Чудовищен взрив в Одеса. Кметът: Това бе най-мащабната руска атака от началото на войната

Чудовищен взрив в Одеса. Кметът: Това бе най-мащабната руска атака от началото на войната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През нощта на 19 юли Русия е нанесла удари с ракети и дронове по терминали за зърно в украинските пристанища Одеса и Черноморск, в резултат на което е била повредена инфраструктурата на търговците. Това съобщи вицепремиерът по възстановяването - министър на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, цитиран от "Украинская правда“.

Кметът на Одеса Генадий Труханов заяви, че през нощта градът е претърпял най-масовия удар от началото на руската военна интервенция в Украйна. "Една от най-лошите нощи. Този мащаб на атака не помним от началото на пълномащабна инвазия“, написа той на страницата си във Facebook.

„Това беше една от най-страшните нощи в Одеса и Черноморск. Мощни взривове, продължителна атака", разказаха българи от украинските пристанищни градове пред БТА.

По-рано оперативното командване на въоръжените сили на Украйна "Юг" съобщи за щети на индустриално предприятие и пристанищна инфраструктура в Одеса.

„В момента съм в България със семейството си, в гр. Бяла, близо до Варна. По-големият ми син остана в Одеса, защото е около 30-годишен и не може да излезе от страната. Много съм притеснена за него и за това, което се случи изминалата нощ", обезпокоена е Светлана Николова. Тя е предприемач на един от най-големите пазари в Украйна – „7 километър", близо до Одеса. „Отломък от взривена ракета улучил част от складовете на пазара, където започнал пожар. Мнозина колеги пострадаха, стоката им бе унищожена", допълни още тя.

Българката Варвара Стафидова от гр. Черноморск работи в сферата на транспортната логистика. Тя съобщи, че не са очаквали толкова мощна ракетна атака последните две нощи, на 18 и 19 юли, и са се подготвяли за зърнената сделка. „При нас в последно време беше спокойно, подготвяхме се за износ на зърното. Поради разрушения в пристанищната инфраструктура, от службата ни съобщиха да очакваме по-нататъшни разпоредби относно износа на зърното. Със семейството обмисляме варианта, че ако стане по-страшно в Одеска област, ще се наложи да заминем за България", каза българката Стафидова.

От нощната ракетна атака пострадаха и одесчани от Киевски район на града. „В момента временно се намирам в гр. Уман. Обаче съседката още през нощта ми съобщи, че близо до нашия блок е била взривена една от ракетите. А отломките са паднали по-далеч и един нов жилищен блок „56 жемчужина" пострадал. Прозорци и врати по всички етажи са начупени. Слава на Бога няма жертви", разказа Зинаида Ганева.

На 18 юли също беше съобщено за експлозии в града. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за нанасяне на масов ответен удар заради взривовете на Кримския мост с високоточно оръжие по военни обекти в района на Одеса и Николаев, където предполагаемо се подготвят атаки с помощта на безпилотни катери, както и на мястото на производството им в корабостроителница в района на Одеса.

Снощи е обявена въздушна тревога в Одеска област и още девет области на Украйна. Според украински медии поредица от експлозии са избухнали по-специално в Одеса и Черноморск, Одеска област.

Най-малко седем души бяха ранени, след като Русия атакува тази нощ пристанище и критична инфраструктура в Южна Украйна, съобщи украинското оперативно командване "Юг", цитирано от агенция Укринформ.

"През изминалата нощ врагът атакува Южна Украйна с мощни удари с ракети и дронове камикадзе", съобщи командването и добави, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 12 ракети "Калибър", изстреляни от Севастополския залив.

Също през нощта "Русия използва брегова ракетна система във временно окупирания Крим, за да атакува Одеса с ракети "Оникс", а стратегически бомбардировачи са изстреляли ракети Х-59 и Х-22". Едновременно с ракетната атака Русия изстреля срещу Южна Украйна дронове "Шахед-136".

Ракета Х-59 е била свалена, когато е достигнала крайбрежието и е паднала в жилищен район на Одеса и е издълбала голям кратер, а няколко сгради са понесли щети от ударната вълна. Има трима ранени цивилни.

Ракети "Оникс" и Х-22 са били насочени срещу пристанището и критична инфраструктура. Врагът улучи зърнен и петролен терминал, повреждайки хранилища и товарно-разтоварно оборудване. Възникна пожар, а компетентните служби бяха задействани, за да неутрализират последиците. Засега няма информация за жертви и ранени.

"В Одеска област беше улучен промишлен обект, където беше ранен цивилен служител. Бяха поразени и два склада на две различни места – единият с тютюн, а другият с фойерверки, допълни оперативното командване "Юг".

Последиците от оттеглянето на Русия от сделката за зърното ще бъдат изключително тежки за Украйна, твърдят анализатори от Международния институт за изследване на хранителната политика (IFPRI). Износът на украински селскостопански продукти със сухопътен транспорт през Източна Европа е скъп и сериозно ограничен от съществуващата транспортна инфраструктура. Освен това увеличеният износ за Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия вече доведе до по-високи разходи за транспорт и съхранение и по-ниски цени в региона и създаде напрежение между Украйна и западните ѝ съседи.

Според изчисления на РИА Новости, базирани на данни на ООН, Киев ще губи около 0,5 млрд. долара месечно, ако сделката за зърното се провали. Износът на украинско зърно през черноморските пристанища за периода август 2022 г. – юни 2023 г. възлиза на 5,5 млрд. долара. „Така, ако сделката за зърно не бъде удължена, Украйна ще губи до 500 млн. долара на месец“, посочва агенцията.


Източници: Агенция "Фокус", epicenter.bg, mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    19 Юли 2023 18:41ч.

    Корабът със зърно тръгва.От него се изпраща воден дрон. ...Това е стара практика примерно от 1 и 2 световна когато Английски пътнически параходи са товарени в САЩ ей "така между другото" и с оръжие и боеприпаси(това е преди САЩ да влязъл в войните и се имат за " неутрални").За неутрални.Немците са си затваряли очите известно време сред което ги потопяват и следва РЕВ- какви "варвари" са.А че англичаните съзнателно жертват цивилни е " демократично" Така бе и с американците и техните провокации с нахлуване на граждански самолети над СССР, съпроводени от военни разузнавателни за събиране на информация за ПРО и ПВО. Факти.Оборете ги гадни фашисти.Да пукнете до един.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    19 Юли 2023 19:18ч.

    За два дена са нанесени удари по общо 16 крупни инфраструктурни обекти в Одеса и Одеска област, в т.ч. по трите пристанища в Одеса, кораборемонтния завод, летището, складова инфраструктура, мостове и казарми. Още две нощи с подобни интензивни руски ракетни удари и Москва ще демилитаризира Одеса, и пътят за черноморски десант в Одеса е открит!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    19 Юли 2023 18:47ч.

    Склад с фойерверки в Одеса? Тия съвзем ни имат за балъци :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радио Ереван

    19 Юли 2023 21:19ч.

    А на мен ми е много интересно, фойерверките касетъчни ли са били?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    19 Юли 2023 19:07ч.

    "Ракета Х-59 е била свалена, когато е достигнала крайбрежието и е паднала в жилищен район на Одеса"... Нещо не разбирам. Свалена, след като е паднала в жилищен район? Или по-скоро - паднала в жилищен район, защото е свалена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    20 Юли 2023 11:36ч.

    Свалена е била над жилищния район. От акъл...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-после нещо

    19 Юли 2023 19:19ч.

    смислено и ефективно!Но когато започнат с бомбените килими в американски стил,тогава ще им кажа евалла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    19 Юли 2023 19:29ч.

    Тази вечер ще е още по - зле. Този път докато не им изчаткат всички пирсове с грайфери руснаците няма да да спрат. Така или иначе са наясно,че укрофашистите при бягството си ще взривят всичко което могат. После ЕС е обещал, че има план за възстановяване и ще финансират Русия. Даже по думите на министър Тагарев, а и не само, ние също ще вземем дейно участие. А дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове, тъй ли ще я караме.

    19 Юли 2023 19:41ч.

    Цял ден ще претопляме новината от нощта за руските удари по Одеса, за да скрием новината от следобеда, че Путя се е уплашил и няма да ходи на срещата на БРИКС в ЮАР, за да не го опандизят. Такова унижение руснаците едва ли помнят. РФ е станала пачаврата на света - използват я, докато имат полза, после се правят, че не я познават. Руснаците сами си го направиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ибреее

    19 Юли 2023 20:25ч.

    И от кого се е уплашил? По-скоро иска да спести проблеми на хората взимащи решенията в ЮАР. Така или иначе хамерика загива. Ще го видиш и ти с очите си. Сложил си евроатлантически очила, не виждаш реалността, но ще е до време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Путя се е уплашил и няма да ходи"

    19 Юли 2023 20:49ч.

    Детската градина пак налазила сайта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова не е

    19 Юли 2023 21:19ч.

    Одобрил тая новина. А иначе вече е ясно лобното място на Путьо - бункера. По простата причина, че той не излиза от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    19 Юли 2023 21:23ч.

    Путин едва ли се е уплашил, има десетки смислени варианти за такъв ход. Един от тях е, че ръководството на ЮАР е английски троянски кон в БРИКС. Друг възможен вариант е да си спести излишното лицемерно дуднене на главата му за мир. Мир ще има, но когато се отчетат руските геополитически искания именно заради жертвите, дадени от Русия. Впрочем, такъв ход бе очакван, вземайки предвид, че руската и китайска страна обявиха за предстояща среща между Путин и Си в Пекин през октомври т.г. От тая новина на някои веднага трябваше да им светне лампичката, че Путин няма да пътува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Юли 2023 20:04ч.

    Гроздето, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    19 Юли 2023 21:13ч.

    Това е фалшива новина. Руснаците привършиха ракетите още през май 2022 год. Няма начина да са извършили такъв масивен удар. Пък може да са използвали пленено западно оръжие. И без това в Осрайна е тъпкано с "помощ", която е толкова много, че част от нея се продава в близкия изток, а друга се подарява на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    19 Юли 2023 21:49ч.

    Русия на два пъти само като жест на добра воля, удължи срока на зърнената сделка, макар, че нито едно от нейните условия не бе изпълнено. В навечерието на поредното изтичане, укpoпите и техните "покровители" се "отблагодариха" като извършиха терористическа атака с дронове, пуснати именно от зърновозен кораб. Заслужават ли милoст тия изрoди? За тях всяко споразумение с Русия важи само за Русия, а другите могат и да не го спазват? Е, свърши тая !!! Надявам се Русия да не спира до тук и да пристъпи към пълно унищoжаване на цялата укpoпска инфраструктура. Така и така всичко в 404 е построено от СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укро-пропагандата кърти мивки

    20 Юли 2023 0:11ч.

    Току що гледах клип на пенсионирания агитпропчик Олег Жданов, който абсолютно сериозно и убедено заяви ! "ПВО на Украина свали всички руски ракети и дронове , с изключение на една ! " Предполагам че тези в украйна, които имат интернет ги филтрират по някакъв начин. Щото мрежата днес е залята с нощните експлозии в Одеса по пристанищата, които са огромни и никой не е преброил колко са били /30 - 40 ...?/ Руснаците са удряли с всичко без МКБР - дронове, Калибри, Х 22, брегови ракети "Бастион" и "Оникс" ... Украинската ПВО е станала на дран-перан, а шокирани жители на Одеса снимат от блоковете си атаките и публикуват в мрежата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путя се е уплашил

    20 Юли 2023 0:13ч.

    Много. Сега му леят куршум против уплахи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    20 Юли 2023 1:01ч.

    да си прекарват драгоценното жито с тирове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гларус

    20 Юли 2023 2:59ч.

    Първият път, когато атакуваха Керченския мост и се радваха, даже пощенска марка пуснаха Русия отвърна с удари по ел. централи и подстанции и половин Украйна остана без ток и вода посред зима. Не си научиха урока, сега ще останат без пристанища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аа...а така ли?

    20 Юли 2023 5:14ч.

    Да се чуди човек защо ли ( саркаст)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спите ли, спите ли, както кротко спинкахте, когато Порошенко пращаше донбаските дечица в мазетата или направо в Алеята на ангелите?

    20 Юли 2023 6:42ч.

    Бог бави, но не забравя. И Бог е с Русия! Запишете си го, ще ви се припомни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪБ

    20 Юли 2023 9:07ч.

    Eще не допригались...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може ли, по встрани !?

    20 Юли 2023 17:16ч.

    Трета поредна нощ украинските черноморски пристанища са подложени на мощни въздушни удари. Както се очакваше и тази нощ корабите на руските ВКС и Черноморския флот (плюс бреговите батареи) нанесоха поредна мощна ракетна атака срещу пристанищата на крайбрежието, временно контролирани от режима на Зеленски. Основните удари бяха насочени предимно в района на Одеса и нейните предградия (Иличевск), както Николаев и района около него. Обект на ударите бяха пристанищната инфраструктура и съоръженията на ПВО, които отново не успяха да свалят голяма част от нашите ракети. Там, където успяха /за съжаление/, както обикновено се случва в подобни случаи, бяха повредени няколко цивилни обекта. Ударът е нанесен на две вълни: Първата беше около 2 ч. сутринта (Мушкато, плюс Калибри, плюс Оникси). Втората около 03.15 - същите "Калибър" и "Оникси" плюс изстрелвания от стратегически бомбандировачи Ту-22М3 (предполага се Х-22/32). В същото време руската фронтова авиация (плюс „Геран“) отработиха идентифицирани цели в Сумска, Харковска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска и Херсонска области.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    20 Юли 2023 18:12ч.

    Там, в този бандитски град изгориха живи хора включително от български произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • niki

    21 Юли 2023 18:46ч.

    временно окупирания Крим :) голем смях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи