БСП върна мандата. Радев призовава НС да намери решение за КЕВР до края на седмицата

БСП върна мандата. Радев призовава НС да намери решение за КЕВР до края на седмицата

„БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание. Срещата на президента с ръководството на социалистите мина за няколко минути и в леден тон между двете страни.

Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс, тя е най-тежкото наследство на това правителство, обяви Радев след като получи празната папка от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Затова призова всички депутати за отговорност и намеране на решение за председател на КЕВР още днес.

Президентът пожела на "всички политици, които милеят за България", успех на предстоящите парламентарни избори. Но дори не намекна за кога смята да ги насрочи.

БСП дори не отговори на поканата на Радев да седнат. Всички начело с лидерката Корнелия Нинова стояха прави. И въпреки протокола Нинова веднага поиска думата от Радев след неговия апел всичко да приключва днес.

Положихме всички усилия и искахме  удължаване на срока на работа на парламента, за да се избере председател на КЕВР.  Бяхме обвинени, че държим мандата още седмица, за да останем на власт. Имате ли наерение да удължите работата на НС, за да се реши този проблем? За 1 ден това не може да стане, вие ще дадете ли време? Обърна се към президента Корнелия Нинова.

Още веднъж призовавам да стане до края на тази седмица, отсече обаче лаконично Радев. 

С това кратката процедура на "Дондуков" 2 приключи.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Има такъв народ“ (ИТН) и “Възраждане" проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, "Продължаваме Промяната" и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН. Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • шампанско

    28 Юли 2022 10:21ч.

    Какво облекчение! Да се отървеш от пиявиците корнела и киро е повод за национален празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаос в енергетиката

    28 Юли 2022 10:43ч.

    При този хаос в енергетиката, нелепо е да се иска още две седмици живот ха това правителство. Нинова се дистанцира от решението на правителството да спре доставката на газ от Газпром, но ако е била истински загрижена за бизнеса, можеше още тогава да даде ултиматум за напускане на коалицията. Добре е, че беше Слави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е вероятно зимата да се (да ни) докарат до режим на тока

    28 Юли 2022 10:46ч.

    Голям майтап. Тия ги разложихме само за две петилетки ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така де

    28 Юли 2022 11:15ч.

    Нинова се дистанцира от решението за спиране на руския газ, но активно въоръжаваше Украйна и беше плътно до Киро, когато той плюеше по Русия и гонеше руски дипломати. Значи и без друго руснаците щяха да спрат газа, ако Нинова да беше премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видолов

    28 Юли 2022 11:02ч.

    Изключително арогантна, с едни и същи тъпи опорки, жалко за редовите членове на бсп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Юли 2022 11:03ч.

    Едно от първите решения на Радев ще е да се премине в "превалутиране" в рубли, както правят почти всички държави от ЕС.Радев ако има нюх ще се покаже, като "спасителя на България от енергиен апокалипсис". Неслучайно вчера Козяк рева.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев?

    28 Юли 2022 12:32ч.

    Та той е най-голямата американска подлога. Той доведе другите подлоги от Америка. Той е виновен за всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    28 Юли 2022 12:46ч.

    Ами като е виновен за всичко, защо някои празни тикви са на негова страна и го подкрепят!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "призова"???

    28 Юли 2022 12:31ч.

    Вече са нищо и никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    28 Юли 2022 12:45ч.

    Поведението на БСП оттук нататък спрямо Радев трябва коренно да се промени. Тоя нагъл демагог и лицемер е виновен за краха на правителството и конкретно на БСП и прецаканите от него БСП, ПП и ДБ е редно да се обединят за свалянето му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как се гледат двамата като тапири

    28 Юли 2022 13:39ч.

    остава и ухилените изблещени Кирчо и Асена някъде да пъкнат между тя, на нивото на долното копче на сакото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи