БСП се разделя с Нинова на решаващ пленум, срещу нея се обърна и собственото ѝ ИБ

БСП се разделя с Нинова на решаващ пленум, срещу нея се обърна и собственото ѝ ИБ

Решаващ и исторически за бъдещето на БСП пленум предстои днес. През последните 24 часа ходовете на лидерката на БСП Корнелия Нинова срещу мнозинството в ръководството на партията, което се обърна срещу нея след катастрофалната загуба на партията на изборите "2 в 1", могат да се обобщят като надцакване и съпротива до последно. С поредица от еднолични действия тя опита да минира констатирането на оставката й от Националния съвет тази събота и да го отложи със седмица, както и да осуети избора на временно изпълняващ, който случайно да не е от най-близкото й обкръжение. 

Въпреки това се очаква Националният съвет на БСП да констатира оставката й като лидер на партията и да избере временно изпълняващ председател, който да организира провеждането на пълен цикъл отчети и избори в партията и на нов председател. Планът е кормилото да поеме досегашният заместник на Нинова - Атанас Зафиров, научи Dir. bg. За това са се договорили на предварителна среща контактна група от представители на вътрешната опозиция и досегашното ръководство на БСП, които са решили да заровят томахавките и да вървят обединено към оздравяване на партията след унизителните 150 000 гласа за столетницата.

В отговор часове преди пленума Нинова спешно събра Политическия съвет на коалицията "БСП за България", който предложи за временен председател на партията до избора на нов един от малкото останали верни на Нинова - Георги Свиленски. Другите двама от ИБ, които са най-близки до лидерката в оставка - Христо Проданов и Иван Ченчев, тя предлага за зам.-председатели. За зам.-председател на 50-ото Народно събрание Политическият съвет издига Драгомир Стойнев. 

А за да попречи да бъде избран друг временен председател на БСП освен посочения от нея Свиленски, соцлидерката депозира еднолично и зад гърба му и колективна оставка на Изпълнителното бюро. Така тя се опитва да върже ръцете на пленума, който планира да гласува за Зафиров. 

 

Председателката в оставка успя да изпревари и намерението на Националния съвет да я задължи с решение да влезе като депутат от София, а не от Благоевград. Социалистите искаха по този начин да не допуснат да стане депутат от "Коалиция за България" бившият председател на младежкото СДС Калоян Методиев, неин най-близък съветник в момента. Соцлидерката побърза и подаде заявление в ЦИК, с което избра да влезе от Благоевград, като по този начин Методиев, който не е член на БСП, влиза от 25 МИР София, където беше на второ място в листата след нея.

Нинова обаче не успя да осуети провеждането на пленума, след който, ако реши да се закълне като депутат, ще влезе в нарушение на собствената си промяна в устава.Партийният правилник забранява на социалистите да имат повече от 3 депутатски мандата. Забраната не важи само за председателя на партията, но към момента на депутатската клетва Нинова няма да бъде лидер. Според членове на Националния съвет именно с този аргумент първоначално председателката в оставка се противопостави на заседание на Националния съвет на 15 юни и обяви, че пленум е насрочен за 23 юни. Официалният й довод беше, че няма достатъчно време за изготвяне на политически анализ за резултата на БСП на вота.

На фона на тези отчаяни маневри, самата Нинова вече се оказа изолирана дори от собственото си Изпълнително бюро, чийто състав лично е подбирала. Ръководството насрочи провеждане на пленума на БСП днес въпреки нейната първоначална съпротива и опита й да го отложи.

ИБ на БСП още в началото на седмицата отхвърли настояването й пленумът да се отложи, а от 19 членове на бюрото само двама са я подкрепили, научи Dir.bg. Въпреки отказа й, мнозинството от членовете на НС събраха подписи и се готвеха да проведат заседание дори в нейно отсъствие. Последва ново заседание на Изпълнителното бюро на БСП в петък, на което беше решено БСП да се събере на пленум още днес за насрочване на пълен цикъл отчети и избори в партията и за избор на нов лидер.

На пленума се очаква още БСП да излъчи и работна група за преговори за правителство, която да се отзове на инициативата на ГЕРБ в понеделник. Тримата й членове, които ще бъдат избрани днес, обаче няма да имат мандат за отговор дали социалистите ще участват в управлението. Решението ще вземе на следващо заседание Националният съвет, след като се запознае с предложенията по време на преговорите.

 

Коментари

  • Курнела

    15 Юни 2024 8:29ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    15 Юни 2024 10:29ч.

    Де година ша@рантия сени, де бой и @бан в тази жега ама аз не искам отстъпвам я на някой от НИС халал да му е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    15 Юни 2024 10:58ч.

    Няма да коментирам преписаната статия, но Дачков дръж се като мъж. Не ритай падналия. Това, че Нинова те съди за клевета небива да ти определя поведението като журналист. Фактът, че е поместена снимка на вътрешен документ е нормално за медиите. Но не е нормално и морално от уж принципната Дърева да размахва мръсното бельо на собствената партия. Дърева и тя като жена си отмъщава, че нея и наследниците на червените барони ги лишиха от достъп до управлението на БСП. Немогат да простят на "една селянка" без "борческа биография на предците си" да ръководи БСП. Благодарение на тях сега имат 19 депутати. Но в следващия дали ще влязат? Пак Нинова ли ще бъде виновна? Историята показва, че след сравнително силни, авторитарни лидели следва неминуем и катострофален период. Не опредлям положителни или отрицатени са те. След Костов СДС се разпадна. След Нинова БСП ще я последва същата съдба. Така е и в държавите. След Наполеон, Петър Първи, Екатерина , Елизабет Английска, Виктория Английска. Нашият Калоян и т.н. "Канибалите" в обществото излизат на преден план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tsvetan

    15 Юни 2024 11:58ч.

    Къде остана Иван Асен втори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логе

    15 Юни 2024 12:25ч.

    Защо негрите се справяха добре в България, и арабите, студентите, по време на НРБ. Защо българите СЪС ЗЕЛЕНА КАРТА се справят по-добре от негрите, в САЩ. Не са генетични черти, а черти придобити в детството, самочувствие, семеен уют и възпитание, социална среда, живот като на средна класа, положителна опитност и познания за светът. Но ДЯСНОТО КРИЕ ТОВА, ТАЗИ ИСТИНА, а иска да си мислите, че е генетика. Иначе те как ще имат ако всички са можещи, и се знае как да са можещи. Те десните искат да консервират нещата, затова прибягват и до крайно дясното - фашизмът - когато си свалят овчата кожа - маската на демокрация. Хитлер е искал Украйна, но украинците да имат по радиото само музика - чалга - не познание и култура. КОНСЕРВАТИЗЪМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал -майор Марков

    15 Юни 2024 13:25ч.

    Да, Нинова стои редом до Наполеон, Петър Първи, Екатерина , Елизабет Английска, Виктория Английска. Вземете се прегледайте при доктор Гълъбова , освен ако не сте Калоян Методиев . Само за справка- Нинова взе властта с 955 000 гласа , а ги докара до 150 000?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 8:29ч.

    Ко стана с Волчанск? Где наши мальчики? 😍😂🙄😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май ти не ги четеш, боклук украински под английско ръководство

    15 Юни 2024 8:48ч.

    Нищо не става от вас в ЦИПСО. Бадева ядете парите на Ситито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шиза на фронте: уничтоженный 235-й батальон ВСУ состоял из психбольных

    15 Юни 2024 8:51ч.

    https://svpressa.ru/war21/article/418714/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 9:12ч.

    Дачкова трие другата гледна точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 9:40ч.

    Дачков и да иска да трие, не може да ми насмогне. Аз пиша под десетки никове, много от тях откраднати. Важно е да си изкарам центовете за сандвич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    15 Юни 2024 11:54ч.

    Не само за сандвич,събирам и за операция за смяна на пола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което трябва да знаете

    15 Юни 2024 8:55ч.

    Социалистическа партия се занимава със създаване на работнически съюзи и профсъюзи. БСП когато ги попитат какво ще предприемат за връщане на българите от чужбина, и възраждане на селата, БСП отговаря - че ще подпомага предприемачеството, ще възроди бизнесът - ще защити бизнесът. В Бургас първи в листата винаги е реалният шеф на най-големият капиталистически съюз - буржоазен синдикат, бизнес мафия - бизнес партия. .................. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" БКП смени Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд. т. ж: - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка. https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1228

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    15 Юни 2024 10:08ч.

    След като си изтропа социалистическите екскременти вече може да се разходиш в двора на старческия дом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логе

    15 Юни 2024 10:53ч.

    „Едно общество е демократично, когато никой не е толкова богат, за да купи някого, и никой не е толкова беден, за да се продаде.“ (Жан Жак Русо) Свобода чрез равенство. Равенство чрез братство. В коя държава от ЕС се купуват гласове? Капитализма е основан върху бедността и тя го подхранва. Без хора които да се продадат, хора без препитания от своя собственост, капитализмът ще изчезне. Преди капитализмът, имаше занаятчии и селяни, които работеха за себе си.... Но излишъкът на земя заради чумата в Англия и многото земя в Америка, направи евтино зърно - излишно зърно което изкупвачите изнасяха за другите страни.. Така с евтини цени фалираха и превърнаха селяните в работници, роби, защото трудът стана стока - следователно работникът е стока за буржоазията. Буржоазията се храни от инвестиция, от имущество което създава пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    15 Юни 2024 11:57ч.

    Аз тропам редовно своите джендър-капиталистически екскременти и все в гащите! Но в Курило където живея е така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ю''ю

    15 Юни 2024 9:00ч.

    Страшни скандали в ПП-ДБ: про100 к!р0 обвини Ристю Иван0ф и @тан@с @танас0ф, че работят за Русия. Ристю Иван0ф е показвал на про100 к!р0 извлечения от банковите му трансфери отпреди поне 15 години как е получавал стотици хиляди долари от американски фондации и че е доверен човек на сащ, но побеснелият про100 к!р0 го е изгонил от кафенето, където са правили съвещание! про100 к!р0 е обвинил и Ивайл0 Мирчеф, че заедно с Ристю Иван0ф с лодката временно са били акостирали в Росенец, но са били с маршрут към Русия, крещял про100 к!р0!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Юни 2024 9:02ч.

    не само сдснинова а всички пажове на снимките зад нея с тази алчност съсипаха смешната си партия по 30 години депутати няма мандатност няма критерии за нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    15 Юни 2024 9:10ч.

    Само Курнела! До пълното разпадане на столетницата. 🤌😍😂🙄

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    15 Юни 2024 9:50ч.

    Курни пак ги пързаля червените балъци. Оставката трябва да е в деловодството, а не по медиите. Оставка на ИБ се подава с колективно решение на ИБ, а не от Курна. Курна емлеза отпуск като фюрер на БСП за да се кандидатира отново, така е по Устав. Журналята пишещи по темата да се ограмотят, поне да прочетат Устава на БСП. Само Курна, Браво Корни, здраво дръж, ти си мъж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Юни 2024 10:13ч.

    Първо прочетете документите на БСП, след това се поинтересувайте как и какво е подала Нинова. Говоренето на ангро може да обслужва собствените ви представи, че разбирате от всичко, но не са верни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зафиров не е подходящ

    15 Юни 2024 9:57ч.

    Зафиров, който се готви да оглави партията няма собствено мнение. Той е представителят на БСП, който по време на проведената Парламентарна асамблея на НАТО в София като член не посмя да се изкаже срещу приетата войнствена декларация на НАТО за удари срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    15 Юни 2024 10:06ч.

    Много предатели, много нещо! Така беше предадена и България от хора, за които едниственото нещо, което ги вълнува са парите и да са до силните на деня! От тези така нар. реформатори, не очаквам нищо. Те дори не осъзнават, че обезсилват окончателно БСП. На предатели никой не вярва! Ползват ги докато са им нужни, след това съдбата им е една и съща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социалист

    15 Юни 2024 10:11ч.

    Хиените са се настървили ... Така постъпиха с Тодор Живков, след това с Ал. Лилов и т.н, до безкрай. Няма как редовите социалисти да уважават такива людоеди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е

    15 Юни 2024 10:17ч.

    кака да хваща пътя за Крушовица и да прави баници, че еВа мамата на БСП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Време е

    15 Юни 2024 10:32ч.

    Науете се да пишете грамотно и тогава раздавайте акъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лошото е, че от двете страни са предатели -

    15 Юни 2024 10:19ч.

    от Андрей Луканов насам все е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателят си остава предател

    15 Юни 2024 10:23ч.

    Вигенин е първа дружка на Станишев. Да не забравяме, че Вигенин като външен министър отиде в Киев и легитимира преврата през 2014 г. в Украйна и укронацистката хунта. Сега като евродепутат вероятно ще спре да защитава консервативните християнски ценности, които защитаваше БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2024 10:31ч.

    Много предатели, много нещо! Човек би си помислил, че всички те са живели на Луната, а Нинова е провалила БСП. То бива неграмотност и/или демагогия, но толкова - не бива. Не им ли стигат мозъчнните клетки, за да направят анализ, че 70% от българите не отидоха до урните, че мнозинствоот не подкрепя нито така нар. европейски елит, нито българския, без значение коя е партията! Тези умници да не си въобразяват, че ако някой от тях оглави БСП, ще я въздигнат до небесата?! На този етап няма кой да им позволи това, защото БСП бе зачената като проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. По признанието на един от бившите й председатели и основен горобокопач - стани ШЕФ, тя не съществува за да се бори срещу капитализма. Нейната задача бе да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптира към установяващия се капитализъм, преживявайки като бедни до момента на изчезването на прослойката, поради биологически причини, да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма и вписването в него на мизерно малка част от социалистическата партокрация. Видно е кои се вписаха, нали?! Това е реалността! Корнелия Нинова се опита да направи промени и си навлече гнева на мислещите се за "богопомазани", голяма част от които са купени. Социалдемократическите новобогаташи, които се опитват да овладеят ръководството на БСП ще се опитвата да се доказват като „верен” партньор на големите пари и господарите на сегашния световен ред. А после, времето ще покаже ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • секуко

    15 Юни 2024 11:05ч.

    Оставете Нинова, предатели мръсни ципсовски. Не можа да изчисти всички изменници и затова сега недобитата им сган я иска на заколение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Copy-paste. >>>>>

    15 Юни 2024 11:07ч.

    Сега се подготвя копието на пленума на БКП от десети ноември 1989 г. Copy-paste. >>>>> Корабът БКП, обаче, не потъна на 10.11.1989 г., а по време на предателсвото на БКП на правоъгълната "кръгла" маса, на която предателите Александър Лилов, Андрей Луканов, Добри Джуров, Нора Ананиева и останалата превратаджийска и анти-комунистическа сволоч суспендираха член 1 на Конституцията на Народна Република България, като в самоуправство си присвоиха функциите на Велико народно събрание, с което извършиха и държавен преврат срещу държавата НР България. >>>>> Сега спасилите се, в антикомунистическата спасителна лодка БСП, основана на 04.04.1990 г. от превратаджийте, които потопиха кораба БКП, клатят лодката, за да изхвърлят Нинова зад борд, но като нищо са в състояние да потопят спасителната си лодка... А Зафиров определено е тежък и вреден подвижен баласт в лодката, които заплашва да я обърне в съюз ГЕРБ и ДПС - войнолюбивите привърженици на гражданската война в Украйна и НовоРусия, все намагнители и продажни на американския посланик в София политически опортюнисти, - какъвто е и самият подвижен баласт в спасителната лодка - гнусният опортюнист и противен натовец Атанас Зафиров. Гнусният войнолюбец и опортюнист Атанас Зафиров е подготвен да направи от БСП не само анти-комунистическа партия, но и партия на войната. А под влианието на бисексуалния СерГей, който в готов да направи от България нов Содом и Гомор и нова Усрайна, подвижният баласт Зафиров е готов не само да обърне спасителната лодка БСП, но и да даде зелена светлина на СерГей и на Истанбулската конвенция за Содом и Гомор, и за джендърската полиция от Брюксел GREVIO, КОЯТО ДА КОЛИ, БЕСИ И ОТНЕМА ДЕЦА ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ В БЪЛГАРИЯ, ЗА ОСИНОВЯВАНЕ ОТ ЕДНОПОЛОВИТЕ ДВОЙКИ В ЕС. Нинова поне това не позволи - не позволи БСП да се превърне в гей-клоака, а България - в нов Содом и Гомор, в който да вилнее джендър-полицията на Брюксел GREVIO.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грамада,

    15 Юни 2024 11:55ч.

    от епитети, малко глаголи, множество нарицателни, малко съществителни, и много, много лично малодушие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаш да си в гей-клоаката?

    15 Юни 2024 12:09ч.

    Заминавай! Или стой си в Брюксел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обновлението на БСП

    15 Юни 2024 12:21ч.

    Гледам в обедните новини една от нехаризматична и агресивна млада превратаджийка Мина Кутева - дъщеря на Антон Кутев. Ако тя е обновлението на БСП, предварително сте обречени. Новините не минаха и без наследника на червената аристокрация Иван Таков, който се съюзи в СОС с тези, които нарязаха Паметника на Съветската армия, но за него е по-важно осребряването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гржданин

    15 Юни 2024 13:38ч.

    Тези така нар. млади са деца на старите влъхви, които смятат, че властта ими принадлежи. Жалки персони ... Надявам се да са останали здрави сили в БСП, които да им отрежат мераците. То не бях нови левици, не бяха измислени партии, не бе чудо, но уви ... не стигаха и 2%. Защо си мислят, че социалистите и симпатизантите на БСП ще ги припознаят след всичко грозно и пошло, което сътвориха?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    15 Юни 2024 16:20ч.

    В историята на БСП като достойни водачи на партията си ще останат имената на Жан Виденов и Корнелия Нинова, които не се уплашиха да защитават българските интереси като водещи партията по времето на мандатите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен

    15 Юни 2024 16:54ч.

    В България за всички неудачи се обвиняват обикновено напусналите водачи на организациите, всички други са ангели небесни...Разбира се, че това е най-удобно за останалите. За справка вж. публикуваните в Поглед инфо, над 10 страници вини на Нинова, главен престъпник у нас, докато останалите са чиста вода ненапита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2024 20:05ч.

    Това, което вършат людоедите в БСП е недостойно и грозно. Нинова не е безгрешна, но тя си има поддръжници в партията, които наблюдават безумията, сътворени в последните дни и си правят съответните изводи. С удоволствие прочетох статията на Ал. Урумов в ПИК със заглавие: "Защо Корнелия е нужна на България". Струва си четенето, защото авторът винаги е казвал, онова което мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи