Чавушоглу: САЩ поискаха да изпратим ракетни комплекси С-400 на Украйна. Отказахме

Чавушоглу: САЩ поискаха да изпратим ракетни комплекси С-400 на Украйна. Отказахме

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за телевизионния канал Habertürk, че Съединените американски щати са поискали от Анкара да изпрати своите зенитно-ракетни системи С-400 в Украйна, но Турция е отказала, съобщава Анадолската агенция.

САЩ са предложили на Турция да предостави контрола върху системата на САЩ или друга държава, включително Украйна, в опита си да се конфронтира с Русия, е заявил Мевлют Чавушоглу. 

"САЩ ни помолиха да изпратим С-400 в Украйна и ние казахме "не", е заявил той, обяснявайки, че тези предложения са неприемливи, тъй като имат за цел да накърнят турския суверенитет, съобщава "Фокус".

Турски официални лица многократно са заявявали, че страната е закупила С-400 като въпрос на националната сигурност и никоя друга страна няма право да се намесва в това, съобщават от агенцията.

През 2017 г. страната е опитвала да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ, но опитите са се оказали напразни. Тогава Турция е подписала договор с Русия за придобиване на най-съвременната система С-400. 

Запитан за връщане към програмата F-35, Чавушоглу заяви, че Анкара не иска да се върне към програмата, а по-скоро иска обратно от Вашингтон парите, които е платила за изтребители, преди да бъде изключена от програмата, докато въпросните самолети никога не са били доставени.

Турция сега "произвежда наши собствени национални бойни самолети", обясни той, добавяйки, че Турция също иска да подобри връзките със САЩ и че са създадени необходимите механизми за тази цел.

"Но Tурция също иска да закупи самолети F-16 и комплекти за модернизация от САЩ", е добавил министърът, като е споменал, че искането не се движи толкова бързо във Вашингтон, колкото би трябвало. 


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Тя си е е*ала майката

    07 Май 2023 19:05ч.

    Какви такива нелоялни членове на НАТО сте?! Резил! Ние и С500 бихме изпратили. Даже сме готови да снемем дивизиона от АЕЦ-а. Щото сме изпечени ибрици. Майната му на ЕС, пардон БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    07 Май 2023 19:11ч.

    Ф35 - крив макарон, пари обратно - гаранция Франция, ами ние? 8 милиарда за децата ни... духай дуду..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    07 Май 2023 19:43ч.

    Шегата настрана, това е искане е мега нагло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ашколсун

    07 Май 2023 19:44ч.

    Големи наглеци тия хамериканци! Искат да гласят Дявола във въздуха, но не им се получава. В Турция няма гъзолизци. Турците са сериозни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    07 Май 2023 20:20ч.

    Разбрахте ли че във пловдивската дискотека полицаите са събличали Чисто Голи момичетата ? После са ги снимали. Братовчед ми е полицай. Изпрати ми снимките. Хубави момичета. Да са живи и здрави !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Аналенов - Проктолог

    07 Май 2023 21:23ч.

    Имали съблечени голи момци? Ако имаш снимки, изпрати ми ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Д Чолаков

    07 Май 2023 22:41ч.

    Ун-фер-рихт дайне Гезихт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    08 Май 2023 10:39ч.

    С-400 в Украйна "САЩ са предложили на Турция да предостави контрола върху системата на САЩ или друга държава, включително Украйна, в опита си да се конфронтира с Русия, " Даааа... Турция иска да закуп система ПРО от САЩ. САЩ отказват. Турция купува от Русия. Две години след това САЩ искат Турция да им даде руската ПРО, за да я дадат на Украйна. За да може Украйна да победи Русия с руска ситема . Само аз ли виждам някаква абсурдност в тази ситуация или САЩ наистина се управляват от кръгли, завършени дебили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    08 Май 2023 13:11ч.

    Ясно какви собствени самолети произвеждат, щом искат да купят Ф16. Колкото руснаците произвеждат автомобили хаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи