Чикаго има нов кмет, който сменя първата чернокожа ЛГБТ кметица на града

Чикаго има нов кмет, който сменя първата чернокожа ЛГБТ кметица на града

Брандън Джонсън, синдикален деец и бивш учител, беше избран за кмет на Чикаго - третия по големина град на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е важна победа за прогресивното крило на Демократическата партия в момент, когато Чикаго се сблъсква с висока престъпност и финансови предизвикателства.

47-годишният Джонсън, който е чернокож, ще наследи на кметския пост Лори Лайтфут, първата чернокожа кметица, открито определяща се за член на ЛГБТ общността, която изкара само един мандат.

Лори Лайтфут, емблематична фигура на радикалната левица, беше първата черна лесбийка кмет на голям град в САЩ. Тя беше освободена обаче само след един мандат, за първи от четиридесет години насам. Нейните методи на остракизъм (изключване на бели мъже журналисти от интервюта) и липсата на интерес към конкретни въпроси (икономика, сигурност) ускориха поражението ѝ. В Чикаго, както и навсякъде другаде, хората искат да се грижат за тях, а не символи, коментира във "Фигаро" публицистът Едуар Тетро.

Победата на Джонсън на кметските избори в Чикаго беше завършек на неговия забележителен успех като кандидат, който не беше добре известен, когато миналата година влезе в надпреварата за поста. Той се издигна до върха с организационната и финансова подкрепа на политически влиятелния учителски синдикат в Чикаго и с одобрението от сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън. В последните дни на надпреварата Сандърс взе участие в митинг в подкрепа на Джонсън.

Неговият съперник в кметските избори Пол Валас, който бе подкрепен от синдиката на полицията, призна поражението си пред поддръжници.

Сред най-наболелите въпроси, по които Джонсън и Валас спореха в предизборната надпревара, беше как да се справят с престъпността. Като в много други американски градове, в Чикаго беше отбелязан ръст на престъпността по време на пандемията от КОВИД-19, когато броят на убийствата достигна рекордни нива от 25 години насам. През 2021 г. той достигна до 797, но миналата година намаля. Сега в Чикаго има по-нисък ръст на убийствата от други градове в щатите от Средния запад на САЩ, като например в Сейнт Луис, припомня АП.

Източник: БТА, "Фигаро"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • първата чернокожа ЛГБТ кметица

    06 Апр 2023 9:35ч.

    Която направи толкова много за да превърне града в помийна яма с огромна престъпност. За това пък прайдовете вървяха нонстоп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    06 Апр 2023 9:52ч.

    Много пъсни/чер..ни/, що така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В резултат на това

    06 Апр 2023 10:09ч.

    Хиляди нормални бели се изселват от Илиноис и заминават на юг - Флорида, Тексас... Чумата на либерастията ще скапе този прекрасен в миналото град.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    06 Апр 2023 11:56ч.

    Къде сме тръгнали да се мерим ний- това е престъпност - 800 убийства годишно само в един град... Мечтая за такава демокрация, за такава стабилна и правова държава, за такъв просперитет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превърнаха САЩ в държава от Третия свят!

    06 Апр 2023 12:31ч.

    Новата "методика" за изборите и с вътрешната политика, демократите самопревърнаха тази велика държава в кочина. Видно и с просто око от цялото човечество! За какво им е нужна такава несигурност, такъв хаос и мръсотия - духовна и материална. Защо има гета все още в 21-ви век, когато имаме изкуствен интелект - това достижение подсказва, че Човеците трябва да живеят съвършен живот с напълно задоволени потребности и в духовно удоволствие от култура и изкуства истински, нормални като един нов надстроен Ренесанс! ...... Но не би. За какво мечтаят човеците и поддръжниците на новия чернокож кмет на Чикаго???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Апр 2023 13:19ч.

    Чикаго е най българският град, или поне има най много български емигранти...чудя се дали някой е видял физическата прилика между Лори Лайтфут и командирът-мавър Иван Костов?! Има някаква ирония на съдбата, защото упадъкът на ветровитият град е пословичен и напомня най лошите години от българският преход- гангстерски стрелби, западане, Сорос... Новият кмет е същият либераст талибан, като старият, директно от люпилнята на младите обезумели и побеснели, глобални "лидери" на които политиката е врява и безумство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Апр 2023 13:29ч.

    В Сан Франциско официално вече се говори за репарации на чернокожото население заради робството, предполагам това скоро ще дойде и в Чикаго! Искам да дам един съвет на българските емигранти. Взимате си един учебник по родинознание и се нареждате за "репарации", най официално заявете, че ние сме се освободили една година след краят на гражданската война в Америка и еманципацията на Линкълн, тоест ние се явяваме европейските негри, и ни се полага обезщетение и репарации! Носете снимка и на Костов за потвърдите, че сме цветнокожи, приликата с Лори, няма да ви изневери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Апр 2023 14:42ч.

    is there any chance whatever?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи