Чавушоглу: Турция никога не иска разрешение, за да се намеси в Сирия

Чавушоглу: Турция никога не иска разрешение, за да се намеси в Сирия

Турция "никога не иска разрешение“ от никого, преди да започне военна операция в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП. "Може да разменяме идеи, но никога не сме искали и никога няма да искаме разрешение за нашите военни операции срещу тероризма“, заяви той и отново предупреди, че "това може да се случи внезапно една нощ“.

По време на тристранната среща на върха с Иран и Русия във вторник в Техеран турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заплашва с турска военна операция в Сирия от май, каза, че разчита на "подкрепата на Русия и Иран в борбата срещу тероризма". Двамата му колеги обаче ясно предупредиха срещу всяка операция в Североизточна Сирия, която би била пагубна за региона.

От 2016 г. Турция предприе три големи военни операции в Сирия, насочени към кюрдски милиции и организации, и офанзива в началото на 2020 г. срещу силите на сирийския режим.

Част от Северна Сирия се контролира от Силите за защита на народа, които Анкара смята за разклонение на Кюрдската работническа партия (PKK),  определена като терористична организация от Турция, както и от Съединените щати и Европейския съюз.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • В интерес на всички е

    21 Юли 2022 12:06ч.

    Затова никой не се противопоставя на Турция. Турците воюват против кюрдите в Сирия, а кюрдите ги подкрепя САЩ. Всички играчи в този район искат САЩ да се изнесат напълно от Сирия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 42 милиона кюрди на териториите на 3 държави...

    21 Юли 2022 13:13ч.

    всичките до един все терористи... А сащ-исаните си окупираха нефтените полета в югоизточната част на Сирия, построиха си военни бази да им пазят добивите, и си папкат кротко... И*раел си ползват Голанските възвишения и източна Сирия, бомбардират когато им хрумне, Тюркюйе-то от североизток... И за сирийците остана само пустинята. ООН е велика организация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дубайка

    21 Юли 2022 14:00ч.

    Интересно е къде е мястото на Руската империя в сирийската схема. Дали ще се сбъдне пророчеството за Сирия ? Ясен знак за наближаващия апокалипсис е пресъхването на Ефрат. Тюркието също има участие в тази схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Юли 2022 14:23ч.

    кюрдите не са терористи турция е терорист гони хората от родните им места с танкове махаите се от сирия и ирак и оставете народите да живеят в мир и добросъседство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи