CNN: Американските танкове M1 Abrams са уязвими и се превръщат в основна цел в Украйна

CNN: Американските танкове M1 Abrams са уязвими и се превръщат в основна цел в Украйна

Американските танкове M1 Abrams имат критична уязвимост, което поставя под въпрос целесъобразността на използването им в конфликта в Украйна. Това съобщи телевизия CNN, позовавайки се на украински танкови екипажи. Доставените от САЩ бойни машини са основният танк на американските въоръжени сили. Един от тях струва 10 милиона долара, но няма броня срещу съвременни видове оръжия, посочва ТАСС.

"Бронята му е недостатъчна и не защитава екипажа. Всъщност днес това е война с дронове, така че сега, когато се появи танк, те винаги се опитват да го свалят“, цитира CNN член на екипажа на M1 Abrams. Негов колега добавя, че американските танкове „са цел номер едно“ и „без защита на екипажа той няма да оцелее на бойното поле“.

Руските власти многократно са заявявали, че помпането на Украйна с оръжия няма да намали решимостта на Руската федерация и няма да промени хода на специалната военна операция. По-рано през май Сергей Шойгу, който тогава заемаше поста министър на отбраната на Русия, заяви, че общите загуби на въоръжените сили на Украйна през 2024 г. надхвърлят 111 хиляди души, 21 хиляди единици въоръжение и военна техника.

 

Коментари

 • Ицо Ян.

  29 Май 2024 18:48ч.

  Пък не е ли трик на амитата да НЕ ДАВАТ абрамсите на Украйна, като казват, ето видите ли, те не са добри за вас и затова не ви ги даваме. Укрите не плащат, а само на вересия и ялови кредити не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хич не е трик.

  29 Май 2024 19:11ч.

  Че не стават тези консервни кутии, се видя още в Ирак, само че армията на Саддам беше с още по-стара техника, а и генералите бяха подкрепени, та затова лошото качество на М1 нямаше голямо значение. А иначе на Украйна няма защо да ги дават, защото са намерили достатъчно глупаци които да си плащат за скрап доброзорно, а тези танкове не се произвеждат от доста време, демек ограничен брой са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американците никога не са го можели това - да правят машини за война. Продажбите им по света се дължат единствено и само на корупция в местните "елити", които се отглеждат и инсталират по места от добре организирана мрежа НПО

  30 Май 2024 10:52ч.

  Пиндостан е мозъчния сифилис на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  29 Май 2024 19:15ч.

  Вчера поредната тенекия Абрамс е заминала за скрап след удар от Краснопол.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 20:30ч.

  Без мотопехота, артилерийска и авио подръжка, ПВО и боен план всеки танк е мишена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бъдете готови!

  29 Май 2024 20:44ч.

  Скоро ще видим същата трагедия и със старите джелеза Ф-16, с който ни рекетират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 20:47ч.

  Няма "старо желязо", нито "вундервафе". Има бойно използване. Там ИИ не помага, може да подпомага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Май 2024 20:53ч.

  И един бивш американски морски пехотинец, живеещ в Русия е на същото мнение: https://m.youtube.com/watch?v=esGtEBb76M4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:08ч.

  Поради обективни причини(професионалните армии се комплектоват изключително от "отпадъка") военните стратези се опитват от десетилетия да компенсират със софистицирани технологии моралният упадък, липсата на мотивация, и откровена тъпота с оръжия от типа "стреляй и забрави". В крайна сметка берат ядове срещу полупартизани с фантазия и мотивация . Отделно че в "старият свят" армиите отдавна се управляват от чиновници и кариеристи(дори и в САЩ след серията конфликти от инвазията в Гренада или СССр с поредицата Афган, Чечня 1 и 2, Сирия...до генералски пагони се стига не през атаки на бойното поле, а целувайки задниците отгоре и мачкайки всички перспективни отдолу...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:21ч.

  Русия се провали в "малката победоносна война" за три дни. Всички изтъкваха "гъвкавостта на украинските офицери" вземащи решения на батальонно и дори рота и взвод ниво. Разбирай-полупартизанска тактика. И се оказа успешна в отбрана. След това САЩ си повярваха че ще обърнат решително войната. Почна подготовка за "решителната офанзива". Край на махновщината. Идват щабове и съветници. Генералите. В това време битите руснаци се закопаха в земята и изтупаха от праха бойните устави от ВСВ. Докато САЩ си играеха на велики стратези Путин пренесе войната на полето на статистиката. Факт. В момента в който генералите от едната страна решат да атакуват другата всичко опира вече до логистика и статистика. Кой има повече чиновници и снаряди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия се провали в "малката победоносна война" за три дни. "

  29 Май 2024 21:31ч.

  Това не е задължително да е непредизвестен провал, а опит. Част от схемата на безупречността на воина е да се опита, макар Украйна да не е Ирак, защото все пак е била част от съветската армейска система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:39ч.

  Анджък.При една и съща система всичко опира до размера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:30ч.

  Обърнете внимание-най-големите успехи на Украйна са преди старлинк(който първоначално е импровизация) и преди крупните доставки на оръжие и съветници. На практика Буданов нямаше контрол върху полевите командири, освен общи указания.След като централизираха(особено при Сирски(вече всичко опира до 3:1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оспорвам

  29 Май 2024 21:38ч.

  Напротив, успехите им от септември 2022 г. са точно заради старлинк, умело налучкващ празнините в руската символична отбрана (не съществуваше нещо такова като "сплошной фронт") и все още слабо организираното руско РЕБ-противодействие на ниво част, съединение, обединение. И днес космическото картографиране със старлинк на северния фронт доста добре налучква луфтовете и празнините, но това е само в състояние временно да забави офанзивата поради уставно уставно създадената общовойскова традиционна организация, а не заради импровизациите спрямо разни трудно координиращи се БТГ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:40ч.

  Старлинк е импровизация на ниво батальон при успешният си дебют.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възможно, но...

  29 Май 2024 21:56ч.

  Срещу руснаци и от двете страни на фронта трудно дълго можеш да си позволяваш свободни импровизации, дори и на ниво БТГ. Все си мисля обаче, че щабните решения при използването на старлинк се вземат все пак от американски офицери и служат на стратегията на НАТО в тая игра. Това е наистина ново, високотехнологично оръжие, което засега задържа украинския фронт от разпад, но руснаците му намериха вече доста ефективно противодействие, за което все още не се говори с ясни термини. А и освен това съм убеден, че самите те си пазят козовете (от подобен род) за евентуален директен сблъсък с части на НАТО. Изобщо, една от причините за консервативния, слаботехнологичен руски отговор се таи във факта, че САЩ и Британия коварно дебнат за руски военни секрети, които братята разбираемо контролирано крият за по-подходящи бъдещи моменти на сблъсъка, ако такива се появят... и при които няма да се говори за противника основно като за ВСУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво задържане Ви гони??

  30 Май 2024 0:03ч.

  Вие мислите ли въобще? Ако руската армия напредне бързо и стигне до градове като Харков, Днепропетровск, Николаев, Запорожие, и прочие, какво ще стане с въпросните градове? Ами много просто, те ще бъдат сринати, а после РФ ще трябва да ги възстанови. А при настоящата тактика, когато хохлите налитат така глупаво на линия състояща се от малки села и открити терени, става възможно да се утилизира много по-лесно, както наличното оръжие, така и по-важната жива сила, било чрез унищожаване или тежко раняване, така и чрез плен. А прочетете пак Молтке, какво става с територията, когато се унищожи живата сила?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не просто въобще, ами изобщо мисля, и то не как да е

  30 Май 2024 9:25ч.

  Ами как да не съм мислещ, като аз съм авторът на поста 29 Май 2024 21:47ч.. По същество Вие повтаряте извода, до който съм достигнал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • войната е импровизация, но поставяна под контрол

  29 Май 2024 21:47ч.

  Ние не можем да кажем нищо за руската стратегия, тук е доста рисковано да се правят функционалистки изказвания и от това да следват генерални изводи. Мнозина очакват войната да има твърда цел в лицето на завладени територии на противника като демонстрация на видимата (клипова) страна на успеха. Ала ако стратегията прицелва не непосредствения, а косвен противник (НАТО), тогава не е такава основната цел, а преди всичко утилизация на противниковия военен потенциал в зоните, където това е по-изгодно и по-малко ресурсоемко за собствените ВС, дори с цената на незабележимо териториално придвижване. Тоест, малката ежедневна работа при една такава не точно война, а СВО, дава своя незаменим принос за постепенния и надграждащ краен успех, който обаче навярно не визира настоящия пряк противник като окончателен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 21:48ч.

  И старлинк са просто терминали за интернет. Нищо не картографират

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подсигуряват ясна свръзка и резултати от компютърно моделиране на отделни участъци на фронта

  29 Май 2024 22:02ч.

  Картографират в сетецентричен режим свързани с разузнавателни сателити модули с ИИ, предаващи данни чрез старлинк. Възможностите им за мигновена компютърна обработка на данните са наистина забележителни и това е именно новото високотехнологично оръжие на американците, на което ще разчитат до момента, в който самото НАТО не поеме щафетата (защото засега все още прикритието са украинците). И тогава руснаците ще му разкажат играта с включване на техни системи за РЕБ и ракетно антиспътниково противодействие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 22:18ч.

  Старлинк беше ефективна докато осигури елементарна комуникация между подразделенията. Да не забравяме че е система за домашно ползване която си купуваш буквално в супермаркета . Кви оръжия за сетецентрипна война те гонят? Като да кажеш че кога ИДИЛ се сетиха да закачат граната на дрон от Джъмбо Китай е подкрепил и планирал ислямизма .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 22:34ч.

  http://library.maoism.ru/on_protracted_war.htm Американци и руснаци мразят този "наръчник"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  30 Май 2024 0:01ч.

  "Тридневната война" съвсем реално можеше да приключи за ДВЕ седмици с Истанбулския договор, изключително благоприятен за укра. Ако наглосаксите не бяха се намесили така брутално, сега укра щеше да е в съвършено друго положение. Вместо това, пълна разруха, над половин милион избити млади мъже и още 3 пъти по толкова ранени и осакатени, разсипана икономика, енергетика, всичко. Наглосаксите знаят поговорката "Чужда .утка кокали няма" и яростно насъскват укрите да се самоизтребват и самозатриват без никаква полза за тях. Че и да плащат непосилни кредити за собственото си изтребление. Ама щом може, защо не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • същото ни чака и нас

  30 Май 2024 1:09ч.

  Мислете. Действайте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи