Да покажеш среден пръст е основно човешко право, постанови съдия в Квебек

Да покажеш среден пръст е основно човешко право, постанови съдия в Квебек

Показването на среден пръст е основно човешко право, защото е „част от свободата на изразяване“, въпреки че не е „учтиво“, отсъди наскоро съдия от Квебек в Канада по дело за съседски спор, предаде Франс прес.

Съдебното решение в Канада беше предшествано от протест във Франция заради използването на аналогичен жест със сгъване на ръката от министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт.

Обвиненият Нийл Епстийн – преподавател и баща на две деца, бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото заплашвал и показал на два пъти среден пръст на съседа си.

Не е престъпление да покажеш среден пръст на някого, подчертава съдията в решението си. Според магистрата, „да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване“, „а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци“. Може да не е благовъзпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо на джентълмен. И въпреки това то не води до наказателна отговорност, заключава канадският съдия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  10 Март 2023 8:56ч.

  Мчи кво... това си е обикновена комбинация от пръсти, подсъзнанието се грижи за останалото ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nigho

  10 Март 2023 9:18ч.

  А ако беше обидил и показал среден пръст на негер, какво ли щеше да постанови много уважаемият съдия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • активни

  10 Март 2023 9:20ч.

  Редовно показвам среден пръст на разни щъкащи цивилни ченгета край мен, които не престават да ми досаждат с мероприятията си. Назобени с новите технологии, бая са накокошили гребените, но това не пречи да им се хиля в шепите зад гърба им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мчи то, да си покаже и оная работа,

  10 Март 2023 9:20ч.

  не е престъпление. Коя е "оная работа ли"? Този израз е просто словосъчетание, в което няма нито една нецензурна или неприлична дума? Какво ще си представи за "оная работа" модераторката, която ще изтрие този коментар, в който няма нито една неприлична дума (освен, може би, "модераторка" - но и това е въпрос на въображение!), е проблем на самата модераторка и на нейното подсъзнание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любопитен

  10 Март 2023 9:57ч.

  А как стои въпроса с речевата форма на средния пръст? Една тлъста и сочна псувня също си е човешко право на изразяване :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макарон

  10 Март 2023 10:20ч.

  В Територията за убийство дават обществено порицание, те тръгнали да се съдят за среден пръст?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдъхнах си

  10 Март 2023 10:23ч.

  Мосю Трюдо е невинен, той от няколко години показва среден пръст на канадците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  10 Март 2023 13:06ч.

  В академичните среди се смята, че първото ясно изображение на популярния обиден жест "среден пръст" е от Grotte de Lascaux. Ласко е пещера в Югозападна Франция, известна със своите палеолитни рисунки. Намира се близо до село Монтиняк, департемент Дордон. Една от най-добре запазените рисунки в нея е стилиризирано изображение на мъж,чиято дясна ръка ясно показва среден пръст, втикнат под муцуната на повалена на пода мечка. Над главата на мъжа има изрисувано облаче, в което по утвърденат по-късно комиксна традиция, са изписани, думите, които той изговаря: "Е.ах ли ти мамата, гаден перверзен мечок?". По всяка вероятност този жест е генетически обусловен от момента, в който Хомо сапиенс е надарен с две ръце, всяка с по пет пръста. Жестът се харесва и придобива голяма популярност. Не е случайно, че през Средновековието в департамента Дордон шлагер става трубадурската песен "Червено вино много пих и капка не остана и среден пръст кръчмарю показах, ръката ми я няма."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи