Бундестагът гласува за въоръжаване на Украйна

Бундестагът гласува за въоръжаване на Украйна

Германия ще изпрати тежки оръжия, за да бъде отблъсната руската агресия

Сред тежките оръжия могат да бъдат и 20 нови танка "Леопард 2", предлагани от германска оръжейна компания

Германският парламент (Бундестагът) гласува да се изпратят тежки оръжия за Украйна, с което подкрепи промяната на курса на правителството по този въпрос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Решението бе взето от 586 депутати, а 100 гласуваха против, при седем въздържали се. Управляващата коалиция бе подкрепена по този въпрос от основния опозиционен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на бившата канцлерка Ангела Меркел.  

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво нападателно оръжие на Украйна, а по-късно избягваше да изпраща тежко военно оборудване като бронирани машини.   

Под натиск както в страната, така и от съюзниците, правителството на канцлера Олаф Шолц тази седмица даде съгласие да се позволи на Украйна да закупи германски оръжия и подкрепи размяната на въоръжение със съюзници, които от своя страна изпращат тежки оръжия на Киев. 

Германия вече е изпратила на Украйна близо 2500 зенитни ракети, 900 гранатомета и милиони боеприпаси, включително ръчни гранати и мини, съобщи ДПА.  Сега Берлин планира да даде бронирани машини на Словения за заместване на танковете от съветската епоха, които страната изпраща на Украйна. Освен това Германия ще изпрати минохвъргачки директно на Киев и ще му позволи да закупи нов модел самоходни бронирани зенитни оръдия.  

Германски компании са поискали също да изпратят на Украйна 108 танка "Леопард", 100 бронирани машини "Мардер" и 100 гаубици.       

КРЕМЪЛ ЗАПЛАШВА

Доставките на оръжия за Украйна създават опасност за европейската сигурност, заяви днес Кремъл, след като британската министърка на външните работи Лиз Тръс отправи нов призив на Киев да бъдат доставяни още тежки оръжия, предаде БТА, като се позова на Франс прес. "Тази тенденция Украйна да бъде наводнявана с оръжия, и то с тежки оръжия, застрашава сигурността на континента и провокира нестабилност", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Британската външна министърка заяви вчера, че на Украйна трябва да бъдат доставяни още тежки оръжия и самолети, като подчерта, че сега е времето да бъде проявена смелост в борбата с Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари. "Тежки оръжия, танкове, самолети - трябва да се поровим в складовете си, да ускорим производството, трябва да направим това", призова Лиз Тръс.  

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  28 Апр 2022 14:35ч.

  Това трескаво колективно състояние не е ново, това са същите с инжекциите и сертификатите, все много млади и умни западни хора, попаднали обаче във властта на смартфона и загубили разсъдъка си... Как става това? Чрез контрол на съзнанието, гледаш туба на която пише "Бензин" а либераста чете "Вода"...и е са най добри намерения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наци Шмаци

  28 Апр 2022 14:46ч.

  Шолц да вади униформата на дядо си и на танка в Украина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Апр 2022 15:02ч.

  Точно Германия трябва да се въздържа поради историческа обремененост. Но явно уроците от Втората Световна са забравени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Апр 2022 15:16ч.

  Ами те живеят в новото нормално в "краят на историята" всички договори са счупени дори и тези с биологията, те са богове и те решават и винаги са прави, като ято богове, под знамето на дъгата! Кой джендер ти помни и знае ВСВ, ако го знаеха нямаше да гласуват трескаво и убедено...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Апр 2022 15:21ч.

  Обикновено женчовците са най "войнствени" пред клавиатурата, точно тези които не са служили в казарма и не са годни за военна служба, виж направи справка у нас кои са войнолюбците...А на запад е по зле, тотално обезумели, с мислене на парче и по шкафчета- розови професионалисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Апр 2022 14:37ч.

  в Рамштајн 40 военни министри решиха едонодушно, че Украјна ште бъде подпомогана с оръжија заштото това е в заштита на Европа. Руските окупатори-вън от Европа! Но Дачков много се е снишил и не е видјал новината

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Апр 2022 14:50ч.

  Както и да го смяташ Китай и Русия вече са "победили", самото наличие на такива западни лидери е една малка но сигурна победа... троянски хомосапиенси, които действат подривно спрямо самите си общества,врагове с партиен билет! Знаеш ли че Урсула е била военен министър на Германия? А за липсите знаеш ли, а за семейният приятел Алберт Бурла...нищо не знаеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Апр 2022 14:56ч.

  По времето на третият райх и аз бих се полъгал по запада и Германия... Но тези модерните, мулти-култи с розовите сака, и шарени глави и знамена, единствено могат да унищожат себе си и хората които са им гостоприемници, всичките им идеи са свързани с депопулация и зелена сделка, нулев въглерод(ти от какво си направен?)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирилиза или укромакедоница

  28 Апр 2022 16:29ч.

  Сладка, къдрава офчице, я кажи на батко, ти защо си се снишил, та да не те разпознаем, че си укро-македонист. Да знаеш, че писането ти те издава - така пишат укрофашистите и "македонските" сърбомани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Апр 2022 14:37ч.

  убиици никои не говори за преговори и мир да се продава оръжие и трупат печалби воината да продължи с години това са им мечтите на убииците никаква поука от историята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  28 Апр 2022 14:51ч.

  Европейската политическа вихрушка са слуги на англосаксонците. Платени слуги. И това е обществена тайна. Това не са свободни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бундестага като е гласувал експорт на “Леопард” за Украина…

  28 Апр 2022 15:02ч.

  … Дали са се сетили да гласуват внос на бойци от съседен Елзас ? Щото като започне следващата руска атака на Райхстага , пухлестите розовогъзи изпедерастени германци ще вдигнат ръчички бързо-бързо… и пак последната капка кръв ще трябва да проливат SS елзаски фанатици ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  28 Апр 2022 15:06ч.

  Това гласуване е за собственото самоунищожение! Забравиха когато при кризата с превъоражаването в началото на 80-те години: "Doppelbeschluß"-а бе ясно, че Германия ще е бойното поле за Ядрената война! Но преформатирането на този народ и липсата на независимост и до сега, увенчават манията на англосаксите да го ликвидират окончателно! Жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  28 Апр 2022 15:26ч.

  Вместо да дават пари за утилизация, защо за не хързулнат техниката на украинците и то срещу заплащане. Нищо лично, просто бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгубеният

  28 Апр 2022 15:29ч.

  Браво, Вова, браво, Путин, браво руски момчета, браво руски орли! От есента руски газ ще тече по всички тръби на промоционална цена и отчет за всеки 1000 н.куб.м. за възстановяването на Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Апр 2022 15:39ч.

  зашто от есента, канадците решават парите от замразените руски фондове в Канада да отиватт директно за Украјна https://www.theglobeandmail.com/canada/article-canada-giving-itself-power-to-pay-out-compensation-from-sanctioned/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрънчо

  28 Апр 2022 15:43ч.

  И от всеки престъпник-окупатор ще се търси сметка. Няма къде да се скрият - от Лисабон до Владивосток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Апр 2022 15:34ч.

  по първи канал на руската ТВ пуснаха думите на англ. военен министър-съвсем нормално е за украинците да бомбардират военни обекти на руснаците на територијата на РФ(не се спомена в тази газета за запалена петролна база в Брјанск, взривен склад с боеприпаси в Белгород, разузнавателни украински безпилотници над Воронеж и Курск, които са на 200 км от Украјна). За да не се чудјат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ерманският парламент (Бундестагът) гласува да се изпратят тежки оръжия за Украйна, с което подкрепи промяната на курса на правителството по този въпрос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

  28 Апр 2022 15:54ч.

  Да "изпрати" или да продаде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германецът е пфенигаджия

  28 Апр 2022 16:36ч.

  Герм. ще продават, а ние ще подаряваме директно. Има една особеност, герм. ще пишат експортни фактури, от които ще се вижда, че цената се дължи. Така еснафският бюргерски дух ще е сравнително спокоен. Всички много добре знаят, че У никога няма да плати, те в мир не можеха да си платят газа на преф. цени. Един ден ще отпишат дълговете, ако въобще има ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тия танкове

  28 Апр 2022 15:59ч.

  с какво ще ги транспортират и най-вече до къде.. Танкове дават, обаче боеприпаси не.. само генерират дълг за Украйна..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старшина

  28 Апр 2022 16:08ч.

  Боеприпасите са стандартни. Не бери грижа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно си старшина

  28 Апр 2022 16:10ч.

  Машините "Мардер" на германския производител на оръжие Rheinmetall, използват боеприпаси, произведени в Швейцария. Берн обаче ограничава реекспорта на такива военни материали в зоните на конфликт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  28 Апр 2022 16:03ч.

  И германците влязоха във войната. Кво ли ще стане, когато влезе и Китай?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай, ако влиза във войната

  28 Апр 2022 16:05ч.

  ще отвори нов фронт.. Тихоокеанския..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  28 Апр 2022 16:12ч.

  Ако нашият парламент гласува "за" предоставяне на оръжие на Украйна, фактически е гласувал обявяване на война на Русия. Така действаме не като членове на ЕС, както дрънка премиерът, а като коалиция НАТО във войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спирай дрелката!

  28 Апр 2022 16:49ч.

  По-малко кока слагайте в кока-колата и даже изобщо не я пийте, защото резултатът е такъв. Безумието е пълно. Ще се наложи едно показно, за да си припомнят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Апр 2022 17:10ч.

  Позицията на Германия май изненада Путин. Индустрията и е доста по-мощна от руската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Житейски драми

  28 Апр 2022 17:51ч.

  Не представяй желаното за действително! Така най-много да се превърнеш в един дълбоко драматичен герой! Тези, на които се кланяш, са подготвили един бъдещ свят, в който няма да има място за теб и децата ти (за мен също), така че обърканият и заблуданият си ти! В по-голяма степен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Апр 2022 17:54ч.

  От доста години живеем в този свят. Не мисля, че е толкова зле. Наистина има хора на които им е трудно, но повечето от тях не желаят да учат и да работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи