CBS забрани употребата на думата "транссексуален" в репортажите за стрелеца от Нашвил

CBS забрани употребата на думата "транссексуален" в репортажите за стрелеца от Нашвил

Автор: Александра Стейград, nypost.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководството на CBS News е забранило на служителите си да използват думата "транссексуален" при отразяването на стрелеца от Нашвил, въпреки че полицията заяви, че Одри Хейл е била точно такава и го посочи като ключов момент в случая, научи The Post.

"Половата идентичност на стрелеца не е потвърдена от CBS News", настояват ръководителите на мрежата в служебна бележка от вторник, получена от The Post. "В този смисъл трябва да избягваме каквото и да е споменаване на тази информация, тъй като тя няма никакво известно значение за престъплението. Ако това се промени, можем и ще го преразгледаме."

Според източници, близки до мрежата "Тифани", директивата на CBS News е била предадена на редакционен разговор във вторник сутринта от Ингрид Чиприан-Матюс, изпълнителен вицепрезидент в новинарската дирекция и Клаудия Милн, старши вицепрезидент по стандартите и практиките.

"Точно сега ние съветваме да се каже: Полицията идентифицира заподозрения като 28-годишния АУДРИ ХЕЙЛ, когото [sic] застреля и уби на мястото на инцидента", се казва в бележката от вторник. "И продължете да се фокусирате върху други важни точки от разследването, общността и решенията."

Одри Хейл 

Източници твърдят, че Чиприан-Матюс и Милн са прекарали 15 минути в телефонния разговор във вторник в обсъждане на директивата, което озадачило много журналисти, като се има предвид, че началникът на полицията в Нешвил Джон Дрейк заяви, че Хейл е транссексуална и че нейната самоличност може да има отношение към мотива.

"Това е абсурдно, защото полицията идентифицира Хейл като транссексуална", заяви вътрешен човек от CBS. "Ако полицаите не бяха обърнали внимание на това, може би можеше да се избегне, но укриването на информация не е журналистика".

Оттогава решението е отразено в репортажите на мрежата. Часове след стрелбата в понеделник сутринта кореспондентката Джанет Шамлиан съобщи в предаването "CBS Evening News with Norah O'Donnell", че Хейл "се идентифицира като транссексуален".

След обаждането на CBS във вторник обаче споменаването на половата идентичност на Хейл бе прекратено.

Предаването на Нора О'Донъл "CBS Evening News" спря да споменава транссексуалната идентичност на Хейл след като изпълнителните директори на CBS News взеха решение за цялата мрежа.

"Изчакваме да видим манифеста [написан от Хейл] и всякакви подробности за мотива", заяви говорител на CBS пред The Post. "Както казваме в нашите указания, след това ще преразгледаме и ще ревизираме репортажите си."

Говорителката на CBS отказа да коментира повече.

Според източник, който е присъствал на разговора, дискусията с изпълнителните директори на CBS News във вторник е оставила около 150 служители на новинарската мрежа зашеметени и в неловко мълчание. 

Източникът отбеляза, че двамата изпълнителни директори на CBS News изглежда са се "усукали на възел", цензурирайки репортажите заради собствените си "либерални пристрастия", което в крайна сметка е "лоша услуга" за аудиторията на мрежата.

Изпълнителните директори на CBS News Ингрид Чиприан-Матюс (горе) и Клаудия Милн инструктирали служителите да избягват да съобщават за транссексуалната идентичност на Хейл

"Трябва да се разгледат всички факти по случая", заяви гневен източник от CBS пред The Post. "Всеки трябва да се вложи в разбирането на случилото се. Не знам как ще го направите, без да разберете целия обхват на ситуацията".

Конкурентите, включително NBC News, ABC News, CNN и New York Times, съобщиха, че според полицията Хейл е транссексуален и използва местоименията той/тя и името Ейдън.

Във вторник водещият на NBC News Лестър Холт интервюира Дрейк, началника на полицията в Нашвил, като отбеляза, че полицията е казала, че Хейл "се е идентифицирал като транс", и попита: "Вярвате ли, че има връзка с това?"

Дрейк, който по-рано през деня беше казал на репортерите, че Хейл "наистина се идентифицира като транссексуален", отговори, че "все още сме в начален етап на разследване на всичко това и дали то действително е изиграло роля в този инцидент".

Клаудия Милн от CBS News е казала на един от служителите, че мрежата ще оценява фактите за самоличността на Хейл за всеки отделен случай

Въпреки това източниците ни твърдят, че изпълнителните директори на CBS отказват да съобщават за този аспект от разследването на стрелбата, при която се твърди, че Хейл е убил три деца и трима възрастни. 

"Съобщаваме ли на нашите читатели и зрители, че не могат да се справят с основните факти по случая?", добави източникът. 

Когато в сряда CBS съобщи за спирането на акаунта на представителката на Народното събрание Марджъри Тейлър Грийн в Twitter заради публикация за "отмъщение", тя само спомена за лечението на Хейл от "емоционално разстройство", позовавайки се на информация, която е била публикувана ден по-рано.

Снимка от видеозапис от охранителна камера, предоставен от полицейското управление на Нешвил, показва заподозряната в масова стрелба АУДРИ ЕЛИЗАБЕТ ХЕЙЛ, 28-годишна, бивша ученичка в училище "Ковенант", която извършва стрелба в училището "Ковенант" на 27 март 2023 г. (Снимка: © Полицейското управление на Метро Нешвил чрез ZUMA Press Wire)

По време на разговора във вторник един от служителите попита как да се справи с въпроса за транссексуалните по време на процеса на събиране на новини, ако репортерите интервюират приятели и роднини на Хейл и темата бъде повдигната. 

Милн каза, че всяка ситуация ще трябва да се оценява индивидуално, което според един от вътрешните служители звучи така, сякаш тези подробности ще бъдат "елиминирани" от доклада.
 

Източник: nypost.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Михаил Михайлов Константинов

    02 Апр 2023 19:38ч.

    Свобода на словото по джендърски! Тия верно са за закриване. Което и наблюдаваме в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CBS забрани употребата на думата "транссексуален" в репортажите за стрелеца от Нашвил

    03 Апр 2023 7:41ч.

    Педерастия до шия, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Апр 2023 20:03ч.

    т. нар. „Запад“ изненадващо бързо се превърна във фашистка диктатура – и може да говори колкото си иска за "демокрация", но хората вече усещат, че това са просто лъжи... настъпи времето, когато този свят вече наистина се нуждае от връщане към нормалните човешки правила, създадени в продължение на хилядолетия чрез болезнени опити да се начертае границата между доброто и злото, като изрично се посочи и заклейми абсолютното зло. и от древни времена тази мисия е била поверена от Бог на Русия/ Православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво твърди Платон?

    02 Апр 2023 20:12ч.

    "Демокрацията винаги води до тирания". Платон, "Държавата", Книга VІІІ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Апр 2023 21:19ч.

    Целият запис го има качен в тубата, в полицейския канал. Първо дават водея от камерите в у-щето, после предават боди-камерите на 2-ма от полицаите. Думнаха я/го като заек с картечници и й замазаха лицето. Мисля, че я притиснаха в църковната зала на у-щето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    03 Апр 2023 4:00ч.

    Изваретонстта като социално приемана може да се наложи само с репресии и диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    03 Апр 2023 13:20ч.

    Така е в "напредналите и демократични" държави, където извращенството е вече на власт. Но все пак какви демократични са забраните а? Найс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    03 Апр 2023 16:04ч.

    До това води безконтролното инжектиране с тестостерон на всякакви откачалки - брутална, необоснована агресия, която избива нанякъде, в случая срещу три 9-годишни деца и трима учители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи