„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на оръжие

„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на оръжие

„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на оръжие. Позицията на левицата остава непроменена, заявиха членове на парламентарната група и на Изпълнителното бюро на партията, съобщава БТА.

Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде разискван на коалиционен съвет по-късно тази вечер, обяви пред журналисти пред централата на левицата на ул. "Позитано" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП. 

Днес членовете на Изпълнителното бюро на БСП, партньорите в коалиция "БСП за България" и ръководството на парламентарната група се събраха на общо заседание относно "позиция по износ на оръжия за Украйна и газовите доставки за България". За утре е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите ще разгледат предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна, а тази вечер се очаква въпросът да бъде обсъден на коалиционен съвет на формациите от управляващото мнозинство.

Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков каза, че няма да променят позицията за износа на оръжие. 

„Личното ми мнение е, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е пряк износ на оръжие“, каза Гьоков. Той посочи, че въпросът ще бъде дискутиран тази вечер и на заседание на коалиционния съвет. 

„Ще видим какво ще се договорят там председателите на партиите и ние по всяка вероятност ще свикаме Националния съвет на БСП, за да вземе окончателното решение“, посочи Гьоков. 

„Ние, разбира се, ще гласуваме „против“ решение за износ на оръжие и боеприпаси“, заяви Гьоков и добави, че може да бъде направен компромис, ако в решението на Народното събрание са упоменати конкретно дейностите за оказваната военнотехническа помощ, сред които, по думите му, е и ремонтът на военна техника. 

Ако формулировката е само военнотехническа помощ, ще искаме да се уточни какво се разбира, защото думата „военно“ е притеснителна, разясни той. 

Румен Гечев коментира, че не вижда разлика между износ на танкове и техния ремонт тук, след което, по думите му, те отново трябва да бъдат изнесени. Депутатът посочи, че позицията на левицата не е променяна и също напомни, че решенията в партията се взимат от колективните ѝ органи. 

Депутатът Александър Симов също каза, че не очаква да има промяна в позицията на БСП. И министърът на туризма Христо Проданов  коментира, че позицията на левицата ще бъде представена пред партньорите им по време на коалиционния съвет. Колко пъти да повтаряме, че БСП е против износ на оръжие, каза Проданов. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Haho

    03 Май 2022 20:12ч.

    Нищо изненадващо, няма да подкрепят износа, ама няма да излязат от правителството. Пунта мара иначе казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    03 Май 2022 20:26ч.

    Дали ще има пак бял рейс ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма

    03 Май 2022 20:36ч.

    Няма ги организаторите на протести.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 20:36ч.

    Митингчето днеска много рехавко, то едно е да хвалиш Путин с 20 ника, друго е да излезеш на светло самия ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе ние по-добре знаем как е в Русия

    03 Май 2022 21:49ч.

    И такива като тебе, дето са против властта, знаеш ли какво ги правят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 22:55ч.

    Ми бягай в Русия, бе..има полети единствено през белград. Бягай докато не са ги спрели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://t.me/s/boris_rozhin

    03 Май 2022 21:34ч.

    0:39 В София и в България се проведоха митинги срещу доставката на оръжие за Украйна Хората са категорично против предоставянето на оръжие на Украйна. Единствената роля, която България може да играе, е да посредничи при разрешаването на ситуацията. ▶️ @smotri_media

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докарват разбита техника от украйна, а ние да пращаме нова от нашата армия

    03 Май 2022 21:45ч.

    Прав е президента кано каза, че бсп ще се изметнат. Тази схемо с ремонта никой военнен не я смята за възможна, освен да ни докарват разбита техника от украйна, а ние да пращаме нова от нашата армия, само че да я представят за поправена. Няма балъци уважаеми бсп и пп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    03 Май 2022 21:47ч.

    Явно, искаме или не, трябва да изпратим нещо, дайте да изпратим един гребен на Борис Джонсън. Това със сигурност ще обедини целокупния български народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    03 Май 2022 21:55ч.

    Ам нали щяхме да напускаме правителството, не само да гласуваме против?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    03 Май 2022 23:15ч.

    Нещо в позицията на БСП изчезна изречението за напускането на коалицията при приемане на решение, независимо дали е само парламентарно, за военна помощ за Украйна. Остана само "ние няма да подкрепим", само че неподкрепянето може да бъде заявено само вербално и да си стоят в управлението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка на Нинова - сега и напускане на гадното правителство!

    04 Май 2022 1:12ч.

    Румен Гечев е последователен - няма разлика между износ на танкове и ремонт на украински танкове, които се връщат на бойното поле! Георги Гьоков е мастия - и така и вака! Направиха от БСП омразна на народа партия! Същите помияри като Борисов, простоКиро тъпото и Асенчо измамата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон Траволта

    04 Май 2022 2:18ч.

    Само питам, щото съм прост (много прост). Значи така: Ако изпратим наши танкове и бронетранспортьори, изпращаме оръжие. Ако изпратим танкове и бронетранспортьори, които сме ремонтирали, това вече не е оръжие? Поне така казва Корнелия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оливия Нютон Джон

    04 Май 2022 2:19ч.

    Много си прост Джони, искат ги за военно-историческия музей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Траволта

    04 Май 2022 2:20ч.

    Оливия, и аз те обичам, но пак не разбрах. Те нали от там идват (от музея)? Защо трябва да ги ремонтираме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не разбирате

    04 Май 2022 2:26ч.

    Ако изнесем наши танкове, това е оръжие. Ако поправим украйнски танкове, това е хуманитарна помощ. Ако изнесем боеприпаси, това е военно-техническа помощ. Ако изпратим военен контингент, това е сакатлък и серсемлък едновременно т.н. (2 в 1).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи