Чарлз Трети с първа реч пред английскаия парламент (виедо, снимки)

Чарлз Трети с първа реч пред английскаия парламент (виедо, снимки)

Последвайте” Гласове" в Телеграм

Кралят на Великобритания Чарлз Трети говори за първи път в британския парламент в качеството си на монарх, като благодари за съболезнованията по повод кончината на майка му - кралица Елизабет Втора и направи препратка към Шекспир и "Хенри VIII", където Елизабет Първа е описана като "образец за всички живи принцове".

"Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо", каза 73-годишният Чарлз в кратката реч в парламента, като подчерта: "Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация", каза той.

Речта му бе последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство.

 

След церемонията крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила напуснаха Уестминстър Хол, за да отлетят за Единбург, където кралят ще придружи ковчега на покойната кралица от двореца Холирудхаус до катедралата "Сейнт Джайлс".

 

Церемонията в Уестминстър Хол

В Единбург британският крал ще се срещне с първия министър на Шотландия Никола Стърджън, преди да посети шотландския парламент, за да му бъдат изказани съболезнования.

Чарлз Трети ще участва и в церемонията по връчването на ключовете на града в двореца Холирудхаус.

 

След това той и други членове на кралското семейство ще вървят зад ковчега на кралица Елизабет Втора, който ще бъде пренесен по Кралската миля до катедралата "Сейнт Джайлс", където ще бъде отслужена служба, посветена на живота на кралицата и нейната връзка с Шотландия.

 

Тленните останки на Елизабет Втора ще останат в катедралата "Сейнт Джайлс" в продължение на 24 часа, като гражданите ще могат да отдадат почитта си.

По-късно през деня в шотландския парламент ще бъде прочетено съболезнователно писмо, на което ще присъства кралят.

За вечерта е предвидено Чарлз Трети и другите деца на кралицата да присъстват на бдение край ковчега в катедралата "Сейнт Джайлс".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Уилт

    12 Sep 2022 18:23ч.

    Принцеса Диана сложи арабски рога на английския рогоносец и я убиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    13 Sep 2022 9:32ч.

    Предвид въглеродния отпечатък, който оставят кравите върху вселената, крал Чарлз-III е решил да реорганизира гвардията си от yeomen (чичковците в червени рокли на жълти ивици, черни шапки и копия, приличащи на вале-спатия). Отсега нататък те няма да бъдат beefeaters (ядачи на говеждо), а wormeaters (ядачи на червеи).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи