06 Май 2022 1:17ч.

    Още се мълчи Лорер има ли и израелско гражданство или да!? Много ясно че тези, които искат от раковия тумор Украйна да създадат още една антихристиянска държава, най-добър е израелският газ, а най-лош - руският!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжец и предател!

    06 Май 2022 1:47ч.

    Съдбата на предателите е незавидна и тези от ПП, ДБ, БСП и ИТН знаят какво ги очаква в близко време. Прошка няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОСТАВКА

    06 Май 2022 8:04ч.

    Човешко страдание аз виждам непрекъсното и в България, виждам и тежко неадекватни "политици"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи