Чехия и Полша не обмислят да пращат войски в Украйна

Чехия и Полша не обмислят да пращат войски в Украйна

Полша и Чешката република казаха днес, че не обмислят да изпращат войски в Украйна, предаде Ройтерс. Вариантът европейски държави да изпратят свои войски в Украйна беше споменат по време на конференция в Париж. Двете държави обаче, се съгласиха да закупуват повече муниции за Киев.

Френският президент Еманюел Макрон вчера спомена възможността европейските държави да изпратят въоръжени сили в подкрепа на Украйна и каза, че “нищо не трябва да бъде изключвано”. Макрон допълни обаче, че на този етап няма постигнат консенсус по въпроса, но страните съюзнички са били единодушни, че трябва да положат по-големи усилия за доставка на повече муниции за Киев, в момент когато борбата му срещу руската инвазия навлиза в третата си година.

Кремъл предупреди днес, че конфликт между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО би бил неизбежен, ако европейските членки на НАТО изпратят войски в Украйна. 

Запитани за коментар по темата, чешкият министър-председател Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.

“Убеден съм, че трябва да разработим пътищата за подкрепа, по които поехме след руската агресия”, каза днес Фиала на пресконференция в присъствието на Туск в Прага и допълни, че “вярва, че не трябва да прибягваме до някакви други методи или пътища.” “Полша не планира да изпраща войските си на територията на Украйна”, уточни Туск. Той приветства чешки план за закупуването на стотици хиляди единици боеприпаси за Украйна от държави извън ЕС, като Прага търси съюзници за финансирането му.

Унгария няма да изпраща оръжия или войски в Украйна и тази позиция е "твърда", заяви по-рано унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. "Чуваме и виждаме новините за снощната среща в Париж. Позицията на Унгария е ясна и твърда като скала: не сме готови да изпратим нито оръжия, нито войски в Украйна", се казва в изявлението на Сиярто.

Словашкият премиер Роберт Фицо, който се противопоставя на военната помощ за Украйна, беше заявил преди срещата в Париж, че няколко държави членки на НАТО и ЕС обмислят изпращането на войници в Украйна на двустранна основа, което според него би довело до ескалация.

Служител на Белия дом заяви вчера пред Ройтерс, че нито САЩ, нито НАТО планират изпращане на войски в Украйна.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • бензинджия

  27 Фев 2024 19:14ч.

  останаха прибалтийские вымираты, мамалигари и териториалци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Фев 2024 19:42ч.

  Не обмислят, но си го мислят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пончо

  27 Фев 2024 19:19ч.

  Давай сапунка/Денкоф/ ! Сега му е времето да има добро лизане. Габриелката ще си замине у Франсето, но ти ако не си си подсигурил нещо извън територият а БГ оставаш на милостинята на батковците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  27 Фев 2024 19:28ч.

  "Запитани за коментар по темата ..." - а нашия плъх има ли кой да го запита? Май не - той е добре пазен срещу неудобни журналисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Фев 2024 19:42ч.

  Засега не мина. Но след месец -два пак... Тия са изтрещели. Няма да се спрат, докато главите им не станат меки като пластелин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лолек и Болек

  27 Фев 2024 20:03ч.

  Шер мосю, сильвупле - минете пръв, ние бърза работа нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Фев 2024 20:03ч.

  Не обмисляли... Няма такава опция - "обмисляне". Нареждат, козируваш, действаш. И вече може да обмислиш, как по-добре да изпълниш нареждането. Мислители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  27 Фев 2024 20:53ч.

  Западът трябва да получи твърдото предупреждение, че навлизането му в руския свят завинаги ще им привлече върху челата печата на завоеватели. И, както обеща Путин в началото, не трябва да има никакви сантименти по отношение на нанасянето на тактически ядрени удари по техни присъстващи части и съединения, дръзнали да се намесят директно в конфликта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блага

  27 Фев 2024 21:23ч.

  ТЕ НЕ ГО ОБМИСЛЯТ, ВЕЧЕ СА ГО РЕШИЛИ, НО ПОНЕ НИЕ ДА СЕ ДЪРЖИМ НАСТРАНИ.Който иска да се бие, да отива на фронта, аз не искам! Ще видите как след месец-два ще запъплят към Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  28 Фев 2024 9:35ч.

  Ами Немат си нашите марионетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи