БСП за отложения доклад за чистотата на въздуха: Наредбата не е готова за приемане, има нужда от много подобрения

БСП за отложения доклад за чистотата на въздуха: Наредбата не е готова за приемане, има нужда от много подобрения

Животът и здравето на гражданите понякога изискват взимане на трудни решения, коментира заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност Калоян Паргов
 
Наредбата за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух не е готова за приемане, има нужда от много подобрения. Това мнение изрази председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Докладът беше изваден от дневния ред на сесията на СОС, след като за това гласуваха опозицията в София и съветниците от коалиционния партньор на управляващите от ГЕРБ-СДС - ВМРО. 
 
"Този доклад беше разглеждан на заседания в различни комисии. Нашето категорично мнение е, че Столична община няма готовност към този момент да приеме такъв доклад, коментира Иван Таков. - Толкова строги ограничения за софиянци в разгара на натрупалите се кризи са крайно неподходящо решение".
 
Наредбата за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух предвижда от 1 декември 2022 г. да започне да действа първата зона "Малък ринг" за ниски емисии в центъра. Това означава, че в карето между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска" няма да може да влизат най-замърсяващите автомобили от първа екологична група със стандарт Евро 1 и Евро 2. 
 
Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност от БСП, добави, че животът и здравето на гражданите понякога изискват взимане на трудни решения. "Тази наредба налага точно това. Чрез нея Столична община ще отговори на забележките от Европейската комисия и препоръките по делото срещу България в Европейския съд, обясни той. - Всички знаем, че след отоплението на твърдо гориво, старите автомобили са най-силният замърсител на въздуха в София. И всички заедно трябва да намерим начин да разрешим този казус. Загубихме вече 5-6 години в търсене на различни начини и средства за справяне с проблема със замърсения въздух в София. Очевидно, че с палиативни форми не се получава. Но ще трябва още работа да положим по този доклад с наредбата, обсъжданията само в рамките на месец явно не са достатъчни".

 

Източник: bspsf.bg

 

 

 

Коментари

  • Мътьо Гестапото

    21 Юли 2022 23:24ч.

    Те това бугари и евреи рулират държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи