бТВ веднага спряла достъпа на Хекимян до нюзрума, взима мерки да защити името и репутацията си

бТВ веднага спряла достъпа на Хекимян до нюзрума, взима мерки да защити името и репутацията си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Външна на бТВ агенция ще следи за обективността на отразяването на предизборната кампания за местните избори в медията. Това се казва в позиция на bTV Media Group по повод това, че вече бившия директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията Антон Хекимян бе издигнат за кандидат-кмет на София от ГЕРБ.

Хекимян ръководеше новините и публицистиката в бТВ допреди два дни, когато от телевизията изненадващо обявиха, че приемат оттеглянето му от поста с "незабавен ефект". Тогава неофициално се заговори, че той ще бъде "нестандартното решение" на Бойко Борисов за кандидат на партията му за кмет на София. Днес това беше официално потвърдено. 

От бТВ посочват в позицията си, че след като медията е приела оставката на Хекимян, "незабавно" е ограничила достъпа му до "нюзрума на бТВ и всички други ресурси на компанията".

Временно изпълняващ длъжността директор "Новини, актуални предавания и спорт" ще бъде Ралф Бартолайт, който е CEO на бТВ. Междувременно медията ще търси и заместник на Хекимян.

"бТВ оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно", казва Ралф Бартолайт, цитиран от медията.

"Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините", посочват още от бТВ.

Ето какво гласи позицията на bTV Media Group:

"Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" г-н Антон Хекимян за кандидат за кмет на София, bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане, bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане.

Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.

От 23 септември (събота), Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел "Новини", пое управлението на нюзрума. В редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си. Нашите журналисти следват ценностите и принципите, изложени в редакционните насоки на СМЕ. Повече информация можете да намерите тук . Г-н Бартолaйт ще бъде временно изпълняващ длъжността директор "Новини, актуални предавания и спорт" до намирането на подходящ заместник.

Редакционната колегия на СМЕ ще продължи да ангажира bTV със своето присъствие и опит, и да гарантира обективно, безпристрастно и висококачествено съдържание от екипа за новини и актуални предавания. Информация за членовете на нашия уважаван съвет можете да намерите тук.

Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините.

Ще използваме услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване.

"bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно", заяви Главният изпълнителен директор и изпълняващ длъжността директор на "Новини, актуални предавания и спорт" Ралф Бартолaйт.

Източници: mediapool.bg, obektivno.bg

 

 

 

Коментари

  • Етика и принципи? Ха-ха-ха!

    25 Sep 2023 18:56ч.

    Не знам някой да има съмнение, че тази телевизия е гербаджийска, или по-точно рупор на властта, която и да е тя? А що се отнася до журналистиката, с нея БТВ няма абсолютно нищо общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адмирал

    25 Sep 2023 19:00ч.

    Отговорът е прост - вече всички са вденали, че Тонката е бил нещо повече от водещ на новинарски блок, а после и шеф. Между него и Борисов има нещо повече от познанство. НЕ ПРАВЯ НАМЕЦИ по тънка част. Хекимянката е правел разни услуги, полезен е бил с нещо. Аз лично не знам подробности! Обаче, много добре си спомням за няколко интервюта. Странни едни такива. Антончо драматично изпъчваше пилешките си гърди и задаваше едни привидно остри, дори "нахални" въпроси. Изстрелваше ги бързешката! А пък БХ, без да му трепне окото, пък и без видимо да се възмути на "агресията" на хекимянката, отговаряше с обработен глас. Режисура на интервю - тук няма нищо ново и изненадващо, но мже всичко да е било! Май си имаме работа с подводница, пък подводницата си е имала капитан. Очевидно е, че от бТВ са смутени от нещо, силно са смутени! Въпросът без отговор е: подводницата и капитанът имали ли са си адмирал и къде е стоял този адмирал?! Това аз не знам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    25 Sep 2023 19:05ч.

    БТВ-ту име рИпутация на слугинажка телевизия, което сега официално потвърдиха.....От години не гледам БТв-та, Нови, Канали и пр. примери за курвенска журналистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    25 Sep 2023 19:13ч.

    Би било интересно, Ч. Дарвин да можеше да опише зрителите-абонати на подобни буламачи - бтв, нова, бнт и др...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На тия

    25 Sep 2023 19:54ч.

    да не е умрЕла циганката, дето ги 'фали? "в редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си.." и т.н. смешки... Колкото до това - днес подаваш оставка и от утре напускаш, къде се е случвало това? Освен ако не е дисциплинарно уволнение, разбира се. Нещо предизвестие - две седмици, месец, ала-бала? Да познавате някой, който напуска същия ден с "оставка"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    25 Sep 2023 20:02ч.

    Правилно! Току-виж се уронила репутацията на най-обективна телевизия! Смешно! Още по-смешно ще стане, като спрат турските сери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    25 Sep 2023 20:07ч.

    али и програмата лъсне по нескопосаните си собствени риалита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо Разбиване, после размазване

    25 Sep 2023 20:19ч.

    Сигурно помните гнусното епистоларно творчество, във вид на медийна кореспонденция, между Ахмед Доган и Мадам В. Лъхаше на нечистоплътно и мазно нещо, а двамата се надпреварваха да си разменят разни двусмислени "любезности". Това беше отдавна, вероятно минаха вече 15 години, забравил съм, но този епизод само засили резервите и подозренията ми към Велева. Пише добре жената, но така и не успях да я приема! Днес тя е сътворила един образцов, задълбочен и критичен текст, който бърка доста дълбоко. Не е редно да изкривяваме картината - доброто се нарича добро. С Борисов, а по съвместителство и с Хекимян, е извършен един сакрален акт, наречен размазване! https://epicenter.bg/article/Valeriya-Veleva--Za-Borisov--Hekimyan-i-zhalkata-balgarska-politika/327342/11/0 Не се чудете, че сега бТВ се опитва с всякакви средства да се разграничи от "своя" човек и да ни накара да забравим, че е бил част от тях! Геппаджии, крайно време е да се засрамите окончателно и да ви уврат тиквите! Прекратете самоунижението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    25 Sep 2023 20:46ч.

    Журналистиката била четвърта власт.Е, сега се разбра каква е- Хекимян кмет на София от Герб...Позор за продажника какъвто и политик да е, но позора за българската журналистика ще остане завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Sep 2023 21:10ч.

    бтв няма реноме от колко години слугува на герб спомнете си сутрешния блок бареков и ани цолова викаха ту борисов ту цветанов това е сглобка гласовете да отидат при вили лилков на когото не излиза биографията аз не гласувам защото виждам какво става и какво следва парите на софия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Sep 2023 21:21ч.

    Името и репутацията на повечето ТВ, излъчващи в БГ отдавна са под кота 0. Мнозинството не ги гледа, защото липсва професионализъм, пълно е с послушковци и изпълнители на политически поръчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wagner

    25 Sep 2023 23:06ч.

    CEO на bTV е Ralf Bartoleit - Deutsche Presse Agentur, Moscow, 1990-98.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи