БСП решава кога да върне мандата

БСП решава кога да върне мандата

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес. Социалистите ще обсъдят преговорите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат. В събота лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обяви, че органите на партията ще решат как да се процедира с мандата,  съобщава БТА.

Преди седмица "БСП за България" започна преговорите за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В петък обаче лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът за това решение е среща на парламентарната група на "Демократичната България" (ДБ), в която Христо Иванов анализира пред колегите си как протичат преговорите за кабинет. Видео от разговорът на ДБ бе излъчен на живо в публичното пространство.

В своето обръщение Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи нов кабинет и не се страхува от предсрочни избори.

БСП и ДБ смятат, че има много кризи за решаване и не трябва да се прибързва с решението да се отива към избори. Премиерът в оставка и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заяви пред Нова тв, че няма опция Слави Трифонов да е техен партньор отново. Опозицията от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ настояват, че президентът трябва да свика нови парламентарни избори.

Относно процедурата по връщането на третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство пред журналисти в събота президентът Румен Радев коментира, че БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд.

Процедурата по връчване на мандатите започна, след като парламентът гласува вот на недоверие към кабинета „Петков“ в края на юни.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Бобо

  25 Юли 2022 9:50ч.

  Курнела от врати и малкото си симпатизанти. БСП в следващите избори гарантирано е под. 4%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди да им връчат мандата

  25 Юли 2022 12:03ч.

  Знаеха, че няма да успеят. Бавят, защото има някои неща, бившата коалиция, да си уреди. Предполагам, че е свързано с пари и държавни постове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  25 Юли 2022 12:13ч.

  Браво Корни, здраво дръж, ти си мъж! Никакво пускане на мандата, стискаш поне още една година. Само така, здраво дръж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи