Четири танка "Леопард" и над 40 единици техника са загубили ВСУ в Запорожието, руснаците удариха в Уман

Четири танка "Леопард" и над 40 единици техника са загубили ВСУ в Запорожието, руснаците удариха в Уман

Украински войници извършват операция на фронта в Луганска област. Снимка: АП

В течение на изминалия ден Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) направиха опит да пробият отбранителната линия на руснаците на Ореховския участък на Запорожкия фронт. Грамотните действия на отбраняващите се, както и преимуществото им във въздуха са довели до това, че украинските формирования са загубили 40 единици бронирана техника, в това число четири танка Leopard 2A4, пише "Рибар“ в хрониката си за военните действия в руско-украинската война за последното денонощие.

В мрежата, както писа "Фокус“, се появиха кадри, за които се твърди, че са от отблъскването на вчерашната украинска  атака в посока Запорожие. Колона от около 10 танка, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата е настъпвала към руските позиции на линията Работино-Върбовое от Малая Токмачка, но е била спряна от огъня на въоръжените сили на РФ, съобщава Агенция "Фокус".

Част от оборудването е взривено от мини и е изоставено от екипажите. Други са ударени от екипажи на артилерия и противотанкови екипи в горските пояси по селски пътища и в полета.

Неуспешната атака на ВСУ обаче е особено забележителна с това, че в нея са участвали поне два германски танка Leopard 2A4. Това е първото обективно доказателство за бойно използване на машини от този тип от украинските формирования.

Както отбелязва Telegram-каналът, появата на двойка "Леопарди“ в Ореховския сектор едва ли може да се нарече началото на пълномащабна офанзива. Силите на 9-ти и 10-ти армейски корпуси все още са на втора и трета линия, а отдавна познатите 65 омбр, 128 огшбр и 15 обр НГУ поемат главния удар.

Според "Рибар“, "засега тактиката на въоръжените сили на Украйна е подобна на намерението да се изтощи отбраната на руската армия чрез хвърляне на пушечно месо и впоследствие да се заемат важни тактически височини, от които ще бъде възможно да се развие настъпление. И докато продължават сблъсъците в района на Запорожие, въоръжените сили на Украйна най-вероятно подготвят нова атака някъде в друг участък от фронта“.
По-късно руското минист

© 

ерство на отбраната публикува кадри от поражението на същата украинска колона, която настъпва по линията Работино-Върбове от Мала Токмачка. Видеото ясно показва най-малко четири германски танка Leopard 2. От купола на един от тях се издига дим, което всъщност е първото потвърдено унищожаване на машина от този тип от руските сили.

В същото време три други Leopard 2, съдейки по видеото, също са били обездвижени: най-вероятно всички те са били взривени от мини и са били изоставени от екипажа. Според военния кореспондент Котенок техниката, свалена и унищожена от бойците на 58-ма армия на ВС на Руската федерация, се намира в "сивата зона“, откъдето не може да бъде евакуирана от никоя страна.

В същото време се съобщава за мощен взрив в град Уман, Черкаска област. Украинците твърдят, че става въпрос за граждански обект, а руснаците, че е военен и е поразена установка С-300 в една от местните индустриални зони. При всички положения от приложеното видео си личи вторична детонация, характерна за взривяването на боеприпаси.

В мрежата се появи видеозапис от вчерашното поражение на радара TRML-4D от зенитно-ракетната система IRIS-T с боеприпаси Ланцет. Кадрите показват удар на дрон в горната част на решетъчния бокс на станцията.

Това е радарът, който отговаря за търсенето, идентифицирането и обозначаването на цели. Без него пусковата установка, при липса на резервна станция или пълноценна многослойна противовъздушна отбрана, всъщност е сляпа.

Любопитно е, че позицията на комплекса е била близо до село Баратовка, на 26 км от линията на съприкосновение. Очевидно в този район IRIS-T отново се е опитвал да "хване“ самолетите на руските въздушно-космически сили, пускащ планиращи бомби по цели на десния бряг на Днепър.

Ситуацията на фронтовете:

На Старобелското направление продължават тежки боеве за опорните пунктове на ВСУ в горите край Кременная. Руските въздушно-десантни войски (ВДВ) използват управляеми боеприпаси и дронове камикадзе, за да унищожават украинска техника.

На Бахмутското направление северно от Бахмут продължават ожесточени боеве в района на Берховския язовир, където ВСУ не се отказват от опитите си да пробият отбранителните линии на въоръжените сили на Руската федерация и съобщават за определени успехи по фланговете с напредък до 1 километър.
 

В същото време в райо

© 

на на Клещеевка се водят ожесточени битки. По време на вчерашните сблъсъци, пише "Рибар“, руските формирования са понесли значителни загуби в убити и ранени. Освен това ВСУ продължават да извършват масиран обстрел на Бахмут.

Няма съществени промени в линията на бойните действия на Донецкото направление - продължават боевете в Мариинка и Авдеевския укрепен район. В районите активно действат артилерия и фронтова авиация.

На Запорожкото направление в Ореховския сектор украинските формирования се опитват да пробият отбраната на 70-и и 291-ви полкове на 42-ра мотострелкова дивизия и 22-ра бригада специални сили на въоръжените сили на Руската федерация на линията Работино – Върбово.

През цялото това време въоръжените сили на Украйна успяха само да се движат малко, заемайки тактическа височина. В резултат подразделенията на въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 40 бронирани машини, включително няколко танка Leopard 2A4.

Благодарение на добре изградената отбрана и подходи за миниране, по-голямата част от украинските механизирани части не са могли дори да се доближат до първата линия на руската армия, пише Telegram каналът.

В боевете южно от Малая Токмачка участват силите на 65-та механизирана бригада, както и новата 47-а бригада от 9-ти армейски корпус. За да усложнят снабдяването на групировката на ВС на РФ, украинските формирования са започнали да минират пътищата с магнитни мини DM-31.

Единственият район, където въоръжените сили на Украйна настъпват с успех, е Лобкове. Присъствието им се запазва там, откъдето щурмовите групи на 128-а гвардейска бригада се опитват да атакуват позициите на ВС на РФ край село Жеребянка.

Въпреки твърденията, че ВСУ търпят огромни загуби в личен състав и техника, включително в множеството минни полета, групировката на ВСУ все още има боеспособни резерви, включително формирования на 9-ти и 10-ти армейски корпуси, както и десантни формирования като част от тактическата група "Марун“, отбелязва "Рибар“.

Източник: "Фокус"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Su38

  09 Юни 2023 14:43ч.

  Едно настъпление, ако на втория - третия не излезе на оперативен простор, нищо не чакай от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  09 Юни 2023 14:49ч.

  Не мога да повярвам на очите си ! "Факти" цитира руски източник ??? Фатална грешка на редактора или преобуване във въздуха поради смяна на посоката на "вятъра" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Факти"

  09 Юни 2023 17:51ч.

  са хумористично издание, но явно правят понякога плахи опити да минат за сериозна медия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Юни 2023 21:52ч.

  Моля, читателят да си сложи очилата, и да посочи къде точно прочете на страницата "Факти"!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго Ж.

  09 Юни 2023 14:50ч.

  Вчера германската Bild TV съобщи и потвърди унищожаването на няколко Леопарда, но не от тези, които е изпратила Германия, а били от Испания. Хм…Немското оръжие било непобедимо. Този унищожен IRIS-Т струвал само 15 милиона евро…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казват, че са немски

  09 Юни 2023 18:39ч.

  https://m.bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/bei-ukrainischer-offensive-russen-zerstoeren-ersten-leo-panzer-84261222.bildMobile.html?t_ref=https%3A%2F%2Fm.bild.de%2Fsuche.bildMobile.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танка бил само един, ама снимката

  09 Юни 2023 14:51ч.

  Била размазана. Накрая се оказало, че бил трактор - хехехе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахаха

  09 Юни 2023 15:49ч.

  💩😅😅😅😅😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само хохлите. И руснаците се бият с трактори

  09 Юни 2023 17:13ч.

  Един руски трактор е гръмнал украински трактор. Когато отмине сезона за селскостопанска дейност, обещават да ползват танкове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все още Западът воюва с Русия само с кутрето на лявата си ръка, а Матушката се задъхва в хрипове.

  09 Юни 2023 14:53ч.

  Ами ако я натисне с цялата си технологична и военна мощ, тогава ко'прайм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тогава ко'прайм?

  09 Юни 2023 14:58ч.

  Събуждаш се и отиваш да си измиеш очите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  09 Юни 2023 15:07ч.

  Помниш ли Шкумбата с белия чаршаф. Това правиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  09 Юни 2023 15:27ч.

  Напротив, по оценки на американски военни експерти, руснаците още не са започнали война, а само водят специална военна операция, с едната ръка зад гърба. При това и без много усилия руската армия постига успешно две цели - топи украинската армия и в същото време обезоръжава НАТО, занулявайки резервите от въоръжение и изпразвайки складовете им. Западът официално вече признава, че това е война между САЩ/НАТО и Русия с цел запазване на американската хегемония и съхраняване на западния модел на доминация в световен мащаб. Видимо, обаче, нещо не им се получава "играта", а мантрата за „целия свят срещу Русия“, отече в канала, защото на практика противопостави „златния милиард“, срещу останалите седем милиарда, на които отдаван им е писнало от западния колониализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  09 Юни 2023 15:27ч.

  Напротив, по оценки на американски военни експерти, руснаците още не са започнали война, а само водят специална военна операция, с едната ръка зад гърба. При това и без много усилия руската армия постига успешно две цели - топи украинската армия и в същото време обезоръжава НАТО, занулявайки резервите от въоръжение и изпразвайки складовете им. Западът официално вече признава, че това е война между САЩ/НАТО и Русия с цел запазване на американската хегемония и съхраняване на западния модел на доминация в световен мащаб. Видимо, обаче, нещо не им се получава "играта", а мантрата за „целия свят срещу Русия“, отече в канала, защото на практика противопостави „златния милиард“, срещу останалите седем милиарда, на които отдаван им е писнало от западния колониализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да си измиеш очите

  09 Юни 2023 15:30ч.

  Няма да помогне, проблема е в централната нервна система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проктолог

  09 Юни 2023 15:32ч.

  Имаш предвид, ако започне да замерва руснаците със силиконови вибратори и лачени прашки? Защото на "запада" това са му най-технологичните оръжия. Хехехе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът, миличките педита, имал технологична и военна мощ!? Това е вицът на годината :D

  09 Юни 2023 15:33ч.

  Някои още не са разбрали, че са живяли напразно и нищо от това, дето са им разказвали по телевизията не е вярно. Дори е точно обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Юни 2023 15:40ч.

  Ми тя цялата им мощ е при хохлите. Сега и танкове вече нямат. Едвам събраха 2 батальона Леопарди. Без Полша, НАТО-то е вече със свалени до глезените гащи. Иначе "Ура! Напред Украйна!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е до технологична мощ, а до глава, която умее да свети, там е работата

  09 Юни 2023 16:47ч.

  Ето ти пророчески куплет от популярна песничка, която все по-често ще ви пускаме занапред: "Мир готов открыть пальбу, / Все устои рухнули. / Стерлось временем табу / "Не воюйте с русскими". / Ваши плечи хрупкие / Хрустнут под нагрузками. / Только сами русские / Могут биться с русскими."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ с цялата си технологична и военна мощ”

  09 Юни 2023 18:42ч.

  Германия и Испания, взети заедно, имат 500 танка. Русия произвежда толкова за половин година. Западна мощ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николова

  09 Юни 2023 15:00ч.

  В Европа разходиха стар руски танк . Хората вместо да го заливат с боя и да го плюят го покриват със цветя. Много скоро укрофашистите ще имат нужда и от него, защото Леопардите им ще привършат.За съжаление ние европейците плащаме сметката на Зеления наркоман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Юни 2023 15:40ч.

  Класика.Украинците без въздушна подкрепа правят човешки вълни а руснаците ги разстрелват от въздуха с хеликоптери като на сафари. Апропо Китай започна освен финанси да доставя на Русия и военна техника.Хъбът е в Чечения. Видео: https://t.me/rvvoenk/19943

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  09 Юни 2023 16:57ч.

  Ами срамота щеше да бъде само китайците да не си изпробват военната техника в Украйна, там са идеалните условия - истинска бойна среда, добро натоварване, очертани линии на съприкосновение. Идеалният плацдарм за изпробване на военна техника от цял свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Юни 2023 10:08ч.

  С 1 000 000 000 рубли, плащани ежемесечно от русийската федерация на Чечня поради загубата на двете войни в Чечня, Кадиров може си купи всичко и от всякъде, даже без да има договори с когото и да е. По-добре прочетете изявлението на министъра на отбраната на Китай от преди няколко дни. И от къде минава новия път на коприната погледнете - това е зоната на благоденствие на бъдещето. Картата публикуваха в китай след срещата на 7-цата, проведена наскоро. Там е решно какво ще прави всеки от тези седем и РФ я няма в сметките, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тактиката на въоръжените сили на Украйна е подобна на намерението да се изтощи отбраната на руската армия

  09 Юни 2023 15:40ч.

  Шутка какая то ? Незалежная с 18 милиона актуално население, основно жени , старци и деца, с 400 000 загуби на фронта, с изкъртена икономика и инфраструктура ... обявява "война на изтощение" на 150 милионна Русия, с 30 милиона мобилизационен резерв, с огромен ВПК който тепърва ускорява, с неизчерпаеми природни ресурси... Що за нелепост ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... и пропуснах !

  09 Юни 2023 15:45ч.

  Западната статистика от вчера , всичко това Русия правела без да увеличава особено военния си бюджет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Юни 2023 10:02ч.

  Бюджета беше така и 80-те години - СВО в Афганистан. Сметката се върза перфектно началото на 90-те на миналия век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  09 Юни 2023 15:56ч.

  Време е нашия умнокрасивитет да го изпращаме за Украйна, че там матрЯла взе да свършва.....да слагат по едни розови прашки и беж.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  09 Юни 2023 17:00ч.

  Сакън недей, че ще вземе някой да оцелее - после няма отърване от него по телевизии, радиопредавания, ордени и какво ли още не. Мисля тук нашата тактика е по-добра - изтощаваме ги до пълно осиране и отиват да плачат на Шишевото рамо ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  09 Юни 2023 15:58ч.

  ...."засега тактиката на въоръжените сили на Украйна е подобна на намерението да се изтощи отбраната на руската армия чрез хвърляне на пушечно месо"...ВСУ се ръководи от американците и този израз точно показва отношението им към хората, които умират за тяхната кауза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анализ на обед 9/6/23

  09 Юни 2023 16:15ч.

  Днес към обед междинните изводи показват че украинската "контраофанзива" търпи провал. ВСУ атакува 5 дена непрекъснато в няколко направления, никъде нямат особен напредък. Влизат в т.н. "сиви зони" - междуфронтовите терени, които се прострелват и от двете страни, и където няма защитни съоръжения. Там руската артилерия ги подпуква и пак се връщат на изходни позици, здраво оредели от към техника и жива сила... И това се повтаря ден след ден. Самите укромедии с минорен тон говорят за "напредък от 200 -до 1100 метра" , което не подлежи на коментар. Единственият участък където имаха няколко километра напредък беше Лобковое, село западно от гр.Орехово. Тази сутрин пристигат сведения че след ураганен артилерийски обстрел ВСУ са били принудени да го напуснат... Това е просто една огромна КАСАПНИЦА ! Хиляди и хиляди украински войници се изпращат на заколение с нулев военен смисъл ! Ясно е че няма как да пробият руските позиции, в Запорожие те са 6 -10 линии в дълбочина , стотици километри дължина ! Безкрайни минни полета, които принуждават настъпващите украински бронетанкови части да се скупчват на "чистите" от мини участъци , а там ги започва руската артилерия. Освен това последните дни има сведения че ВСРФ широко използват мобилни спец-групи "ПТУР-щики" , които удрят бронетехниката с преносими ракетни системи. Добавяме руското господство във въздуха - глутниците от КА 52 "Алигатор" , които избиват безнаказано украинските бронемашини... на какво разчитат в Киев ? Очевидно не на пробив, не на военна победа. Хунтата просто изпълнява заповедите на Вашингтон и Лондон - "До последния хохол !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мечтата на умиращия за чудо

  09 Юни 2023 16:52ч.

  Американците първо дрогират атакуващите хохли и поляци със специални наркотични вещества, а после масово ги пускат в минните полета и срещу непрекъснатия огън на руските танкове, артилерия и пулемьоти. Тоест воюва се без щадене на личния състав, по съветски, и това се прави под дъжд от непрекъснати демагогски политически лозунги за спазване на човешките права в западния свят. Жежък смях от жалкия спектакъл на натоффските античовешки изчадия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленонаркомански

  09 Юни 2023 17:36ч.

  Гледах реален клип как двама укри на открито поле тръгнаха срещу двама руснаци, които бяха в специален окоп, зад прикритие и с няколко автомата и картечници. Естествено хохлите станаха на кайма веднага. Но въпросът е точно в това - кой нормален човек би тръгнал на такова самоубийство, освен ако не е дрогиран до козирката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  09 Юни 2023 16:43ч.

  Леопардите ще се присъединят към нацистките си предтечи Тигрите и Пантерите като станат на скрап или в най-добрия случай попаднат в музея като трофей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дотам води омразата.

  09 Юни 2023 17:00ч.

  Укрите показват значението на израза сляпа омраза-да ослепееш от безпричинна омраза, да се оставиш други слепци да те водят и...в яма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  09 Юни 2023 17:02ч.

  Размазване е "контранаступа" който се задъхва от отчаяние ! Пропорцията н жертвите в жива сила са :70,80 за ВСУ срещу 1 за РФ! Няма кръв за ранените, болниците в тила на ВСУ, не могат да сколасат за спасяват ! Пълна човешка трагедия. За материалните загуби в западна техника - Алигаторите смачкват по украинските степи всичко което шава или се крие в шубраците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  09 Юни 2023 17:08ч.

  И загубите на укро нацистите при положение, че Русия все още не е започнала да воюва истински. Все още използва предимно по старо оръжие, рядко пуска нови! Рядко използва Кинжали, въпреки, че има голямо количесто. Рядко унищожава пунктове където се вземат решения! Не трябва да ги жали. Но в руското държавно управлението все още има неизчистени петоколонници! Докога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохлите са прехвърлил войските от Херсонска област

  09 Юни 2023 17:09ч.

  Сега стана ясно защо взривиха Каховският язовир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  09 Юни 2023 17:50ч.

  И като затънат в блатата, които ще се образуват, мани бегай ако можеш. Само на каховското хранилище дъното е 10 метра тиня, отгоре изхъва и прави лека кора ,но като стъпи някой иил машина потъва.Единствено нещо като ховъркрафт ще може да се движи отгоре, а пък сие удобна мишена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво казват от САЩ - да четат тези, с психическо заболяване русофобия

  09 Юни 2023 17:33ч.

  "В нововъзникващия многополярен свят САЩ, Русия и Китай действат като суперсили, каза генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ на церемонията по връчването на дипломите на абсолвентите на Националния университет по отбрана. "По време на Студената война имаше две супер сили. След падането на Берлинската стена имаше период <...> когато Съединените щати останаха единствената суперсила. Днес става ясно, че се намираме в многополюсна среда с най-малко три велики сили: САЩ, Русия и Китай“, каза той. Така че, мили ми джендърчета, не се напрягайте да ни описвате колко е изостанала Рашата, както я наричате. Тя е суперсила по думите на САЩ - факт, който колкото и да ви кара да виете на умряло, все пак си е факт. А когато една суперсила ти е на границата и до вратата, най-голямата глупост е да я дразниш безсмислено, само за да угодиш на кефа на друга, която е на десетки хиляди километри от тебе. Хубаво е това да го знаят разните му там атлантици, магаринци, пасита и прочие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор

  09 Юни 2023 17:39ч.

  Може ли да видим снимка - поне една снимка на толкова гръмнати Леопарди би трябвало да има....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  09 Юни 2023 18:00ч.

  https://rusvesna.su/news/1686240268

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има малък проблем

  09 Юни 2023 18:45ч.

  Руснаците ги гърмят на голямо разстояние, някои на над 10км от предните линии, в сивата зона. Затова не могат да вземат натъкналите се на мини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1941 - 2023

  09 Юни 2023 20:33ч.

  Яворе, виж по-долу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руският оптимизъм за сега е много сдържан

  09 Юни 2023 17:41ч.

  Инфоизточници съобщават че руските командири по места са нащрек. Знаят че са отблъснали само първата вълна от атаки на ВСУ. Разузнаването дава струпване на огромна маса от западна бронетехника около Орехово . Говори се само за 600 /шестстотин/ танка /!!!/ плюс безброй допълнително бронемашини, спомагателна техника... Досега бандеровците са загубили по-малко от 10 % от техниката. Предстоят основните атаки , руските източници очакват опити за "танкови клинове" , които да пробият руските защитни позици... Аз лично, на мястото на Герасимов щях да им метна няколко тактически "ядерки" по местата на съсредоточаване на танковете, и с това "контраофанзивата" щеше да приключи. Но явно това не влиза в "договорняка" , а иначе сега е добрия момент...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  09 Юни 2023 18:19ч.

  Трудно е да се повярва, че шестстотин танка имат съсредоточени само в запорожкото направление. Най-вероятно шестстотин са общо, по всички направления. Останалото са бронетанкови бойни машини на пехотата и обикновени бронирани автомобили - все предимно стара натовска техника от всякакви марки, чиято концентрация руснаците следят много добре от космоса и ще атакуват с РСЗО и планиращи бомби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода на източна Украйна, …

  09 Юни 2023 17:48ч.

  смърт на фашизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  09 Юни 2023 18:13ч.

  Доста професионален военно-експертен анализ на случващото се с украинското настъпление през първите му дни - https://dzen.ru/a/ZIKjMvIF3263nsya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • важно от оригинала

  09 Юни 2023 19:48ч.

  Как устроена оборонительная линия ВС РФ?Российские оборонительные сооружения, о которых рассказывали (ранее, построены вдоль господствующих высот и хребтов. Оборонительная линия состоит из десятков рубежей, эшелонирована в глубину на 25–30 км и прикрыта значительным числом инженерных заграждений.В данный момент главная проблема ВСУ заключается в том, что подойти к первому рубежу обороны практически невозможно из-за установленных мин, активности артиллерии, авиации ВС РФ и из-за работы комплексов РЭБ, подавляющих связь и сигналы GPS-навигации, а также каналы управления беспилотниками.Ситуация для ВСУ усугубляется и тем, что попавшие в засаду или под огонь артиллерии украинские военные (например, 31-я отдельная механизированная бригада), запрашивающие помощь по доступным каналам связи, бросаются на поле боя и активно сдаются в плен, что демотивирует резервы и негативно сказывается на эффективности наступления./////

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1941 - 2023

  09 Юни 2023 20:26ч.

  https://sun1-93.userapi.com/impg/OBWQvG3g1s_FBzIl-aby-9fj5ylKH1UE6cMEoQ/dCecdWZiBkc.jpg?size=1280x1267&quality=95&sign=5c012f32275f166bbaec18b2c7d3794c&type=album

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1941 - 2023

  09 Юни 2023 20:28ч.

  Укронацистките са горе, нацистките са долу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВоенКор

  09 Юни 2023 20:44ч.

  Няма значение как се предават данните за унищожаването на танковете, плащането определено ще бъде извършено в срок, каза Инна Шчеглова, заместник-председател на регионалното правителство в Забайкалието. За улавянето на танк "Леопард" на военните от региона ще бъдат платени 3 милиона рубли. За залавянето на M1 Abrams или други натовски танкове се дължат от 300 хиляди до 1,5 милиона рубли, а за унищожаването им - от 100 хиляди до 500 хиляди рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеленски Олеся

  10 Юни 2023 20:26ч.

  За всички които все още не са разбрали,защо започна войната в Украйна:  Трябваше да се унищожат 5 млн. човека за нуждите на една американска компания! Всичко започна с една сделка между фирми на САЩ и украинското правителство съгласно който украинското правителство предостави земята на Източна Украйна на САЩ, за да дупчат за шистов газ. За целта обаче трябваше да изселят около 5 милиона руснаци от Донецк и Донбас и да ги пратят на майната си, за да не пречат на добива на шистовия газ. Да ама руснаците се запънаха и не искаха да си напускат домовете /още повече, че никой нямаше да им плати стойността на домовете и обзавеждането/ и се разбунтуваха. Украинската армия се амбицира и взе да ги превъзпитава по свому. Първо ги стреляше от танкове, после от установки ГРАД и накрая започна със самолети СУ 25 да ги бомбардира с фосфорни и касетъчни бомби. До момента убити и ранени са около 37000 души, от които поне 500 са деца. Руснаците от време на време им подаваха някакво оръжие, за да могат да се защитят и това беше. И така докато до разузнаването на Русия дойде информация, че февруари месец 2022 тг. цялата украинска армия ще нападне Донецк и Луганск да ги омиротворява. Затова и руснаците бяха стоварили около 100000 армия до границата си /малко повече войска беша съсредоточила и Украйна недалеч, но9 никой не го споменава/. И след като до 17 февруари никой не нападна, Русия от 18 февруари взе да си изтегля войските. Да но от 21 февруари Украйна започна бомбардировки над Донецк и Луганск като бяха регистрирани над 1400 взрива. И ето на 24 февруари руската армия се прегрупира и навлезе в Донецк и Луганск. Това са фактите. Бих могъл само да допълня, че Украйна се оказа, че е разработвала собствена атомна бомба и им е бил необходим  месец-два да я завършат. Специалисти по ядрено оръжие Украйна си има, както и плутоний от използваното ядрено гориво от ядрените електроцентрали. В допълнение 74 бази на САЩ и 26 лаборатории за биологично оръжие. Та вие сами преценете кой кого е нападнал пръв и дали  Путин не е ....предотвратил биологична и ядрена катастрофа в района! За това ВВП- избивайте хохолите!!Слава РОССИИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи