Д-р Михайлов: Властта не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце

Д-р Михайлов: Властта не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце
„Самата власт не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце. Това е просто като бял ден. Прокуратурата е във всички случаи орган на репресия и орган за контрол над българската публичност. Това е една перманентна заплаха за съдебен произвол“, заяви пред БНР д-р Николай Михайлов – психиатър и богослов.

 

 

Грешка е да се мисли, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви д-р Николай Михайлов.

 

„Това, което стана в „Хоризонт“, е някакъв етапен максимум на тази глупост. То е не нещо извънредно, а нещо, което сме живели. Сега го направиха по начин, който може да бъде описан като близък до шедьовъра. Силвия Великова е безспорен професионалист. Тя има компетентност в съдебния ресор, което плаши тези, които упражняват властта в България и особено в етап, в който официалната репресивна власт – прокуратурата, ще трябва да избере свой лидер. Това във всички случаи е много особена ситуация. Ситуация едновременно на гузност, на агресия, едновременно на много голяма глупост“, обясни той в интервю за предаването „12+3“.

 

Отстраняват Великова, за да не пречи

 

Според д-р Михайлов Силвия Великова беше отстранена от ефира, защото оспорва компетентността на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

 

„Тези хора обаче са надарени с творческа глупост. Да спреш програмата и да се заплетеш в уродливи лъжи след това, от самия връх на администрацията до последния човек, който се оказа в случая ням (техническото лице, „извършило профилактиката“) - всички демонстрираха завидна глупост. На тези хора не бива да бъде поверявана обществена институция от такъв тип. Това само по себе си е скандал“, коментира психологът и добави:

 

„Това са хора, които нямат нито човешка, нито професионална зрялост. Те са срам за институциите, които оглавяват. Ще трябва да изберете похватите на съпротивата“.

 

Според д-р Михайлов от работещите в Радиото зависи дали генералният директор ще подаде оставка. „Аз мисля, че накрая Бойко Борисов, в неговия стил, ще се освободи от тях. Ще се получи нещо като двойна победа“.

 

Омагьосани сме да бъдем посредствени

 

Откъде са се взели такъв тип ръководители, попита д-р Михайлов и сам отговори: „От тази власт, която не може да повлича след себе си нищо друго, освен такъв тип хора“. По думите му сме омагьосани да бъдем посредствени:

 

„Тази страна се управлява посредствено. … Една власт, която сама по себе си е деградирана, не носи със себе си нито човешка, нито професионална зрялост, за да бъде уважавана. Тази власт деградира отгоре до долу българската публичност и спорадично се решава на безобразие като това. Това безобразие обаче не е единично, то е елемент от един букет от безобразия – започна се от енигмата, наречена хакери, мина се през тази гротеска, наречена шпиони от средите на русофилите, за да манифестира нищетата на българската евроатлантическа солидарност“.

 

Властта не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце

 

Д-р Николай Михайлов се усъмни в качествата на Иван Гешев да ръководи тази институция. „Самата власт не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце. Това е просто като бял ден. Прокуратурата е във всички случаи орган на репресия и орган за контрол над българската публичност. Това е една перманентна заплаха за съдебен произвол“, добави мнението си той.

 

Демократичните промени трябва да се водят качествено, иска се ценз, такт, въображение и свобода от това, срещу което уж се борим, но което възпроизвеждаме  стилистически, каза в заключение д-р Николай Михайлов пред „Хоризонт“.

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

 

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Грешка е да се мисли, че случилото се в БНР е минало без инструктаж

  18 Sep 2019 20:52ч.

  Грешка е да се мисли, че случилото се в БНР е минало без слугинаж

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОДС

  18 Sep 2019 21:45ч.

  Накрая завършва, че комунизмът е виновен за трудностите, и за не-демокрацията ни сега. Радва се на 30-годишната промяна. Смята за русофилство само който се радва на руската култура, и безумство - насталгията по СССР и онази система. Българското русофилство било гротеска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  18 Sep 2019 23:14ч.

  След поредната серия гербаджийски безобразия, произедени в условията на меркантилно-сервилна медийна среда, най-после да се чуе един смел и правдив глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  19 Sep 2019 7:14ч.

  Проблема е че за да намерят зависим човек, тея престъпни безсрамници, са способни да направят Гешев който е с качествата на катаджия от караулката на Волуяк, главен прокурор. Това е голям проблем защото е мерител колко низко е паднало нивото на тези бандити. Проклети да са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчо

  21 Sep 2019 17:22ч.

  Смущаващ и респектиращ текст.За Филчев беше предупредил публиката,последния някоя нощ да напише обвинителен акт на Далай Лама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи