CNN: Украйна преразгледа военните си планове заради изтичането на секретни документи на Пентагона

CNN: Украйна преразгледа военните си планове заради изтичането на секретни документи на Пентагона

Секретни документи от американската армия и американските разузнавателни служби, за които се твърди, че са изтекли в интернет, принудиха Киев да промени своите „военни планове“. Това съобщи в неделя CNN, позовавайки се на източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски, предаде ТАСС.

Според него Украйна вече е променила "някои от военните си планове" заради документите, които включват и информация за нивото на бойния потенциал на киевските сили за сигурност. Телевизионният канал не уточнява какви са тези промени и техния мащаб.

Както отбелязва каналът, тези документи дават представа за това как американските власти шпионират своите съюзници и опоненти. Няколко американски служители дори се опасяват, че публикуването на подобни документи може да застраши отношенията с някои страни.

По-рано заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че Министерството на отбраната на САЩ проверява автентичността на предполагаеми секретни документи, които са изтекли в интернет. Сингх каза, че администрацията на Вашингтон междуведомствено „оценява въздействието, което тези фотографирани документи могат да имат върху националната сигурност на САЩ и върху съюзниците и партньорите на нацията“.

Според Ройтерс разпространените в интернет документи може да са фалшификати. Документите се отнасят до плановете на САЩ и НАТО да подготвят украинските въоръжени сили за контранастъпление. Много материали, разкриващи информация за графиците за доставка на оръжие и числеността на войските, бяха публикувани в Twitter и Telegram. Агенцията подчертава, че това може да е един от най-значимите случаи на изтичане на информация след появата на повече от 700 хиляди документа, видеозаписи и дипломатически грами на сайта "Уикилийкс" през 2013 г.

Според "Ройтерс" един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба, съобщава БТА.

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток. Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • thenewone

  10 Апр 2023 9:32ч.

  "Телевизионният канал не уточнява какви са тези промени и техния мащаб." Е, как, то е ясно - отказват се от Крим и тръгват напрао към Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Апр 2023 9:36ч.

  Дипломатически "грамове"... Кой идиот е превеждал това? Или е плод на изкуствен интелект?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна

  10 Апр 2023 9:58ч.

  съм забелязал, че на българските журналисти (не само тук, а повсеместно) им липсва елементарна обща култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дипломатически килограми

  10 Апр 2023 10:18ч.

  Мозък на кило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕЛЕКЦИОНЕР

  10 Апр 2023 11:44ч.

  Подбираме ограничени и амбициозни млади хора, които нямат капацитет да коментират опорните точки от центъра и са готови на всичко ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живко Й.

  10 Апр 2023 9:43ч.

  Той, Зеленката да стяга куфарите за Израел, защото ролята му вече и изиграна. Луд умора няма, но и на “политиците” от подкрепящите хазарската авантюра страни им писва. Пари, оръжия, оръжия пари и най вече пари, който се складират там където и за когото трябва. Това е кръвният данък на народите за старозаветната върхушка, която днес командари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  10 Апр 2023 10:17ч.

  Всичко е шест, "изтичането" е точно изчислено. Публиката в мнозинството си налапва стръвта... Дефакто няма никакво "изтичане" , а контролирано изпускане на нищонезначеща информация, която перфектно се знае от руските военни. Изброили са оставащите мобилизирани сили на Украйна и къде са разположени, нещо което знае почти всеки. Въпросът е какво се цели с този "теч" ? Цели се предварително "вързване на гащи" - защо аджеба няма да успее украинската офанзива ! Украинска офанзива ТРЯБВА да има, за да се оправдаят милиардите дадени на Киев, особено пред американската общественост. Но на всички е ясно че тази офанзива няма никакви шансове. Руснаците са подготвени, чакат ги "на гюме", в западните зони на РФ има няколкостотин хиляди военни и мобилизирани, които още не са доближили фронта /има минимална ротация/. Така че руските военни са готови да отвърнат с "контра-" на контранастъплението и в настъпилото мазало /военните го наричат "насрещен бой"/ - укрите нямат никакви шансове. По всички показатели руснаците превъзхождат - численост, въоръженост, муниции, артилерия, бронирана техника, РСЗО , АВИАЦИЯ ... Освен това най-качествените части на ВСУ - обучени и мотивирани, вече са обезкървени или занулени в "месорубките" - Северодонецк-Лисичанск, Соледар, Авдеевка и Бахмут. Обратно - руските сили са свежи и не са преуморени от многомесечни непрестанни сражения... До няколко седмици ще има несъмнен опит за украинско настъпление. Най-вероятно основният удар ще е към Мелитопол /картата го подсказва/ , спомагателен удар към Сватово. Или ще се задоволят само с един удар. Руснаците са построили огромно количество защитни съоръжения на запорожко направление. В Мелитопол са съсредоточени мощни ПВО сили, там има руска ВВС база. Ще видим нещо като римейк на Курската операция от 1943. И краят ще бъде същият. Това се разбира от западните стратези и от американските военни, перфектно се разбира ! Но този фарс трябва да се разиграе, обясних защо. От украинска страна НИЩО НЕ СЕ РАЗБИРА - редовите украинци ще идат до край на заколение, като зомбита ! Те продължават да вярват, че с американските оръжия ще победят "москалите". Украинците са неспасяеми. Но след предизвестения провал на украинската офанзива ще е необходимо ОПРАВДАНИЕ за на Запад. Ето ви го оправданието ! "Изтекоха предварително плановете !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто украинска офанзива няма да има

  10 Апр 2023 10:21ч.

  САЩ са преценили, че губят в Украйна и не си струва да пълнят пробита каца. Значи е дошло време за преговори (според тях). Путин пет пари не дава. Ще ги гъзи до край!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  10 Апр 2023 11:24ч.

  Браво! Много добър анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На американците все им хакват компютрите, все им крадат информацията,

  10 Апр 2023 10:27ч.

  Путин им "влезе" в суперсекретните и защитени компютри и им промени изборните резултати, който си иска чете плановете на Пентагона........... въобще смешна държава със смешни специалисти и "експерти".......... дотегнаха със смешният си плач!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донори и фенове

  10 Апр 2023 10:32ч.

  Е как няма да са смешни, като са прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хмм

  10 Апр 2023 10:55ч.

  е нали бяха "руски фалшификат " данните . Що се стряскат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-големия майтап в САЩ е стратегическото им ядрено оръжие, особено шахтно базираните ракети Минитмен, които вече са опасни не само за тестови изстрелвания, ами както просто си седят в силозите.

  10 Апр 2023 14:24ч.

  Накрая ще ги залеят с бетон в шахтите, помнете ми думата. Дано поне бойните глави допускат безопасен демонтаж... Твэрде дълго всички във Вашингтон се правеха на разсеяни, докато се разграбваше иначе повече от щедрия и достатъчен военен бюджет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не би да са "изпръскани" от пентагона,

  11 Апр 2023 1:07ч.

  а не "изтекли"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи