CNN: Кремъл никога не е бил по-богат, благодарение на стратегически партньор на САЩ

CNN: Кремъл никога не е бил по-богат, благодарение на стратегически партньор на САЩ

Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия навлиза в третата година на войната в Украйна с безпрецедентно количество пари в държавната хазна, подкрепено от рекордните продажби на суров петрол на стойност 37 млрд. долара на Индия през миналата година, сочи нов анализ,според който част от суровината е била рафинирана от Индия и след това изнесена в САЩ като петролни продукти на стойност над 1 млрд. долара.

Този поток от плащания, който в крайна сметка е в полза на Москва, идва от това, че Индия е увеличила покупките си на руски суров петрол над 13 пъти спрямо предвоенните количества, сочи анализът на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), предоставен ексклузивно на CNN. Това означава, че стратегическият партньор на САЩ Ню Делхи се намесва, за да замени покупките на суров петрол от западните купувачи, намалени от санкциите заради нахлуването на Русия в Украйна, се казва в анализа.

Въпреки че продажбите на руски суров петрол за Индия не са обект на санкции и са напълно законни, проучване на транспортните маршрути от експерти показва, че този огромен обем от доставки може да включва така наречения "флот в сянка" от танкери за суров петрол, специално създаден от Москва в опит да прикрие с кого и как търгува и да увеличи печалбите на Кремъл.

По-рано този месец CNN стана свидетел на това, което вероятно е част от тази сложна търговия край гръцкото пристанище Гитио. Два петролни танкера - единият огромен, а другият по-малък - се приближиха един до друг за прехвърляне от кораб на кораб, претоварване на суров петрол между плавателни съдове, понякога с цел прикриване на произхода и крайната дестинация.

Двата танкера имат колоритна история. И двата са потеглили от Русия седмици по-рано. Единият е собственост на базирано в Индия дружество, обвинено в участие в нарушения на санкциите, а другият преди това е бил собственост на лице, обект на отделни санкции на САЩ, според фирмата за мониторинг на корабоплаването Pole Star Global.

"Трансферите (понякога) се извършват законно, но се използват и като незаконна тактика за заобикаляне на санкциите", казва Дейвид Таненбаум от Pole Star Global. „Към играта с кораби се добавят допълнителни елементи в опит властите за бъдат заблудени откъде идва петролът и кой го купува в края на деня.“

Според анализатори всяка седмица се извършват десетки подобни прехвърляния в Лаконския залив в Гърция, който е удобен пункт по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари.

По-рано през февруари Министерството на финансите на САЩ въведе нов пакет от санкции срещу кораби и компании, заподозрени, че помагат за пренасянето на руски суров петрол в нарушение на американските санкции, в опит да възпрепятства функционирането на руския флот в сянка.

В края на 2022 г. Съединените щати оглавиха коалиция от държави, които се съгласиха на "ценови таван", като се ангажираха да не купуват руски суров петрол над 60 долара за барел. Тези държави също така забраниха на своите корабни компании и застрахователни дружества - ключови играчи в световния транспорт - да улесняват търговията с руски суров петрол на цена над тази.

"Ценовият таван беше истинският спусък за създаването на флота в сянка", казва Виктор Катона, ръководител на отдела за анализ на суровия петрол във фирмата за търговски проучвания Kpler. "Колкото по-дълги са веригите за доставки, колкото по-трудно е да се разплетат прехвърлянията от кораб на кораб, толкова по-трудно би било... да се определи реалната цена на един руски барел."

Част от търговията с петрол между Русия и Индия е открита и пряка. Windward, компания за морски изкуствен интелект, анализира глобалните корабни движения за CNN и откри 588 директни пътувания на петролни танкери от Русия до Индия през миналата година.

Но част от трафика между двете страни е по-сложен, на което CNN стана свидетел край гръцкия бряг. Pole Star Global проучи същия маршрут и откри над 200 пътувания през миналата година на кораби от Русия, които са извършили прехвърляне в Лаконския залив на друг кораб, който е продължил към Индия.

Таненбаум от Pole Star Global заяви, че фирмата "подозира", че основният мотив за тези трансфери е да се заобиколят санкциите, тъй като "почти всички тези кораби" са свързани със САЩ или Европейския съюз и биха подлежали на ценови таван. "Този залив е затворен. Той е встрани от пътя. И така те могат да извършват тази дейност анонимно".

Ами Даниел, главен изпълнителен директор на Windward, направи подобна оценка: "Това е част от руските методични, системни усилия всичко да се направи много по-сложно." Той определи стимула за Русия и търговците на петрол да заобикалят санкциите като "гигантски", като заяви: "Наистина трябва да имаш сериозна причина да прехвърлиш над 60 милиона барела насред океана и да ги изнесеш в Индия, защото е много по-лесно да не го направиш - да плаваш директно."

Сенчестият флот позволи на Русия да създаде паралелна корабна структура, която може да устои на променящите се тактики и фокус на западните санкции, със стотици танкери с непрозрачна собственост, използващи сложни маршрути. По оценки на Windward този флот е нараснал до 1800 плавателни съда през миналата година.

Нетното въздействие на покупките на суров петрол от страна на Индия отслабва натиска, който руският президент Владимир Путин изпитва от петролните санкции. Федералните приходи на Русия нараснаха до рекордните 320 млрд. долара през 2023 г. и се очаква да се увеличат още повече. Според някои анализатори приблизително една трета от тези пари са били похарчени за войната в Украйна през миналата година, а още по-голяма част от тях ще бъдат използвани за финансиране на конфликта през 2024 г.

Средствата, с които разполага Кремъл, поставят Москва в по-добра позиция за поддържане на продължителна война, отколкото Киев, който отчаяно се бори да поддържа необходимия поток от западни пари.

Според анализ на публични данни от руското министерство на финансите, направен от икономиста от RAND Хауърд Шац, през 2023 г. руските федерални приходи и разходи са били на рекордно високо ниво. Въпреки това Москва все още не е балансирала сметките, казва той, което е показател за самата цена на войната, а също и за удара по приходите от петрол, нанесен от санкциите.

"Въпреки скока в приходите, дефицитът във федералния бюджет е третият по големина... по-голям е бил само през 2022 г. и 2020 г.", каза той. "Данъците върху вътрешното производство и вноса са едновременно високи и ефективни, което означава, че те облагат собственото си население, за да платят за тази война", каза той.

Индия оправдава покупките си от Русия като средство за поддържане на по-ниски световни цени, тъй като не се конкурира със западните държави за петрол от Близкия изток. Министърът на петрола и природния газ на Индия Хардип Сингх Пури заяви пред CNBC миналата седмица: "Ако започнем да купуваме повече петрол от Близкия изток, цената на петрола няма да бъде 75 или 76 долара. Тя ще бъде 150 долара".

Сложната роля на Индия в световната търговия с петрол се отразява и на съдбата на петролните продукти, в които се превръща руският суров петрол. Част от суровия петрол се преработва в петролни продукти в рафинериите на западното крайбрежие на Индия, след което се изнася за САЩ и други страни, подписали санкции срещу руския петрол. Продуктите, рафинирани извън Русия, не са обхванати от санкциите - пропуск, който критиците наричат "вратичка в рафинерията".

Анализът на CREA изчислява, че САЩ са били най-големият купувач на рафинирани продукти от Индия, произведени от руски суров петрол през миналата година, на стойност 1,3 млрд. долара между началото на декември 2022 г. и края на 2023 г., когато е въведено ограничението на цените. Оценките на организацията се основават на публично достъпни данни за превозите и енергетиката.

Стойността на този износ на петролни продукти нараства значително, след като се включат съюзниците на САЩ, които също прилагат санкции срещу Русия. Според изчисленията на CREA през 2023 г. тези държави ще внесат петролни продукти, произведени от руски суров петрол, на стойност 9,1 млрд. долара, което представлява увеличение с 44% спрямо предходната година.

Москва е намерила средства да се обогатява и от този процес на рафиниране и износ. Една от индийските рафинерии и пристанища, които приемат руски суров петрол, се намира във Вадинар и се управлява от компания, наречена Nayara Energy, която е 49,1% собственост на руския държавен петролен гигант "Роснефт". Според изчисленията на CREA през 2023 г. САЩ са внесли петролни продукти, рафинирани във Вадинар, на стойност 63 млн. долара, а около половината от използвания в завода суров петрол е руски. Всичко това е напълно извън борда.

Но в доклада на организацията се добавя, че износът от Вадинар "води до значителни данъчни приходи за Кремъл под формата на данъци върху изнасяния руски суров петрол", както и чрез печалбите на "Роснефт" от рафинирането и препродажбата на западните опоненти на Москва.

Въпреки това анализаторите твърдят, че печалбите, които могат да бъдат реализирани дори от най-малкото заобикаляне на санкциите срещу Русия, са огромни поради значителните суми, генерирани от товара на един петролен танкер. "Наистина става дума за нещо, което е невероятно доходоносно", казва Даниел от Windward. "Изкушението да се направи това за търговцитее огромно. Те могат да спечелят от 10 до 40 милиона долара в рамките на четири или пет месеца. Не съм сигурен, че има друга възможност в света да се направи това."

Източник: cnn.com

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • CMEXXX

    19 Фев 2024 18:38ч.

    Търговията е законна, краварските санкции не са!!! Крайно време е, целият свят (или 2/3 от него) да се обедини срещу краварите и да бъдат поставени на мястото им - ан бунището на истрията!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Фев 2024 19:24ч.

    Вече е направено и обединението против САЩ нараства и е повече от 2/3-ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    19 Фев 2024 19:44ч.

    Обединява се, вече даже Армения може да арестува вашето джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Фев 2024 20:52ч.

    България също е имала влиятелни и комбинативни търговци : Илия, Павлов, Поли Пантев, Самоковеца- картофи, Брендо-украински земеделец и т.н Бог да ги прости !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    20 Фев 2024 2:28ч.

    щом това е по-важно от прочистването на Нагорни Карабах от арменци и масово изнасяне от самата Армения в посока Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Фев 2024 18:44ч.

    САЩ и Путин богатеят от войната, Германия е в рецесия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Good Morning

    19 Фев 2024 19:02ч.

    Е ,то това беше целта на "занятието "де.Путин е секретарка,прави най доброто "кафенце".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ахахах

    20 Фев 2024 17:29ч.

    И вече е на 3то място в света по БВП. Клоун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кървави пари на кърваво жуже (ботоксно).

    19 Фев 2024 18:45ч.

    уууууууу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    19 Фев 2024 18:52ч.

    Може и да е жуже, ама вдигна Русия от пепелта. И в момента са по-напред от нас. Ние без санкции, без война, членове уж на ЕС и Нато сме по-бедни от руснаците :( Казвам го със съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг коментар

    19 Фев 2024 19:03ч.

    Пробвай да видиш сарказма в предишния коментар. Може пък да се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижда

    19 Фев 2024 22:29ч.

    се САМО изключително калпав опит за сарказъм, sorry!...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно откакто сме в ЕС станахме по-зле

    19 Фев 2024 22:41ч.

    ЕК дава пари, за да си изкореняваме лозята - лозята намаляха стократно. Унищожиха селектирани стада в Странджа-Сакар, уж имало болест, доказа се че не е имало никаква болест. Затворихме си атомните енергоблокове. ЕС ни унищожава, трябва да се извинят тези които ни вкараха в ЕС и да платят щетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се извинят те, надявайте се. А още по-малко ще платят щетите...

    20 Фев 2024 1:50ч.

    Най-ужасното е, че ВСЯКА "климатична" криза (както до скоро "здравната"), каквито глобалистите предричат, когато може да се очакват спирания на тока и не само за часове, а за дни, може да се окаже фатална за живота ни. При липсата на ток спира подаването на вода, топлина и храни, а при съсипаната ни енергийна система, и пълната ни зависимост от внос (като закрият въгледобива и ТЕЦ-овете и прецакат реакторите ни с неправилно гориво, за което упорито работят сглобкаджиите) просто ще измрем. Това е крайната цел на WEF-аджиите - депопулация и геноцид. Ние трябва с цената на всичко да се борим срещу попадането ни в пълна зависимост от чужди структури като ЕС и НАТО, които доказано НЕ МИЛЕЯТ за нас. Трябва да забравим гъбарството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно гъбарството, рибарството и живот в гората трябва да понаучим и си припомним.

    20 Фев 2024 1:53ч.

    Като ни приключат екстрите и глезотийките от хегемоните, ще трябва да оцеляваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Фев 2024 18:58ч.

    "Данъците ... са едновременно високи и ефективни, което означава, че те облагат собственото си население, за да платят за тази война"? Какво велико прозрение! Но САЩ и ЕС с чии пари плащат за "тази война" и за рекордния си "дефицит във федералния бюджет"? Жокер - първото изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти, Сър, ма "краварски"!

    19 Фев 2024 18:58ч.

    И от каква позиция въпросните идиоти определят кой какъв е? И не е ли време да се пресуши голямата локва и от фащ и папер да не остане? За един "прЕател" питам ....! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От позицията на Хегемон. Владетел на света и победител в Студената война.

    19 Фев 2024 19:40ч.

    Най-могъщата, прогресивна и развита държава, а не бензиноколонка и суровинен придатък. Накара съвецките ватници да си изядат ракетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дърт ком. парторг

    19 Фев 2024 20:35ч.

    Със соц лозунгаджийство няма да я изкараш от тинята, в която с всеки изминал ден сама се вкарва, затъвайки неумолимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорко

    20 Фев 2024 5:41ч.

    Когато нямаш суровини и енергия, за да произведеш дори една карфица кел файда( на майчиния ти език) че имаш машини. Примерът е Германия. Така,че Русия не е суровинен придатък, а суровинен ЦЕНТЪР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • суровинен придатък е, с ниска добавена стойност на продукта

    20 Фев 2024 5:53ч.

    колкото за шише самогон и шепа папурено брашно, да ги държи полуживи и немислещи, годни само за черна работа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Фев 2024 19:20ч.

    “стратегическият партньор на САЩ Ню Делхи” Какви ли не глупости измислят. Индия е в БРИКС и купува оръжие от Русия. В какво се изразява стратегическото партньорство на Индия и САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    19 Фев 2024 19:23ч.

    Може да е богат, но там няма свобода и демокрация! А при нас цъфтят сини цветя! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    19 Фев 2024 19:35ч.

    Санкционираните се къпят в пари, санкциониращите са в рецесия, а чучулото байдън и дeбилната урсула искат втори мандати... Каква жалка пародия е "великият запад"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин дъ Грейт

    19 Фев 2024 20:06ч.

    Колективният Путин да го беше мислил с ИИ, нямаше да може да го измисли така добре, както Гинеколожката, Борел и Байди с Блинки му го направиха. С края на войната ще се случи най-страшния сън на сороския либерален планктон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сороският либерален планктон живот си живеем

    19 Фев 2024 20:11ч.

    па вий си чакайте дяда ивана на арловмост и живуркайте с несбъдици и ще-та

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сульо

    20 Фев 2024 16:24ч.

    Живеете си празния предател сси живот ,но скоро клъц с брадвичката и празна "демократична" глава падна в прахоляка ,клъц -още една и още една,докато всичките изпопадат в прахоляка да играем футбол на малки вратички за купата на Кадиров . Това ще е отплатата на "демократите" за мизерията ,кражбите и разрушаването на държавата . Няма да има милост като при предния Народен съд .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • США, мъртви сте, ала още не го знаете

    19 Фев 2024 20:33ч.

    Страните и народите на Азия нямат илюзия, че падне ли Русия, те ще бъдат изсмукани и поробени като едното нищо от Запада. Такова лекомислие от страна на страни като Индия, Китай, Иран и даже Турция, е повече немислимо в наши дни на фона на ставащото със санкциите и директните забрани на транзакции от страна на злоупотребяващия с хегемонизма си Биг Брадър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъртви друг път

    19 Фев 2024 20:36ч.

    най-могъщата и непобедима държава-Хегемон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че те са си изсмуквани и поробени непрекъснато

    19 Фев 2024 20:49ч.

    въпросът е да ги удържим в робство и не допуснем осеферването на тези подчовеци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • партиен секретар от късния соц

    19 Фев 2024 20:50ч.

    Аре скрий се, слоганджия идеологизиран нещастен! Гепи колесника още отсега, вместо да се мъчиш в напразно почитание на идоли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цървените шумкаре да не сънуват колесници, а да фащат коджа балкана, доде е време,

    19 Фев 2024 20:55ч.

    че либерейтърите от Шести Американски наближават и се отпочва лов на червени шумкарски глави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краят на морските империи

    19 Фев 2024 21:04ч.

    Тоя Шести американски при съвременните оръжия (даже неатомни) ще го потопят за една нощ. Айде мисли, оглеждайки събитията, преди да сричаш обичайните си фанатични лозунги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще го потопите и ще ви съсипят окончателно цървената кочина

    19 Фев 2024 21:13ч.

    немате топки за тая работа, подчовеци москаляшки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сульо

    20 Фев 2024 16:27ч.

    Почва масово рязане празни "демократични " глави от кадировците , а 6 американски гей флот ще гледа отстрани и ще лае. И докато всички "демократични" глави не нападат по земята кадировците няма да си тръгнат ,че пак ще ни налази "демокрацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде

    19 Фев 2024 21:05ч.

    нападнете и Индия направете "цветна революция", това е алгоритъма ви за решаване на проблеми!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХЕГЕМОНЪТ

    19 Фев 2024 21:08ч.

    Точно така. Ще нападнем всеки, даже и марсианци да са, ще обезлюдим Земята и всяка планета, в името на личното ми добруване. Подчовеците да бъдат екстерминирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука

    19 Фев 2024 22:12ч.

    не става ясно, това сериозно ли е , или иронизираш ХЕГЕМОНА?!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това чака всички подлеци, поставили се в услуга на наглосаксите

    19 Фев 2024 21:18ч.

    Жестока съдба застигна руския пилот на хеликоптер, дезертирал в Украйна. Предателят е открит мъртъв в Испания, пронизан от 12 куршума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а кажете пак, че кремълското жуже (ботоксното) не е терорист, убиец и сатрап

    19 Фев 2024 21:29ч.

    ууууууу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ

    19 Фев 2024 21:41ч.

    Не е, той е Държавник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейтак

    19 Фев 2024 21:43ч.

    Много ядно дрънкат и жално опяват със заклинания и лозунги на кървава омраза по медиите отанските плазмодии, истерията е болест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво ядно бе

    19 Фев 2024 22:00ч.

    и след 1000 години не можете ни настигна по жизнен стандарт и благини, даже срещу вас да тичаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бая

    19 Фев 2024 22:08ч.

    си ядосан и празни приказки дрънкаш!След интервюто на Карлсън, доста хора се дистанцираха от тези клишета на пропагандата!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...така че ,

    20 Фев 2024 0:37ч.

    изоставаш от ТРЕНДА!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропаднала държава. Сатрапия.

    19 Фев 2024 22:18ч.

    Бензиноколонка и суровинен придатък. Горнаволта с ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повтаряй, повтаряй!

    19 Фев 2024 22:32ч.

    МОЖЕ и да си повярваш!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    19 Фев 2024 22:31ч.

    Кеееф, кеееф да чета двата трола жълтопаветни хубавци, да им чета запека мисловен и миризлив! Кеееф, как Путин изигра целия жълтопаветен психопатичен спектър тук и в чужбина. Мед ми капе на сърцето само да чета мазните умствени изтърсаци на съвременна жълтопаветна измет. Как хрускат жълтопаветниците като настъпени хлебарки под кракът на Путин, който ги е чакал под леглото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Павел Горинов, гр. Хисаря

    20 Фев 2024 3:01ч.

    Да ви натовари човек сичките рублажии на един самолет и в Хисаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • грешка,

    20 Фев 2024 3:02ч.

    в Матушката. Нямате работа в Хисаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    20 Фев 2024 5:23ч.

    Всички намазват дебело филията покрай тези санкции. Индия, Турция и Гърция купуват руски петрол, Катар влезе в застрахователния бизнес, Саудитска Арабия и Китай купуват от Русия петролни продукти. Всички но не съвсем. Великобритания и тя навлезе в рецесия, Лойдс и ВР изглежда са намалили вноските в бюджета. Санкциите не само се провалиха но и нанесоха удари върху икономиката на Европа. Само на Европа, не и на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи