Даниел Лорер: Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има

Даниел Лорер: Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има

Коалицията е здрава, не заради личности, а заради принципи. Построяването на "Турски поток" от българското правителство даде на Путин последната карта, че може да заобиколи доставките на газ не само на север, но и на юг. Преговори с "Газпром" докато има война в Украйна, няма да има. От предишните договори България не се отказва, защото няма как да спрем доставките. Това заяви вицепремиерът и министър на растежа и иновациите Даниел Лорер в предаването "Панорама" по БНТ.

Ние предвидихме 4 милиарда лева помощ във връзка с високите цени на газа и електричеството, каза още Лорер.

"Планът за възстановяване е технически готов и вече очакваме датата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас", обясни Лорер. По думите му, първият транш от европейски средства по Плана ще дойде в България това лято. 

"Тази коалиция показа, че е способна да приеме бюджет на България, който е способен да навакса пропуснатото през тези 10 години", увери министърът. 

Той коментира и арестите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и други лица от партията. Лорер обясни, че това са действия, свързани с престъпна дейност, а не с политическа такава."Въпросът е защо българската прокуратура за пореден път отказва да предприеме последващи действия срещу определени фигури от българската държава", посочи той. 

По отношение на сигнала срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев Лодиер заяви: "Подаденият сигнал е относно среща между него и друг човек, на която самият Асен Василев не е присъствал и този човек не е присъствал, това е информацията, която достигна до мен". 

"Украинският президент Володимир Зеленски осъзнава какво прави България за неговата страна", отговори Лорер на въпрос защо страната ни не дава оръжие на Украйна. 

"Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има", категоричен бе министърът. "От предишните договори България не се отказва, защото няма как да спрем доставките", обясни той.

Не сключваме сделка с руски интереси в момента по никакъв начин, това се е случвало в близкото минало, посочи още министърът на иновациите и растежа. Думите му бяпа по повод публикации, че корпорацията "Джемкор", с която беше подписан меморандум за инвестиции за 1 млрд. лв. в проекти в областта на екологията, е собственост на близки до руския президент Владимир Путин хора. По-рано  заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза, че партията ще поиска създаването на анкетна комисия, която да проучи дали в обвиненията има нещо вярно. 

В отговор на въпрос не идва ли промяната твърде бавно по времето на управлението на сегашното правителство Лорер коментира: "Спомнете си усещането в политиката преди една година. То беше за пропиляно време, въпиюща корупция, отчаяние. Така дойдохме ние, така бяхме избрани. Случи се огромна промяна в политическия дебат у нас. Нещата са открити и са на масата". 

Той подчерта, че за 100 дни правителството управлява няколко кризи - COVID, инфлацията с цените на енергоносителите и войната в Украйна, като се справя добре. "На фона на толкова много кризи, коалицията успя да приеме бюджет, който да инвестира във всичко пропуснато в тези 10 години", подчерта министърът.

Попитан защо управляващото мнозинство издига двама кандидата за управител на БНБ, като така опозицията ще избере кой да заеме поста, и дали това не застрашава кабинета, Лорер каза: "Коалицията е здрава не заради личности и това е нещо ново в българската политика, тя е здрава защото се опира на принципи". 

 

 

Коментари

  • rusnak

    26 Март 2022 9:49ч.

    Ходи да търсиш рубли, бе клоун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • принципът на наглостта

    26 Март 2022 10:10ч.

    Министърът на иновациите се изказва категорично по външно-политически теми. Кой задава курса на правителството? Той ли или някакви негови близки хора? Разбира се, че има принципи, но на публиката не и се казва какви са. Публиката не е част от двата процента, дето знаят по-добре от нея какво да се направи и как. За такъв тип управление си има специални понятия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • принципът на наглостта

    26 Март 2022 10:12ч.

    Ах, пардон, извинявам се за русизма - има термини, разбира се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    26 Март 2022 10:21ч.

    Няма да търси рубли, защото като част от ЕС България няма да изпълни искането на Путлер и няма да му плаща в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос

    26 Март 2022 10:29ч.

    Ще умираш от глад и студ за САЩ, ще умираш на инат. Но това нас какво ни засяга?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    26 Март 2022 10:56ч.

    Никой няма да умира от студ и глад. Путински опорки.Демек,ако не е Путлер, България ще загине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мисли с тая празна кратуна бре!

    26 Март 2022 11:13ч.

    И що да не е Путин, той ли ти е дертът сега, или плащането на три пъти по-скъп газ и ток заради нечий инат и надвиване на масраф - да клеймим путин и мразим Русия. Ами майната ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Март 2022 10:33ч.

    "даде на Путин последната карта, че може да заобиколи доставките на газ не само на север, но и на юг" На север и на юг от кое? Украйна ли? Ми че то си е тяхно право, кому, как и колко да доставят. Ние Украйна ли сме, та сме загрижили всичката газ оттам да минава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    26 Март 2022 10:38ч.

    Никой не е умрял от студ, щото няма руски газ още повече, че времето се затопля. Но виж от Шереметево вече излитат стари самолети по вътрешни, а от външните са останали само Белград, Алжир и Ереван. Кой разбрал, разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    26 Март 2022 10:41ч.

    Положението може да се промени скоро. Нали знаеш, че дълго не можеш да изолираш ядрена суперсила с всякакви суровини и най вече умно бяло население, благодарение на която американците летят в космоса?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    26 Март 2022 13:07ч.

    Путин бута това бяло население към прегръдката на жълтите. Не мисля, че редовия руснак ще е щастлив да загърби Запада, за да се прегърне с тази чужда цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много си заблудено, мутре

    26 Март 2022 13:10ч.

    Западът, както разбрахме, е гнил и безотговорен, и това особено се отнася за неговите рептилообразни елити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер 26

    26 Март 2022 11:03ч.

    Това чифутчебот Израел ли ще внася природен газ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щелиян Димитров: България се движи с бързи темпове по украинския сценарий!

    26 Март 2022 11:07ч.

    БЪЛГАРИО, БДИ! https://24may.bg/2022/03/25/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%be-%d0%b1%d0%b4%d0%b8/ Приемането безконтролно на толкова много имигранти, създаване на условия за тяхното постоянно заселване, пробуждането на радикалните националисти и реториката на хората като Паси са част от един общ процес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    26 Март 2022 11:28ч.

    Президент Украины Владимир Зеленский в скором времени объявит о капитуляции страны, заявил в эфире Болгарского национального радио генерал Димитар Шивиков. РИА Новости Болгарский генерал Димитар Шивиков считает, что Болгария должна отказаться от поставок вооружения Украине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    26 Март 2022 11:44ч.

    КАЖИ, ЛОРЕР, ОТГОВАРЯЙ И НИ ГЛЕДАЙ В ОЧИТЕ, НЕБЛАГОДАРНИКО. ДНЕС ТИ ИСКАШ ПУБЛИЧНО СМЪРТТА НА РУСИЯ! НА ТВОЯТА ВТОРА МАЙКА, КОЯТО ТИ ДАДЕ ЖИВОТ! https://afera.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b8-%d0%bb%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%80-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%b9-%d0%b8-%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b9-%d0%b2-%d0%be%d1%87%d0%b8/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Командировайте го В следващите 100 дни в някоя от бараките в Бухенвалд

    26 Март 2022 12:16ч.

    с порциона на лагерниците, труда на лагерниците, битовите условия на лагерниците и със задължителна разходка по три пъти на ден из целия лагер. Като се върне, вместо отчет, да разкаже пред всички българи какво точно лично на него и на прадедите му са му направили Русия и руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев,

    26 Март 2022 12:18ч.

    Не те ли е срам, че ни домъкна тези отпадъци да решават съдбините на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    26 Март 2022 12:31ч.

    „Спомнете си усещането в политиката преди една година. То беше за пропиляно време, въпиюща корупция, отчаяние. Така дойдохме ние, така бяхме избрани.“ Усещането беше изцяло посято и отгледано от платени или естествено извратени тролове на подмяната. Но дори така, „усещането“ не е достатъчно, за да замаже корупцията, агресията, некомпетентността на новите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    26 Март 2022 12:35ч.

    Промяната действа по модела на лявоамериканския или китайски държавен коммунизъм, при който бизнесът се захранва директно от данъци и поръчки от държавата. Така йерархията на Новия ред се захранва директно от тялото на народа, за да му произвежда куп вредни и безполезни продукти и услуги. Особеното в България е, че трябва ЧУЖДИ фирми да се настанят и да сучат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо този небългарин е министър заедно с жена си небългарка в правителството на друг небългарин

    26 Март 2022 13:52ч.

    Че и останалите в това правителство не са точно българи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи