Чайковски и Брамс под палката на Саша Гьотцел на 6 март

Чайковски и Брамс под палката на Саша Гьотцел на 6 март

Австрийската цигуларка Лидия Байч е специалният гост на концерта

 

Една от най-виртуозните австрийски цигуларки от младото поколение - Лидия Байч и главният гост-диригент на Софийската филхармония маестро Саша Гьотцел са звездите на концерта на националния оркестър на 6 март.

 

Програмата отдава почит на двама велики композитори - съперници приживе, останали завинаги в сърцата на публиката - Чайковски и Брамс.


Австрийската цигуларка с руски корени излиза на сцената на зала "България", за да представи Концерт за цигулка и оркестър на руския титан.

 

Творбата, която и до днес е една от най-любимите на публиката, е и задължителна за изпълнение на Международния конкурс, носещ името на композитора.

 

 

Любимецът на родната публика маестро Гьотцел ще представи във втората част на концерта своята интерпретация на Първата симфония на Брамс.

 

 

Лидия Байч - австрийката, която е родена в Санкт Петербург, получава първия си урок по цигулка от дядо си, когато е само на четири години. Когато е на осем, тя печели първото си международно състезание, последвано от още много първи награди. На шестнадесетгодишна възраст нейното изключително музикално представяне ѝ печели първото място на Гран при на Евровизия през 1998 г. и титлата „Европейски музикант на годината“.

 

Лидия Байч свири във водещите световни концертни зали. Концертните турнета я отвеждат в Япония, Китай, Русия, САЩ, Корея, Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Великобритания, където свири под ръководството на световно известни диригенти с най-добрите световни оркестри, напр. Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург, Токийската филхармония, Малайзийската филхармония, Берлинският симфоничен оркестър, Виенският симфоничен оркестър и др.

 

Тя свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „ex Guilet” от 1732 г., предоставена ѝ с любезното съдействие на Австрийската национална банка.

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.