Бюджетът на София бе приет

Бюджетът на София бе приет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След повече от четири часа дебати, бюджетът на София бе приет, съобщи БНР. Това стана с гласовете на 33 от всичките 61 общински съветници. 18 от съветниците бяха "против", а трима гласуваха с "въздържал се".

Разчетите на най-голямата българска община получиха "за" не само от общинарите от ГЕРБ - най-голямата група в СОС. Общинските съветници от “Патриоти за София” също гласуваха “за”, както и един от съветниците от ДБ - Пеньо Пенев. Останалите общинари от ДБ бяха против, както и "Спаси София". От групата на БСП също бяха “против”.

Успяхме да обезпечим издръжката на новите места в детските градини, подчерта Георги Георгиев, председател на СОС.

Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета на София за 2023 г., каза след гласуването кметът на София Йорданка Фандъкова.

Финансовата рамка е в размер на 2,55 млрд. лв., с близо 30 млн. лв. повече от 2022 година. "Първият бюджет, който подготвих като кмет през 2010 г., беше за 1 200 000 000 лева. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В бюджета с 9,5 млн. лв. се завишава приходната част и с 13,3 млн. лв. разходната част. Средствата за инвестиции са малко над 670 млн. лв., като от тях 323 млн. лв. или около 48 %, са от собствените приходи на общината. Около 44 %, или 295, 6 млн. лв. са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София, каза столичният кмет.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова представи Бюджет 2023 последва и дебат между общинските съветници. Пеню Пенев от ДБ каза, че ще гласува отговорно и ще подкрепи бюджета. Впоследствие при гласуването той беше единственият общински съветник от ДБ, които подкрепи бюджета. С изключение на Пенев, останалите общински съветници на Демократична България, както и на Спаси София не подкрепиха предложения бюджет за Столична община.

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в Манастирски ливади. Освен това са заделени солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър София. На последно място, но не и по важност в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Източници: БНР, epicenter.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Мери

    14 Sep 2023 18:36ч.

    Тя била подготвила бюджета през 2010 година!!! Думи нямам. София за 12 години заприлича на кочина, пълна разруха. Ако вървиш по "Солунска" бързо и не си гледаш в краката, си загубен! Преди чужденците харесваха София, особено центъра и Докторския паметник, ул. "Велико Търново" и пр., също и това, че има зеленина и по другите квартали. Сега иди и виж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пий си лекарствата

    14 Sep 2023 23:14ч.

    и не пиши глупости вследствие шизофрения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    14 Sep 2023 18:51ч.

    Коя е тази готина мадама на снимката ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2023 19:32ч.

    Не бих я нарекъл "мадама", тъй като това май е зам.-председателя на СОС Ваня Тагарева: https://stolica.bg/mestna-politika/obshtinski-savetnitsi-i-raionen-kmet-ot-sofiya-vnesoha-v-ms-4000-podpisa-za-metroto-i-vik-video

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    15 Sep 2023 0:52ч.

    Браво! Хубаво момиче , да е жива и здрава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи