Цветан Василев пред сръбски вестник: Не съм престъпник

Цветан Василев пред сръбски вестник: Не съм престъпник
Сръбският вестник "Курир" помества интервю с Цветан Василев, когото представя като финансист, приватизирал Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, чийто фалит иска, както и като издирван от Интерпол човек, който намерил спасение в Сърбия, бягайки от българската прокуратура. Тема на интервюто в сръбската медиа е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си "Рубин" и "Глас индъстри". Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси.

 

 

"Семейството ми и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Тук сме, защото вярваме повече на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд. Що се отнася до фабриката, целта ми е тя да се спаси, а не да се унищожи. Смятам, че знам много повече от другите какви са проблемите на фабриката и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение. Въпреки това нямам никакво съмнение в потенциала на този бизнес, тъй като потреблението на стъкло в този регион е много по-голямо от производството", посочва Василев и разказва за ролята и интереса си да приватизира фабриката.

 

Василев казва, че не е получил политическо убежище в Сърбия и че не е отменено искането за екстрадирането му в България. "Дадохме достатъчно доказателства на сръбските власти, че тук става дума за политическо преследване. Ясно е, че има неспазване на човешките права, че в България няма условия за честен процес и поради това ситуацията ми не е решена", казва той.

 

Василев говори за запознанството си с бившия президент Томислав Николич на откриването на нова линия на фабриката за стъкло в Парачин и твърди, че няма никакви специални отношения с него, освен такива, каквито всеки представител на управляващите има с който и да е голям инвеститор. Василев твърди също, че никога не е плащал нищо във фондацията на съпругата на Николич Драгица, а тези твърдения са част от кампанията, водена от България и в Сърбия.

 

Василев повтаря и тезата си, че е политически преследван от главния прокурор Сотир Цацаров по нареждане на Делян Пеевски, чийто бизнес по-рано е бил финансиран от Кооперативна търговска банка.

 

Издирваният от българските власти чрез "Интерпол" Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв. Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. По-късно - през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Васил Здравков

  26 Юли 2018 17:26ч.

  Не можем да се отървем от редактори, които бъркат "Корпоративна" с "Кооперативна". По подобен начин стоят нещата с "хиляди" и "милиони". С такова поведение медиите в България допринасят съществено за опростачването на нацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  26 Юли 2018 17:30ч.

  По-горе пропуснах само да спомена, че Цв. Василев никога няма да бъде осъден. По простата причина, че той е умен, а прокурорите тъпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Юли 2018 17:57ч.

  "вярваме повече на сръбската правосъдна система" Правя всичко по силите си, за да нямам предубеждения, но като чуя Сърбия... няма как да се получи... тази държава е имала по-кошмарна роля в нашия живот и от башибозука, от тях се спасихме, но Сърбите ни откъснаха жива плът, българи бяха изтезавани, за да получат нова самоличност, език и писменост, а дори никой международен съд не е осъдил това, защото просто са успели. И така са промили съзнанието на сънародниците ни, че дори не могат да заведат дело. Да не броим какво е да нападнеш християнски народ, чийто език говориш, в гръб, едвам отървали се от пет вековна ислямска инвазия. Машата излезе по-жестока и от ръката, която я движи. Всички патриоти членуват в групи за приятелство със Сърбия, голям мазохизъм. И сега, вярваме на правораздаването в държава, която дори не е член на ЕС. Ако делото беше в България и приемем, че има корупция, то нима не можеше да се достигне до международни съдилища? Нали след няколко обжалвания можеше да се обърне и към Европа? Цветан Василев по-скоро няма вяра на съд, който не е корумпиран или по-трудно ще се корумпира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галина

  26 Юли 2018 22:16ч.

  Това като го чета как сърбите откъснали жива плът, направо не вярвам на очите си. А какво направиха българските правителства между 1923-1989? Нима не късаха жива плът от собствения си народ? Аман от глупави и неграмотни тролове, които за стотинките, които получават от шайката са склонни да изрекат всички лъжи на света... Що се отнася до Василев: интелигентен, безспорно, което е лошо, предвид, че се е заигравал с шайката. Не може да си професор, а да искаш да играеш билярд със звена от еволюцията, които са на анимално ниво. Няма как да се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Юли 2018 6:19ч.

  Никой не харесва по-умните/по-трудолюбивите и мислещи/ от него. Това поне е сигурно за нашата Родина, доказано и с все още живи свидетели за последните поне 50 години. А иначе, Здравков е прав, че "четвъртата власт" в по-голямата си част е съучастник в провеждания геноцид към народа и държавата ни.Вместо да е знаме на борбата срещу това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Юли 2018 6:23ч.

  П.П. Това още от времето на нахранването и/ на четвъртата власт / от управляващите, признато или започнато от една партия , чрез един от сините някога лидери , сега наш посланик в съседна страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Георгиев

  27 Юли 2018 14:05ч.

  А какъв се нарича човек, който първо е финансирал свои фирми, за да купуват активи с парите на вложителите в КТБ и второ е взел част от тези пари, за да живее като цар в Сърбия? Точно престъпник си е Цветан Василев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дудо

  27 Юли 2018 14:05ч.

  Името на вестника е баш в унисон с даващия интервю! Шегата настрана, дано на сърбите в най-скоро време ще им писне от схемите на Василев, макар че докато си плаща сигур ще му минават номерата....не знам де....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко

  27 Юли 2018 14:59ч.

  Да бе, не си престъпник. Направо си майка Тереза. ПовЕрвахме ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  27 Юли 2018 19:26ч.

  В каквото и да е участвал Василев, все кражби и разруха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо

  27 Юли 2018 20:13ч.

  А какво си бе? Да не се мислиш за светец като окраде КТБ, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деведжиев

  28 Юли 2018 18:07ч.

  Василев е интелигентен банкер , паднал жертва на РЕКЕТА НА БОРИСОВ. Всички знаят защо бе нарочен от тримата дебели и смачкан като банкер и бизнесмен. Причината е че отказа да дава непрекъснато рекет ЛИЧНО НА БАНКЯНСКАТА МУТРА от катарските милиарди , влезли в банката му. Няма едър бизнесмен , банкер, предприемач у нас , който да не плаща рекет на ГЕРБ и лично на БОРИСОВ. Осмелили се да играе сам , чака го съдбата на Цецо Василев. Дано чумата ГЕРБ скоро да се измете , а на Василев пожелавам пълна съдебна реабилитация у нас , да си върне активите заграбени от Пеевски , и вече той да ги съди до дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи