Бундестагът прие резолюция, с която признава македонската култура, идентичност и език

Бундестагът прие резолюция, с която признава македонската култура, идентичност и език

Германският парламент прие снощи резолюция в подкрепа на европейския път на Република Северна Македония, в която признава македонската култура, идентичност и език, съобщават ДПА и вестник "Ханделсблат". В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Република Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия.

Република Северна Македония е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи.

За резолюцията гласуваха трите управляващи партии - Германската социалдемократическа партия, партията „Съюз 90/Зелени” и Свободната демократическа партия. Опозиционните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз бяха против, тъй като управляващото мнозинство отделя Република Северна Македония от оставалите страни в региона на Западните Балкани.

Резолюцията, приета от германския Бундестаг, е не само символичен израз на подкрепата, която имаме от Германия, а и изпраща силно послание за това, че пътят, по който вървим, е правилен, и за уважението към нас като нация с цялата си уникалност, нация която направи много досега за европейските ценности, се казва в съобщение на управляващата в Република Северна Македония партия СДСМ, цитирано от македонските медии.

Република Северна Македония отново получи силна подкрепа в Европейския съюз, а македонският народ - още едно потвърждение за македонския език, култура и уникалност, се посочва в съобщението.

Изразяваме голямата си благодарност към Германия, нашия най-голям европейски съюзник, за силната подкрепа за европейската ни интеграция и утвърждаването на македонския език, македонската идентичност и уникалност. Никога досега Македония не е имала толкова много съюзници, толкова много партньори, които ни помагат да постигнем стратегическите си цели, изтъква СДСМ.

Управляващата партия призова Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ да продължат диалога, да сформират собствен екип и да приемат промените в конституцията възможно най-скоро.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Имаме списък от 170 имена, гласували за френската любов на Макрон

    16 Юни 2023 15:41ч.

    Свирката, дето тези 170 предятери извъртяха на европедерастията може да бъде измита само по един начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ибреее

    16 Юни 2023 16:36ч.

    Държавите в Европа се ръководят от хора като нашите кирилпетковци, всички зависими от сорос и неговите нпо-та. Каквото им наредят това и вършат без да мислят за народа от който произлизат и ръководят. Сигурен съм, че това няма да трае дълго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От доста време имам гениална идея

    16 Юни 2023 15:51ч.

    Нека да подкрепим “уникалната” нация да влезе в ЕС ! Обаче с едно ново и единствено условие, да заеме нашето място ! А нас да ни пуснат - BULEXIT

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

    16 Юни 2023 16:00ч.

    Аз мисля, че те знаят, че ние ще излезем. Мисля, че статистиките колко са за ЕС в България са силно завишени и те знаят реалните числа. За това бързат да приемат Македония. За да ни сервират тук на Балканите една втора Украйна по изпитаната вече рецепта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приличаме малко на Русия,

    16 Юни 2023 16:39ч.

    но само малко. Единствено в това, че имаме проблем със сегашната ни територия и друга не ни трябва, но другата територия бива подкокоросвана да ни създава проблеми. Разликите, обаче, са много. Русия е суверенна държава, а ние - не. Русия сама определя политиките си и се справя с проблемите си, а ние - не. Русия не е член на НАТО, а ние - да. Русия има собствена, много добре въоръжена и обучена армия, а ние - не. Русия постигна огромни успехи в селското стопанство, а ние - не. В Русия и Беларус храната е истинска и има вкус, а у нас - не. Русия възражда различни производства в промишлеността, а ние - не. В Русия и Беларус има истинско, достъпно за всички здравеопазване и образование, а у нас - не. В Русия и Беларус, като у нас, има малцинство от про-западно ориентирани продажници, но властта вече ги изтика на заден план. У нас - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекрасно казано!

    16 Юни 2023 18:31ч.

    Поздравления

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5555

    16 Юни 2023 18:41ч.

    Браво за коментара!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    16 Юни 2023 15:56ч.

    Смешници, лъжата никога няма да стане истина. Дори да е наложена със сила пак е лъжа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    16 Юни 2023 16:01ч.

    За пореден път доказаха, че им дреме за нас. Това се надявам да отрезви онези, които изпадат в екстаз от това че два пъти сме им били "съюзници". И,че всичко хубаво идва с издигната дясна ръка под ъгъл 45 градуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любовта ни и силната, кръвна връзка с Россията е

    16 Юни 2023 16:01ч.

    главната причина, поради която България никога не е подкреяпна за нищо от запада и европейските му "структури", и перманентно заставяна да бъде в положението "виновен и наказан за всичко, каквото ни хрумне".Така да бъде. Нашето място е при Святата, Православна Россия. При правдата и светлината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • резолюция, с която признава македонската култура, идентичност и език

    16 Юни 2023 16:08ч.

    Да вземат да приемат и резолюция, призоваваща за отмяна на гравитацията. Идиоти. А тия от БТА що са се срамували да кажат как са гласували от АФД? Колкото до ГСДП, как коментира това гласуване един от най-пресните ѝ членове Петър Витанов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Юни 2023 16:12ч.

    Рyмъния (Романия, Римляния) съществува от около 180 г. насам, след като (също като македонците) някакви празни глави там решават да се самообявят за наследници на Римската империя. Преди това там се е говорело на български език, и само до преди около 50 г. в "римския" език 75% от думите бяха български... а в румънският химн се пее за император Траян и римската кръв, но не и за даките…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбирам защо много хора в България не са доволни, че македонците не искат да се наричат българи?

    16 Юни 2023 16:24ч.

    Над ДВА милиона българи напуснаха България. В чужбина те вземат чуждо гражданство и на практика ОТКАЗВАТ да са българи. Децата им вече не са българи и изобщо не посещават България. След две поколения НЯМА да имат нещо общо с България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 13:24 ч. - наистина нищо "не разбираш"!

    16 Юни 2023 16:51ч.

    Българите винаги ще бъдат българи и никога няма да се откажат от България! Ти не си българин и се опитваш да мърсуваш върху националната ни идентичност. .... Но да знаеш ........ За разлика от някои други народи НЯМА - френски българи, грузински българи, английски българи, испански българи, турски българи, македонски българи, американски българи .... защото БЪЛГАРИТЕ са винаги и навсякъде само БЪЛГАРИ! И сме най-стария народ на Планетата! Имаме единствени в света Нестинарски танц, танцуване върху огън жарава, знаеш ли защо, пишещият в 13:24 ч., ами защото сме населили Планетата преди още да е била напълно изстинала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    16 Юни 2023 17:53ч.

    "НЯМА - френски българи, грузински българи, английски българи, испански българи, турски българи, македонски българи, американски българи" -- глупости на търкалета. няма точно по обратната причина - те, в масата си, вече са станали по-големи католици от оня в рим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че разбирам много повече от теб

    16 Юни 2023 17:58ч.

    Още по комунистическо време напуснах България. След промените МНОГО българи надойдоха. Виждам какво става. Много си смениха имената за да не се различават от английските имена. Децата им или изобщо не говорят български или така, че ще ти е трудно да ги разбереш. Децата им не посещават България, много по-възрастни също се отказаха да я посещават. Аз също се отказах. И за сведение, българин съм. Недей само да се надъхваш. Информирай се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми, като си се отказал да бъдеш българин

    16 Юни 2023 18:33ч.

    що щеш по местните форуми.. Коментирай си в английските , да речем, парадокса, пакистанец да иска от индус независимост на Шотландия от Англия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @16 Юни 2023 15:33ч.

    16 Юни 2023 19:00ч.

    Поздравления за отговора! Аман от бивши българи от Западен Пакистан да си избиват мигрантските комплекси тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • символичен израз на подкрепа

    16 Юни 2023 16:35ч.

    за език произведен през май 1945. През май 1945 година завършват езиковите комисии на АСНОМ, на които е изобретен и стандартизиран македонския литературен език, посредством въвеждането на македонска азбука и македонски правопис. А преди май 1945 тази уникална македонска култура на какъв език се е "изразявала"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХАХАХХА

    16 Юни 2023 16:48ч.

    Ебати идиотите. Ако искат да признаят и марсианската идентичност. Това не значи, че Гоце, Даме и т.н. не са българи. Явно северномакедонците са едно диво племе и се нуждае от потупване по рамото. А България е пълноправен член на ЕС, а не васал на Германия. И ще налалга вето колкото пъти иска. Точка по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    16 Юни 2023 16:50ч.

    Време е българското НС да приема резолюция с която признава баварските, саксонските, тюрингските, померанските и т.н. езици, идентичности и култури и да призове германското правителство да спре с непрекъснатото репресиране на тяхното нормално и свободно развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сопа, де. Демократична еврогьостерица.

    16 Юни 2023 16:55ч.

    Нямаме силица за подобни мераци. Сал' едно трепкаво проблехване ни остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами каквото искаха - получиха - важното е че се наричат НЕ македонци, а Северомакедонци! Кои са прецаканите, ами те сами се самопрецакаха?!

    16 Юни 2023 16:57ч.

    И езикът и азбуката им са съчинени и имаме перфектни архиви документи за това. Ма нека с радват ... временно е! И измислена неизмислена в духовната сфера държава, територията им трябва на съюзниците. Там в момента са копнати над 140 рудника с какви ли не подземни богатства неслучайно се шегуваме, че там в съседната ни бивша БЮРМ при сегашните северомакедонци - са Рудниците на цар Соломон - от злато до безценните редки метали! Обаче нито един не е на народа, всички са дадени на чужди далечни концесии и т.н. радости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е - на регистрационните табели

    16 Юни 2023 17:01ч.

    на автомобилите им пише NMK. Самопрецакаха се, ама нека се радват, временно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германския потомък Симеон Сакскобурготски днес 16 юни има рожден ден!

    16 Юни 2023 17:06ч.

    Каквото направи баща му цар Борис Трети и дядо му Фердинанд за тази географска територия Македония никой друг не можа. Депортирани били 11 000 към концлагери, от потомците на Германия, не на български родове. И всички други "вреди", в които ни обвинява пропадагандата не са на българските потомци, а на немските потомци. Германия била признала днес ... идентичност. Ми браво тя историята си прави чат - пат шегички, скъпоструващи за едни и нищонеструващи за други. мдааа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашето НС

    16 Юни 2023 17:19ч.

    незабавно да признае австрийския език за автентичен..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Витанов е член на немската социалдемократическа партия - защо не им е обяснил, че в РСМ пребиват българите и фалшифицират историята?

    16 Юни 2023 18:04ч.

    Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз и Андрей Ковачев са по-прави в този случай. Германия трябва да мълчи с наведена глава заради втората световна война, вместо да се опитва да ни командва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тато ви Яшар

    16 Юни 2023 18:29ч.

    А резолюция за признаване на "българската" култура, идентичност и език НЯМА и НЯМА ДА ИМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • продажници

    16 Юни 2023 18:40ч.

    Македонска култура, език и история НЯМА. Те са български. Поне до 1919 г. След това създават изкуствената държава с изкуствен език /чист български с няколко правописни грешки/, ограбват част от българската история и култура и се и пишат за своя. Затова решението на Германските нацита е директен удар срещу суверенитета на България. Само че нашите продажни евроатлантически подлоги си мълчат и не смеят да кажат нищо. Защо не са привикали германския посланик и поне протестна нота да му връчат? Вече веднъж 170 национални предатели ни предадоха интересите под диктовката на Макрон, сега ще повторят упражнението под диктовката на Германия. А после питат защо българите мразели ЕС. Ами затова го мразят. Затова. Не защо обичат Путин или Русия, а защото ЕС ни направи най-незначителните миши и роби в света и се гаври с нас така, както турчин не се е гаврил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    16 Юни 2023 18:47ч.

    А ние приемаме резолюция, с която признаваме правото на Франция да анексира ОТНОВО Елзас и Лотарингия! Тази прекрасна немска провинция, която ВСЪЩНОСТ е френска! "Македонският език и култура" са диалектна форма на БЪЛГАРСКИЯТ книжовен език и култура! И въобще- швабите що не си го начукат, а!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с тия нацистки номера

    16 Юни 2023 19:13ч.

    Германците искат да си тръснат магазините в Македония. Затова всички трябва да спрем да живеем, защото не им стигат пари за втори автомобил (което не е вярно).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не става

    16 Юни 2023 19:43ч.

    Само да чуя, че баварски, прусашки и швабски езици са немски! Само някой да си позволи да каже, че австрийците говорят немски. Да не си помисля също за определени територии в Швейцария, Лихтенщайн, Белгия, Холандия, Северна Италия. По много странен начин си отреагират чувството за историческа вина и малоценност германците. "Македонците" нас наричат фашисти, защото под германски натиск и принуда над 11 хил. човека са откарани в пещите. Тези 11 хил. са били от земи, завоювани с огън и меч от същите германци и дадени за администриране на България. Днешните "македонци" са пълни идиоти, с тежка церебрална увреда и пълна амнезия, като удобно забравят за историческата истина, но се мазнят на Германия, защото някой ги е излъгал, че ще отделят от парите на герм. пенсионери за тях. Ние сме вече паднала от дървото круша. Германия гледа на нас като на вече отдавна отметната (завоювана) територия, за която не си заслужава да се полагат усилия, затова и така грозно се гаври и ни унижава. От дрегата страна - "македонците" се клатят и те трябва още известно време да бъдат лъжовно ухажвани. Самите германци са колониална и несуверенна територия и държава, но се държат с нас като боклук. Запомнете това и веднъж завинаги РАЗБЕРЕТЕ ДОКЪДЕ СА ДОКАРАНИ НЕЩАТА в този лайнян Съюз! В момента това може да ви се струва идиотска ерес, но многократно вече имаме сериозни исторически подсказки и доказателства, че трябва решително да скъсаме с тях. Нямаме никакакъв общ, културен път с тях. Чужди сме, взаимно при това! Еднопорядково явление са те с англосаксонската гнусотия. И никога не забравяйте, първо трябва сам да ес уважаваш, преди да поискаш отношение от околните. Основната вина си е у нас - изключително нискокачествен, примитивен, просташки елит - видяхте го около цирковете с БайХай - зърнари, пилещари, пътищари - идиот до идиота, обаче накрал пари и се мисли за човек! Англо саксите и германците са просто грубо и безцеремонно, едро животно, което тъпче дребните животинки във фермата. Всички други, алтернативни опции са във висша степен съмнителни също, но поне тук вече има категорични доказателства, че НЕ СТАВА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи