Чолаков: Борисов трябва да бъде премиер, а вицепремиер Пеевски или Асен Василев

Чолаков: Борисов трябва да бъде премиер, а вицепремиер Пеевски или Асен Василев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете. От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения. Това каза Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по конституционни въпроси в НС, в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка отдавна, каза политикът.

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт,  обясни Чолаков.

„Изненадан съм, че при положение, че „Демократична България" е флаг на конституционната реформа вече 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години“, заяви политикът.

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае прокуратурата, но да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

Политикът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.

Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.

Източник: NOVA

 

 

Коментари

 • Митето

  09 Дек 2023 18:59ч.

  Разместването на събираемите не променя сбора.Най-добре е изместването на посолствата - някъде из джунглата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Дек 2023 20:49ч.

  За горепосочените Дякона Левски е написал : " И всекиму своето " . Предишното ми мнение бе демократично изтрито !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами така се прави,

  09 Дек 2023 22:31ч.

  Криеш се зад Кирчо и Кокорчо и от време на време им спретваш вот на недоверие за да им покажеш кой дърпа конците и къде трябва да насочат парите... за тях мръсната работа, която изисква посолството а за нас кинтите... Борисов ако искаше да управлява първо нямаше да подкрепи сглобката, второ щеше да ги събори от власт при гласуването в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  09 Дек 2023 19:11ч.

  ...чолак, що се не... таковата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквата прайм министър!!!!!!!

  09 Дек 2023 19:27ч.

  Е, осъществи ли се идеята на тоя дълбокоумен очилатко, тогава вече циркът ще е пълен с тенденция да премине в трагикомедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  09 Дек 2023 19:29ч.

  Всичките трябва да сте при бай Ставри, наглецо!🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иван йорданов кожа и костов

  09 Дек 2023 19:38ч.

  И какво излиза: сикаджията и симитлийска снаха Боко Тиквата вече не е криминален престъпник и предател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • черномагьосник с неактуален прякор

  09 Дек 2023 20:07ч.

  Ай стига с тоя костов бе, в няколко теми си оакал форума, чак лигите ти текат от злоба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ххахах

  09 Дек 2023 21:56ч.

  Крадливия циганин да не ти е роднина ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • буля вещица

  10 Дек 2023 9:10ч.

  Със сигурност е твой роднина, щом си толкоз привързан към името му. Спри да му изтипосваш името без връзка с темите на форума, че ни се гади от простотията ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами те ПП уж бяха избрани

  09 Дек 2023 19:38ч.

  Да се борят срещу Боривщината, а тя даже става по-силна, с явната подкрепа вече и от ДПС. Защото преди беше тайна. И какво излезе Христо Иванов е един добър актьор. Изигра успешно ролята на смел опозиционер. Браво! Всички сте за пенсия. Това е най-доброто, което може да ви се случи. Понеже сте реално за затвора. Няма ли кой да ви каже колко сте жалки, неприятни, негледаеми, направо отвратителни лъжци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  09 Дек 2023 20:04ч.

  Нито един американски назначенец не трябва да бъде премиер. Огромното мнозинство от хората изразиха протеста си чрез негласуване. Не може да си легитимен с вота на 25-30% от народа. На който не му харесва нашата игра, да не си предлага своята, защото тя пък не харесва на нас, гражданите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jvjvjvjcjc

  09 Дек 2023 20:16ч.

  Грешна стратегия! Или гласувайте, или като не ви харесва системата хващайте пушките! С писане по форуми не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е така

  09 Дек 2023 20:21ч.

  Няма за кого да гласуваме. И освен това става дума за маскарад, в който реалният вот се подменя. Чистата съвест не дава легитимност на моше-ници. Ако ще говорим за стратегия, тоя избирателен закон улеснява маскарада и фалшификациите. С такъв избирателен закон никога няма да призная която и да е власт за морално законна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уф!

  09 Дек 2023 20:50ч.

  Аман от разбирачи и слагачи! Гнус! По-гнус! Най - гнус! Гнус по бг! Пфу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помня

  09 Дек 2023 20:58ч.

  Радооо! В какво си се превърнал.....Беше седесар.После ССД , след това кукна при тиквата и се превърна в нагъл безсрамник. Пу, плуя по теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  09 Дек 2023 21:01ч.

  Това го знаем от 2 месеца Радомире. Всичко върви натам. Даже Борисов -президент, а Пеевски-премиер. Такъв е планът, а ПП са само едни използвани момченца за целта. Нали ДПС и ПП са в една партия в Европарламента. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  09 Дек 2023 21:02ч.

  Настана такова изчегъртване на Борисов, че едва, едва отново ще докрета до министър-председателския стол. Честито на всички жълтопаветни протестиращи, подкрепени обилно от дедо Шорош. Сега той си трайка, не налива парици и няма да видите никакви протести срещу безобразията в парламента. Щом ДБ преглътнаха ДС, оттук нататък ще преглъщат всякакви екскременти, произлезли от ГЕРБ и ДПС. Поздравления и до всички гъбари, предпочели гората пред урната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kim

  09 Дек 2023 21:16ч.

  Всички бг политици са за отпадъци. Лакеи на американски интереси. Със стари к@рви нов бардак не става. Продават държавата. А писле защо имало 9-ти септември

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  09 Дек 2023 22:14ч.

  Изпълнителната власт трябва да бъде 7.62 или 5.45 милиметровите приятели.Долу Гадната колония и нейните предатели в парламента. Както и подръжниците на тия предатели.И Слава на Русия срещу всички фашисти и нацисти.И още едно-емигрирайте и се спасявайте от тая кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  09 Дек 2023 22:34ч.

  Мястото на цялата тази пасмина отдавна е в затвора, с влезли в сила дългогодишни присъди. А тия хем с "Магнитски", хем в управлението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасов

  09 Дек 2023 23:09ч.

  Пиарът за тези двамата е в самото начало. Все пак доста усилия ще трябват за да се оформи някакво подобие на приемлива за обществото версия. Борисов е човек, който се е провалял многократно на всякакви държавни постове. Днес, вече го прави ежедневно. Феномена е феномен само в очите на холограмата от сараите. Проявява някаква вербална агресивност, но от нея не прозира нито някаква принципна позиция, нито последователност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  10 Дек 2023 6:51ч.

  Така предложеният кабинет, звучи като вечерна проверка в свинекомплекс. А такива безсрамни тъпанари, като този, нямат свършване в тази държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Квадратния триъгълник

  10 Дек 2023 8:09ч.

  Чолаков, Чолаков, отвратително е, когато на интелигентни хора се налага да произнасят идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса Тежката Артилерия Кърджалийската Кофа

  10 Дек 2023 8:14ч.

  На Тиквата му е малко премиер. Тиквата трябва да е шеф на ЕС, НАТО, ООН, ЮНЕСКО, БРИКС и Вселенския Ареопаг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Дек 2023 9:39ч.

  "........министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков....." за да бъде България винаги на последно място и резилът на света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  10 Дек 2023 10:34ч.

  Това твърдение ( за Чекмеджан - премиер ) на тоя дупедавец, ми звучи точно като: ГЕРБа на израелското знаме трябва да е Адолф Хитлер. Готина "сглобка". Здравейте кретени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи