БСП – София: Войната срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на Втората световна война

БСП – София: Войната срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на Втората световна война

Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава! Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП.

 

Ето и пълният текст на документа:

 

ПОЗИЦИЯ

на 

Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП

 

Ние, социалистите от София, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 мил. жертви - за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството! 

След неуспеха на ликвидационните крясъци на незначителна група от яростни русофоби, днес се повдига въпросът за премахването на Паметника на Съветската армия! Повдига се от кмета на район Средец, Трайчо Трайков, въпреки че г-н кметът добре знае, че темата е извън неговата компетентност. И въпреки това той си разрешава да предприема акции и да налага решения, целящи да ерозират българо-руските отношения. И то в момент, когато държавата се управлява от коалиционен кабинет, в който идеологическите различия и оценки за миналото са оставени настрани, за да се работи в името на България.

Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г. Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т. н.

И нека е ясно: Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава! 

А на кмета Трайков може само да кажем: „Обущарю, не по-високо от обувката!“

 

Коментари

  • Златко

    25 Фев 2022 18:15ч.

    "Приятел имам — нека да прощава, — но той със чудна вещина познава не знам какъв предмет. На думи там е скъп. А обществото взе да преценява съвсем по обущарския калъп"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обущар

    25 Фев 2022 19:25ч.

    ...А на кмета Трайков може само да кажем: „Обущарю, не по-високо от обувката!“ Аз бих му казал: "Гъзарю, не по-високо от гъза!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    25 Фев 2022 19:27ч.

    ??? те туке ми харесахте! Никой няма да им позволи да местят, събарят или рушат повече държавата! Скачаха, рушиха, събаряха... никога повече няма да им се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С агресията си в Украйна,обитателя на Кремъл

    25 Фев 2022 19:29ч.

    обезличи и героичната борба на руснаците през ВСВ,,победите на Съветската армия,паметта на милионите загинали,ранени,осакатени и изчезнали,защото той е вече новия Хитлер на 21 век.Чудя се как ще се канят официални лица от престъпната кремълска Путинова Русия на 3.03.2022 год.Дали Илиянчето Йотова сервилно ще прикляка на военни престъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    25 Фев 2022 19:30ч.

    значи у нас има война с/у паметник , а в украйна има военна операция!? що за комунистически критерии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боров

    25 Фев 2022 19:31ч.

    Точнооо+++++++++++++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента

    25 Фев 2022 19:36ч.

    да се демонтират МОЧА,Альошата в Пловдив и всички съветски паметници из страната. А чух че Рашков е пратил милиционерите си да пазят МОЧА,да не го вапцат пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • също да се върнат имената

    25 Фев 2022 23:46ч.

    на булевардите "Адолф Хитлер" и "Бенито Мусолини" в София. Така де. А на всички софийски реститутки, за компенсация на тежките морални мъки толкоз години да гледат паметник на Съветската армия вместо денкмал на СС-Мъртвешка глава - да се зачислят по 1000 роба от скотонаселението, да им носят десятък от заплатите си (към тоя, който плащат и сега)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Фев 2022 19:54ч.

    Инвазия на Русия няма.Това е контранастъпление на атаката на украинците срещу ДНР и ЛНР. Русия ще защити руснаците. Много жертви и разрушения дадоха те за 8 години в които Украйна извърши геноцид. Развилняха се бандеровски фашистки банди, но идва края. Украйна ще бъде освободена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Фев 2022 19:55ч.

    Започна от Майдана, разстрел на хора, горене живи хора в Одеса, убийства в ДНП и на деца. Не могат да се изброят престъпленията, а наказани няма! Сега поименно ще се търсят стотина от главните убийци. И никакви бандеровски фашистки банди няма да върнат нещата назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МечоКух

    25 Фев 2022 20:28ч.

    Нинова, да разтуря коарицията овреме, да не я бият собствените и избиратели накрая...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    25 Фев 2022 21:55ч.

    ТОва е тотем на завоевателя. Ама - в цяла Европа имало такива паметници. Не. Там - са паметници за душите на ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИ. Обаче у нас загинали за каузата няма. Има от препиване. И екзекутирани за мародерство. ......... Така че - в ЧИЯ ПАМЕТ е монумента? На мародерите? ...значи - секта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо у нас няма загинали за каузата?

    25 Фев 2022 23:51ч.

    Да не искаш да кажеш, че аджеба българита са посрещнали руснаците с цветя и рози?! Не си ли учил история, че стотици хиляди български воини, жени, деца, старци и баби са били избити безжалостно от рашките агресори през 1944? Те разните снимки и филмчета дето ги цалуват и с цветя обсипват са фейк от Кремъл, от троловете и готвача на Путин и ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно си баба знай, едно си бай

    25 Фев 2022 21:55ч.

    Те пишат за паметника, нашичкия все бандеровци му се въртят в главата. Абе, тоя паметник и на украинците е посветен, празна главо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2022 23:27ч.

    Но не на бандеровците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2022 23:17ч.

    Когато балтийците поискали "пересмотреть истории" ВСВ, тов. Шойгу ответил: А не лучше ли перепоказать?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоимен

    26 Фев 2022 0:36ч.

    До 'диота от 23:51, написал за стотиците хиляди български войни, жени, деца, старци и баби, избити безжалостно от рашките агресори през 1944! Не, десетки милиони са били! Абе, има още живи хора, които помнят добре 1944! Оплачи се в полицията, ама аз ще употребя условно наклонение - БИХ ти врътнал главицата рязко на 100 градуса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи