БСП при Румен Радев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, но с ПП сме готови да разговаряме за кабинет

БСП при Румен Радев: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, но с ПП сме готови да разговаряме за кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

БСП каза на президента, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, но са готови да разговарят за правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната". Срещата на президента Румен Радев с петата по големина парламентарна група - "БСП за България", е в рамките на консултациите с политическите сили в НС.

"БСП е партия с дългогодишен опит и в парламентаризма, и в управлението на страната, затова е от важно значение как вижда вашата партия преговорите и диалога в НС", попита в начцалото на разговора Радев.

"Вие бихте ли подкрепили изобщо и при какви условия първия мандат. Ако счетем, че той е неуспешен и отидем към втория, бихте ли се включили отново с предишните си коалиционни партньори в управлението на страната?", поинтересува се още президентът. Румен Радев постави и други важни въпроси пред парламента, като законите, свързани Постави попълването на мандатите, плана и други задачи.

"Смятаме, че сериозни разговори за кабинет, ще започнат след първия мандат", каза Нинова и обяви, че времето за разговори на партиите, които е дал президентът, е било загубено.

"За нас има три важни задачи - първо, приемане на бюджет със социална насоченост, законите по Плана и трето, надяваме се, успешни разговори за съставяне на редовно правителство. Смятаме, че времето, което ни дадохте досега, е загубено. Поне досега няма резултат за съставяне на правителство, ако такива преговори се водят", заяви соцлидерката.

"Не мисля, че времето е загубено", не се съгласи президентът. И напомни, че държавният глава не е притиснат от конституционни срокове. 

"Ако не се състави кабинет, това означава, че парламентът трябва да се разпусне в началото на декември. Това означава, че трябва да правим избори края на януари или през февруари", обясни Радев. И изтъкна, че предизборната кампания ще трябва да се прави точно насред коледните празници.

"Времето изтича. И къде да спре този часовник. За разлика от други, аз съм длъжен да мисля и за най-тежкия вариант - ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те", заяви президентът.

 

Корнелия Нинова обяви от своя страна, че ако ПП покани БСП на разговори за втория мандат, левицата ще приеме. Лицето ни като партия е социалната политика на общия ни кабинет и искаме да продължим, обясни тя. Имало да се довършва и по борбата с корупцията.

Различията ни са хартиената бюлетина и други, но ще участваме в разговори, повтори соцлидерката.

Да е ясно - това е вашият бюджет. Служебното правителство предлага удължаване на този, който вие приехте. Всички сме загрижени за кризата и очертаващата се тежка зима, но не прием, че няма да има заплати и пенсия и че служебното правителство обричало хората на глад и студ, смъмри президентът.

Всички социални придобивки се запазват, категоричен бе Радев. Подчерта решението на служебното правителство за коледни добавки на пенсионерите и аносира, че почват разговори със социалните партньори за вдигане на минималната заплата. Преди това е трябвало първо да се овладее инфлацията и служеният кабинет се справя - има забаве през октомври, посочи Радев.

Президентът попита левите дават ли му гаранции какво ще се случи в парламента, ако се внесе друг бюджет. Ще настане предизборно наддаване, прогнозира той. Ще има мерки в социалната политика и без нов бюджет, обеща президентът.

Бюджетът ни вече не е актуален, имахме добра социална политиката, но инфлацията я изяде, коментира Нинова.

Няма още никаква оферта за "Грипен", само и единствено българският парламент ще реши да се купуват ли на лизинг още изтребители, или България трябва да загуби способностите си за охрана на собственото си въздушно пространство. Това обяви Радев на Нинова, когато двамата стигнаха до темата за нови самолети. БСП иска парите да се насочат за социални политики и пита защо, след като военните разходи може да се планират дългосрочно, социалните да не могат. Президентът напомни, че офертата за втората осмица F-16 е договорена от правителството на четворната коалиция, в което шефката на БСП бе вицепремиер. Министрите ни бяха против, настоя Нинова. Е, донакъде това обяснява защо правителството не успя да удържи властта, вметна държавният глава.

Предварителните консултации бяха преполовени миналата седмица, когато на "Дондуков" 2 бяха от "Възраждане". Радев забави максимално конституционната процедура, за да даде възможност на партиите в НС да потърсят път една към друга за излъчване на редовен кабинет.

Въпреки очакванията редът на БСП да дойде още миналия петък, ако се спазва досегашният ритъм на президента за разговори с по две формации седмично, социалистите получиха поканата си едва вчера.

Президентът вече проведе срещи с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Радев започна консултациите в края на октомври и разреди срещите с политическите сили до една на седмица. Още в началото на кръга консултации държавният глава обоснова намерението си да не бърза с връчването на мандатите, за да има време парламентът да свърши важната работа, която стои пред него, а и да даде време на партиите да изградят конструктивен диалог помежду си и да работят заедно за решаване на кризите. 

След срещата с БСП остава Румен Радев да насрочи консултации с "Демократична България" и "Български възход". Едва след това президентът ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, за да опитат да сформират правителство.

 

 

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Truman

    16 Ное 2022 15:48ч.

    Следвай парите како Корни!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    16 Ное 2022 15:55ч.

    Те краставите магарета отдалеч се надушват. Пък и в дисагите има милиончета от променливите далавери. Ще се получи правителство и половина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хроника на необявената украинска агресия срещу НАТОто на румен мустафа радев.

    16 Ное 2022 16:03ч.

    1. 2 март – Украинската система за противовъздушна отбрана С-300 унищожи румънски изтребител МиГ-21. Пилотът е мъртъв. 2. 2 март – Украинската противовъздушна отбрана сваля румънски военнотранспортен хеликоптер Ми-8, който излетя да търси изтребител МиГ-21, свален от Украйна. 3. 3 март – Естонският кораб за насипни товари Helt е взривен от украинска морска мина край бреговете на Одеса. 4 души са в неизвестност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хроника на необявената украинска агресия срещу НАТОто на румен мустафа радев.

    16 Ное 2022 16:04ч.

    4. 10 март – Украински БЛА Ту-141 „Swift“ атакува Загреб. За щастие няма загинали. 5. 13 март – Украинският Volkssturm застреля колата на американския журналист от New York Times Брент Рено в района на Ирпен, който според иранските разузнавателни служби е работил като офицер от ЦРУ в Ирак. 6. 9 септември – румънски миночистач е взривен от украинска морска мина близо до Констанца. За щастие нямаше загинали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хроника на необявената украинска агресия срещу НАТОто на румен мустафа радев.

    16 Ное 2022 16:04ч.

    7. 9 ноември – Турска лодка е взривена от украинска морска мина край бреговете на Турция. За щастие няма загинали. 8. 15 ноември – Украинската система за противовъздушна отбрана S-300 атакува Полша, унищожавайки 2 полски граждани и ремарке на трактор. Под прикритието на война с Русия Украйна води хибридна война срещу НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    16 Ное 2022 16:59ч.

    Корнелке, добре че си момиченце, та може с г-н президента да имитирате социално общуване - макар напълно двулично и куртоазно! Все е нещо! Когато няма гарга, врабчето също е гарга! Злата, подмолна мълва на софийските потайности казва, че последната среща на Радев с бат бойко е била преди около две и половина години, след което в някакъв момент Радев е издал заповед - БХ де не бъде допускан в президентството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    16 Ное 2022 17:00ч.

    Представи си - няма хипотеза президент и шеф на първата политическа сила да се срещнат. Що за държава е това?! А колко още може да продължи това положение?! БХ бил заловен в телеф. разговор с томето, където доста ясно подсказал, че обмисля да злоупотреби с президента, вероятно с повече от двеста. Резервите и дори страхът на президента са разбираеми в края на краищата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Театър "Херо Мустафа"

    16 Ное 2022 17:09ч.

    Представлението е скучно и времето е загубено. Мустафа е ядна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    16 Ное 2022 18:06ч.

    Нинова едно и също говори и стана, лично за мен досадна. Как няма да преговаря с ПП :)-иска и се отново да стане вицепремиер и министър на икономиката- офиц. ще разписва за оръжието за У. Относно самолетите- тя може да обсъжда цената-за качествата им няма нужните познания. Нинова винаги иска да е близо до парите, а и идват от Плана-не са за изпускане... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Ное 2022 19:12ч.

    Колко дивизии имат ПП+БСП, срещу дивизиите на Герб+ДПС+ДБ+Възраждане+бастуна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Ное 2022 19:38ч.

    Отдавна писах в този форум, че леля Корни ми изглежда кръвна леля на Кирчо. И двамата много лъжат и им личи, когато го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи