"Булгаргаз" пред Bulgaria ON AIR: Няма дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ

"Булгаргаз" пред Bulgaria ON AIR: Няма дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ

Това поставя под въпрос обезпечаването на новия отоплителния сезон

Все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на втечнен газ от Съединените щати, потвърдиха за Bulgaria ON AIR от "Булгаргаз". Очаква се това да стане в следващите от 3 до 6 месеца.

Липсата на дългосрочен договор за доставка на природен газ поставя под въпрос обезпечаването на новия отоплителния сезон.

"Винаги има риск, когато има доза несигурност. В тази връзка всяко отсъствие на подобни споразумения крие риск за изненади от днес за утре", каза енергийният експерт Васко Начев.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви пред Българката национална телевизия, че България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставка на природен газ, за да се гарантира стабилност на доставките и добри цени за българските потребители.

От "Булгаргаз" потвърдиха за Bulgaia ON AIR, че се водят преговори, но дългосрочен договор все още не е подписан.

На този фон - четири работодателски организации написаха писмо до премиера Кирил Петков, в което питат осигурени ли са доставки на природен газ за юли и дългосрочно.

"Нашата информация е, че газът, който е договорен, ще стигне до края на юни. Не знаем какво ще стане след като изтече месецът, а вече е 13-о число", коментира Ивайло Найденов от БФИЕК.

В началото на май при посещение във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков договори две извънредни доставки на втечнен природен газ към България.

"Двата танкера са разтоварени на терминал в Турция. Първият танкер вече е влязъл в газопреносната ни система", допълни Начев.

Освен че все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на природен газ, проблем има и с газохранилището в Чирен. В момента то е пълно само на 23%, обяви още председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"С около 15% трябва да се пълни "Чирен" оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври", каза още той.


Източник: bgonair.bg

 

 

 

Коментари

 • Няма изобщо никакъв договор, нито дългосрочен, нито краткосрочен

  14 Юни 2022 15:50ч.

  Има един психотичен наркоман, който лъже непрекъснато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отец Нафърфорий

  14 Юни 2022 16:44ч.

  Дреме му на еБачо Киро какво ще става с газа през юли. Той изобщо не планира да се задържи тъдява дотогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Юни 2022 17:49ч.

  САЩ започнаха със санкции против Русия и васалите се включиха. Но … САЩ днес разрешиха до декември, американски фирми да купуват горива от Русия. Някой разбира ли какво става?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи