Дълговете на столичното парно стигнаха 1.6 млрд. лева

Дълговете на столичното парно стигнаха 1.6 млрд. лева

Задълженията на общинското дружество "Топлофикация София" са стигнали 1.6 млрд. лева. Това стана ясно по време на дебата за приемането на бизнес плана на дружеството за тази година и на финансовия му отчет за 2021 г. Стойността на задълженията беше съобщена от общинския съветник Прошко Прошков (ГЕРБ).

Сумата на задълженията надхвърля с 300 млн. лева годишния бюджет на Столичната община. По-голяма е и от общата сума на приходите на "Топлофикация – София", които за миналата година са били около 1.26 млрд. лева.

Задълженията са основно към държавните дружества "Български енергиен холдинг" и доставчикът на газ "Булгаргаз". Трупат се с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

Преизпълнена прогноза

Още в началото на отоплителния сезон от ръководството на общината, както и от дружеството очакваха до края на тази зима, задълженията на парното към доставчици да стигнат 1.5 млрд. лева заради високите цени на природния газ и недостатъчно високите цени на парното за потребителите. Прогнозата очевидно е преизпълнена.

Вероятно проблемът ще продължи да се задълбочава, тъй като според разчетите на дружеството за 2023 г. се очаква загуба от близо 150 млн. лева.

По време на поредната дискусия по въпроса в Столичния общински съвет отново се говори как лошото състояние на дружеството се дължи на неадекватната регулаторна политика, която е в ръцете на държавната Комисия за енергийно водно регулиране. Тя определя цените на газа, продаван от "Булгаргаз", както и тези на парното и топлата вода, плащани от потребителите на "Топлофикация".

"Топлофикация не е в цветущо положение. Увеличението на приходите е с 58%, а на разходите с 90%", коментира общинският съветник Николай Стойнев от ГЕРБ. Той допълни, че дружеството продължава да плаща големи суми за квоти парникови газове . Близо 230 млн. лева за миналата година. За лихви по дължимото към БЕХ и "Булгаргаз" пък се давали по 70 млн. лева на година.

Според общинаря от "Демократична България" Бойко Димитров проблемът идва и от изключително старите съоръжения на дружеството. "Ефективността при производството е едва 76%. Отделно 18% от енергията отива за собствени нужди, а 13% се губи при преноса. Няма как да очакваме, че при такива загуби по мрежата, "Топлофикация" ще може да предложи конкурентна цена. Трябва да се модернизират производствените съоръжения, а не да търсим разширение на топлоснабдителната мрежа", коментира той.

Частен инвеститор за пореден път

"Дружеството е с остаряла база. Няма мнения за това. Но оперативното ръководство трудно може да направи нещо по въпроса. Не е по силите на дружеството да се справи само", коментира председателят на инженерната комисия към общинския съвет Прошко Прошков (ГЕРБ).

Така отново се стигна до темата за привличането на частен инвеститор, който да поеме и управлението на затъналата топлофикация. Тази година щяла да бъде обявена процедура за намирането на такава компания.

Миналата година и Министерството на енергетиката обяви, че ще търси такъв инвеститор, а от Столичната община заявиха, че са готови да прехвърлят дружеството на държавата. Тази идея обаче остана само на думи. По неофициална информация основната причина е липсата на редовно правителство.

 

Коментари

 • диктатура

  26 Май 2023 11:55ч.

  И що не закривате? Защото е в София. За няколко милиона дълг ТЕЦ -Шумен беше ликвидиран преди години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  26 Май 2023 11:58ч.

  32 години капитализъм, 32 години грабеж, разруха и геноцид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  26 Май 2023 12:34ч.

  Но има демокрация, свобода и банани, мила ?❤️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  26 Май 2023 12:55ч.

  ? И шоколади ,,Тоблерон", но само опаковките им ( такава е абсурдната представа на един психопат-ДЖурналист за социализма в България: банани само по Коледа и празни опаковки от западни стоки ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скромен притежател на 3 български дипломи

  26 Май 2023 12:20ч.

  Докога една част от населението на България ще топли друга част?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  26 Май 2023 14:32ч.

  София със всички софиянци трябва да се отдели от България и да си се оправя със всичко,което сътвори през последните 33 години,та и преди това.Именно тогава и само тогава на останалата територия ще може да се пресътвори и да пребъде държавата България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  26 Май 2023 15:19ч.

  СТРАХОТНА НОВИНА.............НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ ДА ДЯСНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СТАТИКВОТО ОТ 35 ГОДИНИ ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УРАААААААААААААААААААААААА....СКОРО 5 МИЛИАРДА...........ПОСЛЕ 10 МИЛИАРДА ..............БРАВОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО БОЙКО, ФАНДЪЧКОВА, БРАВО НА СДС-есета И ДСБ-тата...........ПРЕКРАСНИ СТЕ! ТАКА СЕ ПРАВИ ДА ВИ ПОМНЯТ И ПРАВНУЦИТЕ КАТО ВИ ИЗПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ от вероятната свръхкорупция и свръхнекъдърността!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Май 2023 16:15ч.

  Разделението на народа от години е непростимо... Плюете Софето непрекъснато, но родени софиянци сме една шепа хора. Всичко е разбито и унищожено от селяндурите, нахлули преди 30 години, не знам какво работят. Може да се поинтересувате кой не си плаща парното. Не съм аз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе то и вий сте толкоз родени "софиянци". Аман от селяни с претенции за синя кръв.

  28 Май 2023 15:51ч.

  Вие "родените софиянци" сте точно най-отвратителните софияндурници с претенциите си с антипокритие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • навремето Другаря Тодор Живков

  26 Май 2023 23:02ч.

  им построи на софеанци огромен комбинат "Кремиковци" и БДЖ им докарваше руда от стотици километри, само и само нещо да си заработят, да създадат блага и да си плащат сметките. В днешно време обаче те свикнаха да усвояват фондове и грантове, водейки родината ни към гибел. Софейските демонократи, които ни присъединиха към еврогейския съюз и Зеления пакт, нека сами да си плащат за великата глупост, да седят на студено, да рупат скакалци и да се чешат еднополово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма проблем

  27 Май 2023 23:49ч.

  По 800 долара на софиянец. Държавният дълг на САЩ е по 88 хиляди долара на американец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи