БСП връща на президента неизпълнен третия мандат

БСП връща на президента неизпълнен третия мандат

"БСП за България" връща на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев ще приеме представителите на политическата формация в 10 часа на „Дондуков 2“.

В петък миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на "БСП за България", обяви, че ще върнат мандата.

Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане" не дойдоха на разговор.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях, търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили. Търсихме решение за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече от политическата криза, отбеляза тя. 

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълненот "Продължаваме Промяната" на 9 януари 2023 г.

Мандатът бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата, от "Продължаваме Промяната" (ПП) заявиха, че ще го върнат изпълнен, ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Бяха формулирани четири приоритета в проект на декларация. 

След връчването на втория проучвателен мандат, от "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят предложения документ. На срещата по покана на "Продължаваме Промяната" се отзоваха представители на левицата, "Демократична България" и "Български възход". Кандидат-премиерът Николай Денков обяви, че проблемите са свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България по този конфликт, а също и с изборния процес. 

Документът, предложен от втората по големина парламентарна сила, бе отхвърлен в пленарната зала без разисквания, с 63 гласа "за", 84 "против" и 30 "въздържал се". Документа подкрепиха от ПП и "Демократична България". Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а от ДПС, "БСП за България" и "Български възход" се въздържаха.  

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември 2022 г., но кандидатурата на Габровски не получи необходимата подкрепа в пленарна зала. "За" бяха 113 депутати, "против" гласуваха 125, без "въздържал се".  След като парламентът не подкрепи номинацията за министър-председател, предложените структура и състав на Министерски съвет не бяха подложени на гласуване.

От прессекретарата на държавния глава информираха още, че днес в 14:00 часа президентът Румен Радев ще проведе работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия. 

Източник: БТА

Следайте "Гласове"в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    24 Яну 2023 9:17ч.

    Корнелия изобщо не трябваше да го взима от тоя Предател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • назабавно разпускане

    24 Яну 2023 9:31ч.

    Радев да не се ослушва, трябва незабавно, още днес да разпусне евроатлантическия парламент, който работи срещу националния интерес и в интерес на колониалните господари на президента и мнозинството народни представители. Вчера Борисов се срещна с австрийския канцлер се гордееше с последните предателски действия на този парламент: "... По време на разговора заявих, че ГЕРБ е партията, която лидера всички процеси в парламента, които препотвърдиха евроатлантическата ориентация на България. Като пример посочих приетите закони за 100% диверсификация на руското ядрено гориво, за отказа за внос на руски газ, за Лукойл, за предоставяне на военна помощ на Украйна, за построяването на два нови ядрени реактора IP-1000, както и процесите по евроинтеграцията на Република Северна Македония и страните от Западните Балкани...." Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • танкове

    24 Яну 2023 9:41ч.

    Преди малко в колониалната телевизия Нова Нюз известният

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • танкове

    24 Яну 2023 9:45ч.

    Преди малко в колониалната телевизия Нова Нюз известният ястреб Тагарев предложи в оставащите няколко дни на парламента, да се вземе решение за изпращане в Украйна на наличните танкове Т-72 по примера на Норвегия, която изпраща всичките налични танкове Леопард.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Яну 2023 9:59ч.

    Критикувала съм много пъти Председателката, но този път постъпи отговорно- връща мандата, без да го бави излишно. Добре е Радев да не удължава работата на депутатите, поради възможността да приемат отново някой спорен закон или решение, продиктувано от чуждо правителство. Датата за изборите е негова отговорност и задължение- колкото по-скоро, толкова по-добре/мое убеждение/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи