БСП ще държи мандата поне до сряда

БСП ще държи мандата поне до сряда

В сряда (27 юли) ще има повече яснота какво прави БСП с мандата, връчен ѝ от президента Румен Радев за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова пред БНР, уверявайки, че партията все още не се е отказала от опитите да състави кабинет.

Тя уточни, че Националният съвет на БСП ще се събере в понеделник и вторник, за да реши дали да продължи усилията, или да върне мандата. "Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота", коментира Нинова и допълни, че тогава ще се срещнат с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", за да решават какво да правят.

Настоя, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС социалистите веднага да върнат мандата са неприемливи. "Кои са те да дават срокове, те не са по-големи от Конституцията и законите на страната и не са по-големи от националната сигурност и от грижата за семействата в България, така че да се въздържат малко", подчерта лидерът на БСП.

Обясни, че социалистите водят разговори за задържане на мандата, водени от грижи за ситуацията с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е без председател, след като изборът на Станислав Тодоров от Народното събрание беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд.

По думите ѝ БСП не е водила разговори с "Има такъв народ" дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви в петък (22 юли), че партията му няма да подкрепи правителство с третия мандат. По време на преговорите преди изявлението на Трифонов "Има такъв народ" били "коректен преговарящ" по програмата според Нинова.

"Какви отношения имат с "Демократична България" и с "Продължаваме промяната" извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно, но е разбираемо", отбеляза с критичен тон Нинова по отношение на изтеклия запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България".

По повод на заявеното от нея в друго интервю, че Асен Василев е обсъждан за премиер, Нинова каза, че трите партии, преди БСП да покани на разговори "Има такъв народ", са заявили, че е разумно, нормално, морално, политически първата партия да излъчи премиер. "Обединихме се около това трите партии. Когато попитахме "Продължаваме промяната" кой е техният кандидат за премиер, те заявиха, че кандидатът им е Асен Василев", отбеляза Нинова.

На въпрос как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори "нелогично ми е политически".

"Трите партии (БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България") сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха "Има такъв народ" отново", коментира председателят на БСП.

Подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Радев?

    24 Юли 2022 15:04ч.

    Чухме, че се подиграла с тебе като ти пратила Свиленски - ти си на ход сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задкулисие

    24 Юли 2022 15:32ч.

    Снощи при Любо Огнянов Нинова заяви, че с всички в коалицията е обсъждана кандидатурата на Асен Василев за премиер. Днес говори друго, че е обсъждана без ИТН? Наистина Слави е прав - в коалицията има задкулисие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как се водят преговори

    24 Юли 2022 15:50ч.

    Не БСП го държи! Курнелия го държи със зъби, за нокти не знам. Но да го държи колко да го държи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Баба

    24 Юли 2022 16:12ч.

    Алъш вериша продължава с пълна пара. Кокала не се пуска така лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОГНИТИВЕН ДИСОНАНС!

    24 Юли 2022 16:38ч.

    Корнелия е видимо изпаднала в състояние на когнитивен дисонанс - неспособност да се процесира обективно информация, противоречаща на убежденията на личността. Но защо цяла една партия се съгласява да се държи като терорист? Този мандат не ви е собственот, господа социалисти! Той не се яде и не се пие, нито е предприятие за приватизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, тоз мекиа куълицьонин и ду Колида

    24 Юли 2022 17:15ч.

    дъ гу държиш няъ съ дигни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Юли 2022 17:17ч.

    БСП трябва да бъде закрита,тя е срам и позор за всички наистина мислещи хора с леви убеждения.Създадена да служи като буфер тя е предоставена за управление на най-млакобесната номенклатура от втория ешелон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    24 Юли 2022 17:31ч.

    Сряда, ама кой месец и коя година

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Юли 2022 17:45ч.

    БСП да я разкарат тая на секундата, ако искат да получат поне 4% на следващите избори и да поставят човек, който ще ревизира свалянето на ветото за СМ и ще обнови диалогът с Русия... поставите ли русофоб, при по-следващи избори ще изпаднете тотално и никога няма да се възстановите. За да прикрие кражбите си, продаде интересите на цялата ни държава! ЧИБА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Юли 2022 17:48ч.

    БОКО отдавна си научи урока за Русия, вие кво си помислихте, че с една фалшива война ще ни приспите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    24 Юли 2022 17:51ч.

    Г-жа Патрон, до коя сряда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова щяла

    24 Юли 2022 18:04ч.

    да продължи да мандахерца мандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веждите на Корнела стават все по-учудени. Дъгите им бавно пълзят в северна посока и са на път на напуснат областта на челната кост (facies externa). Този феномен засега е загадка, а Корнела полекичка се инкарнира в епилирана партийна вещица.

    24 Юли 2022 18:12ч.

    Тя по цял ден мишкуваща около кипящия партиен котел. "Плам, пламти! Мандат, бълбукай! / Адска смес, мехури пукай! / Змейска люспа, вълчи зъб, / пръча жлъчка, свински пъп, / пуздра от търбух акулов, / недосмлял човешки улов, / мумия от дърта врачка, тисов корен, куча жвачка, / бран по тъмно бучиниш, / от евреин косъм риж, / турски нос, татарска устна"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бърже, бърже кръг сторете! Мърши всякакви хвърлете

    24 Юли 2022 22:16ч.

    да се смесят във котела - първо жаба мекотела...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    24 Юли 2022 18:23ч.

    И защо се даде мандат на тая луда , след като се знае , че лъже, лиже и маже само да не пусне кокала за последно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би това счупи преговорите.

    24 Юли 2022 22:12ч.

    Тия говеда се правят и на словотворци. Тая биволица мучи, че й счупили преговорите, бат'бокУ обяснява за счупени държава. Да ви счупи човек кратуните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи