Чавушоглу: САЩ тормозят Саудитска Арабия заради намаления добив на петрол

Чавушоглу: САЩ тормозят Саудитска Арабия заради намаления добив на петрол

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Tурският външен министър порица критиките на САЩ към Саудитска Арабия във връзка с решението на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол, предаде Анадолската агенция.

На пресконференция в южния окръг Мерсин външният министър Мевлют Чавушоглу застана зад Рияд по този въпрос, определяйки като "тормоз" американските критики, предаде БТА.

"Виждаме, че една страна (САЩ) заплашва Саудитска Арабия, а този тормоз не е правилен", каза той.

Санкциите трябва да бъдат отменени, ако светът иска цените на петрола да се понижат, заяви още турският първи дипломат, като добави, че въпросът не може да бъде решен чрез "заплашване на една страна (Саудитска Арабия)".

"Целият свят се нуждае от петрола и природния газ на Венецуела. Има ембарго и върху иранския петрол... Ако искате цените на петрола да се понижат, вдигнете санкциите", призова той.

На 5 октомври Саудитска Арабия, която председателства картела ОПЕК+, гласува в подкрепа на намаляването на добива на петрол с около 2 млн. барела на ден. Белият дом започна война на думи със Саудитска Арабия, обвинявайки Рияд, че е принудил някои други страни да подкрепят този ход. Според САЩ намаляването на добива ще увеличи чуждестранните приходи на Русия. Те изказаха предположението, че то е проектирано за политически цели от Саудитска Арабия.

ОПЕК+ включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Печален ще бъде краят на хегемона

    21 Окт 2022 14:52ч.

    Сам срещу всички, ще бъде смазан и историята му пренаписана. Потомците ще знаят само, че са горели деца в жертва на противните си богове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 15:25ч.

    Има индикации, че поради някакви причини щас са решили да направят мюсюлманите в света свои врагове! Не се сещам за причините, но да напомним, че става дума за около 20 % от световното население! Изповядваният сунитски ислям в Тур и в СА не трябва да заблуждава. Двете страни са заклети съперници за водеща роля в техния свят. Обединяването им е новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    21 Окт 2022 15:26ч.

    Краварите що не си карат електрическите боклуци на мъск,за кво им е петрол???/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петрол= контрол

    21 Окт 2022 15:32ч.

    та затова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    21 Окт 2022 15:36ч.

    "Хегемон"!? 330 милиона срещу останалите 20 пъти повече население! Реално, много пъти по-малко,финансовата върхушка срещу останалия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    21 Окт 2022 15:43ч.

    "Хегемонът" трябва да се остави гол, бос, гладен , та дано му дойде нещо полезно в празната кратуна и да вдене, че подтискането, възпирането на човешкия прогрес, не е никаква конкуренция, а израз на импотентност и злоба. Светът от огън се е родил , но дано не умре от англо-американската глупост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    21 Окт 2022 16:34ч.

    Когато му дойде времето, ще жертват и САЩ. Първо разкъсаха и разграбиха Османската империя, после Руската империя, после Германия. САЩ е само средството за постигане на глобалното господство, нищо повече. Към Украйна обаче имат сантимент, дедите им са там живели векове, малко да се поизтрепят още славяни и ще я колонизират, че с палестинците и с жегата не се свиква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи