Д-р Маджаров: Има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си за ток и парно

Д-р Маджаров: Има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си за ток и парно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този на НЗОК. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред NOVA NEWS. Той обаче изтъкна друг проблем, пред който е изправена здравната система и това е кадровата криза и липсата на средства.

“Един от начините за справяне с кадровата криза е увеличение на възнаграждението на лекарите”, зави д-р Маджаров. “Ние предложихме минимално увеличение от 30% още от 1 януари. Успяхме да убедим тогавашния финансов министър Асен Василев за средно 25% увеличение”, посочи още д-р Маджаров.

Той обясни, че за да могат болниците да достигнат прага в минималните възнаграждения, трябва да получат средномесечно по 250 млн. лв през увеличените цени и бюджета на НЗОК. “Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от касата услуги за 250 млн. лв”, посочи председателят на БЛС. “Към 30 септември данните показват, че нито един месец от 1 май досега болничната система не е получила такива средства. 230 млн. лв е средната приблизителна сума, като 40 млн. има надлимитна за 4 месеца”, коментира последните данни Маджаров и посочи, че въпреки сключения договор болничната система е работила с около 220 млн. лв на месец. “Това показва, че сме били много далече от това, което сме подписали”, заяви още той и поясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в касата.

“Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лв надлимитна дейност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите като се похвали, че е увеличил месечните стойности с 30%. А всъщност нищо не е увеличено”, каза още той.

Днес БЛС има среща в Министерство на здравеопазването. Те ще настояват със задна дата - 1 септември, рязко да се повишат цените с минимум 20%.

Маджаров изрази притеснение, че има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си за ток и парно.

Маджаров настоя, че ако след днешната среща в МЗ няма решение на проблема ще последват протести. “Не можем да преговарям с институция, която не изпълнява договорите си”, заключи председателят на БЛС.

 

Източник: NOVA news

 

 

 

Коментари

  • СМЕХХХ

    17 Окт 2022 12:57ч.

    Ако бяхме народ, отдавна щяхме да сме със сопи в ръцете и да изметем тая пасмина! Ама не сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чикърджиец Тъпанаров

    17 Окт 2022 13:06ч.

    Бели кахъри, Маджаров. Важното е да не угасва борбата с Кромид 19 , важно е да има милиарди за факсини, бустери за народа ! Важното е Надзорниците да са доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    17 Окт 2022 13:16ч.

    Не може ли да си плащат тока и т.н. Ама нали сте търговски дружества? Каквото за фирмите това и за вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    17 Окт 2022 13:23ч.

    Сега тези, но след нова година и всички останали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пловдивския Университет

    17 Окт 2022 13:28ч.

    от утре въвежда дистанционно обучение поради липса на средства за отопление.. Как ще учат висша математика дистанционно хич не ми се мисли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    17 Окт 2022 16:08ч.

    Измисленият Ковид беше заменен с енергийна криза. Планът върви... Народът спи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пациент

    17 Окт 2022 18:31ч.

    Ами, изживяващия се като доктор Маджаров да си даде годишната заплата за нищоправенето, за да се плати тока и парното на някоя балница. Който не работи, не трябва да яде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    17 Окт 2022 22:29ч.

    С болниците не знам какво ще правят, ама класната на детето намекна, че може по някое време отново да са си по къщите, за да пестят ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи